Jaundzimušā zarnu trakts ir relatīvi sterils

02. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par kolikām noteikti ir dzirdējuši visi un ar tām tiek biedēti visi topošie vecāki. Tomēr katrs mazulis ir individuāls un, pavisam iespējams, tavam bērniņam kolikas ies secen.

Kolikas ir pavisam normāla parādība, jo bērnam piedzimstot viņa zarnu trakts vēl nav pilnībā nobriedis, lai pārstrādātu piena daudzumu, kas viņam vajadzīgs augšanai un attīstībai. 

“Koliku cēlonis, gribētu teikt, ir nekārtība vēderā, zarnu traktā, kas nozīmē ka kaut kādu iemeslu dēļ tajā nav vajadzīgais balanss,” saka pediatre Daira Brenča, piebilstot, ka bērnam piedzimstot viņa zarnu trakts ir relatīvi sterils. Speciāliste norāda, ka “veselības sargi” – mikroorganismi – kolonizējas pamazām atbilstoši mazuļa vecumam un  atbilstoši viņa uzturam. Pēc piedzimšanas sāk veidoties arī bērna mikrobioms, kas sākumā var sastāvēt no 60 līdz pat 80% labo baktēriju.

Brīdī, kad bērns pāriet no krūts barošanas uz piebarojumu un ikdienā saņem dažādākus produktus, mainās arī viņa mikrobioms – tajā vairāk parādās citi mikrobi, līdz ar to arī mainās gan vēdera izeja, gan arī viss pārējais. Kā norāda pediatre, mazuļa mikrofloru var ietekmēt strauja ēdienkartes izmaiņa, jo sevišķi tad, ja tiek eksperimentēts ar dažādiem adaptētajiem piena maisījumiem, tāpat arī ēdiena ritma izmaiņas un saslimšanas.

Diemžēl ir arī tādas saslimšanas, kuras var izārstēt, pielietojot tikai antibakteriālos preparātus. “Protams, tos lietojot bērns izārstēsies, bet vienlaikus tas arī radīs disbalansu zarnu traktā un, lai to atjaunotu, ir ieteicams izmantot probiotikas,” saka pediatre Daira Brenča.

Ārste atgādina, ka visas probiotikas nav vienādas un katram bērna vecumam jāizvēlas atbilstošākās un piemērotākās, jo katrā vecuma posmā mainās zarnu traktā esošie mikroorganismi, bet atbilstošas probiotikas nodrošina labu pašsajūtu un veselību.

“Ja runājam par mazuli zīdaiņa vecumā, protams, izvēle būs par labu tiem probiotiķiem, kuri pārsvarā saturēs bifidobaktērijas,” norāda Daira Brenča, piebilstot, ka svarīgi arī pievērst uzmanību tam, lai preparāts būtu viegli dozējams.

Pediatre atgādina, ka tad, ja māmiņai ir radušās šaubas par mazuļa asaru iemeslu, ir jāvēršas pie ģimenes ārsta, lai pārrunātu ēdināšanas paradumus, režīmu un kopīgi atrisinātu problēmu.