Kā attīstās jaundzimušā redze?

Kā attīstās jaundzimušā redze?

19. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs regulāri ejam pārbaudīt redzi, jo tā ir viena no galvenajām maņām bez kuras savu dzīvi mēs  iedomāties nespējam, bet vai mēs kādreiz esam aizdomājušies, ko redz mūsu  mazulis? Tāpēc rubrikā "Jaundzimušais" šoreiz uzzināsim visu par mazuļu redzi!

Var šķist, ka tikai ienākot pasaulē bērniņš sāk redzēt, tomēr zināms, ka jau ap 16. grūtniecības nedēļu mazulis vēderā pirmo reizi atver actiņas un ierauga to, kas ir viņam apkārt. Kad mazulis piedzimst, mēs apskatām viņu no galvas līdz kājām, taču mazulim šādas iespējas nav, jo mazais kunkulītis pirmajās dzīves nedēļās redz tikai melnbaltu un nedaudz izplūdušu attēlu. Visskaidrāk viņš uztver priekšmetus aptuveni 30 cm attālumā- tieši tik tālu, cik atrodas māmiņas seja, kad viņa mazuli ēdina, tur rokās vai spēlējas ar to.

Vērīgi skatīties un fiksēt skatienu mazulis ir spējīgs jau sākot no mēneša vecuma- šajā brīdī, skatoties uz mammu, jūsu mazulis jūs beidzot redz. Nu mazulis spēj izveidot arī tiešu acu kontaktu ar mammu un daudzas māmiņas šo mirkli atceras kā ļoti spilgtu notikumu.

Pirmajos mēnešos mazuļa actiņas daudz labāk uztver baltu un melnu krāsu, nevis spilgtos toņus, tādēļ iespējams pamanīsiet, ka tieši melnbaltas mantiņas viņu interesē vairāk. Nākamā krāsa, ko mazais ļoti labi uztver, ir sarkanā.

Kad mazais kļuvis 2 līdz 3 mēnešus vecs, viņš jau ir spējīgs ar skatienu sekot mantai un pamazām ieinteresējas par redzēto.

Paies vien daži mēneši un mazulītis aizvien centīgāk sāks vērot arī sīkos plankumiņus uz grīdas vai sienām, jo jau pusgadu vecs mazulis redz pasauli gluži tāpat kā mēs- pieaugušie- un šajā vecumā viņš izdara arī savus pirmos vērtējumus par redzēto un lieliski atšķir savējos no svešiniekiem. 9 mēnešu vecumā mazulis jau spēj ieraudzīt un salasīt sīkas uz grīdas izbirušās drupačas.

Uztraukumam nudien nav pamata, ja vienīgās sūdzības ir par actiņu nekoordinētu kustību, kas reizēm izskatās kā šķielēšana, jo tā visbiežāk beigsies pati no sevis.

Sekot līdzi mazuļu acs veselībai noteikti ir vērts tad, ja ap divu-trīs mēnešu vecumu mazulis nefokusē skatienu vai dara to ļoti maz, kā arī tad, ja pēc pusgada vecuma sasniegšanas mazulis spēlējoties skatās uz rotaļlietu, taču neiesaistās sarunās- iespējams, ka mazulim ir neiroloģiskas dabas problēmas, ko apstiprināt vai noliegt spēs vien ārsti.

Ja sūdzības par redzi nav un ar bērniņu viss ir kārtībā, tad pirmā ciemošanās pie acu ārsta mazajam ķiparam būs vien uz pirmo dzimšanas dienu. 

Māmiņu klubs

Pastāsti arī Tu par sava mazulīša pasaules iepazīšanas piedzīvojumiem, iesūtot ziņu šeit!