Bēbīša miedziņš no dzimšanas līdz 3 mēnešu vecumam

Bēbīša miedziņš no dzimšanas līdz 3 mēnešu vecumam

07. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļiem salds miedziņš ir nepieciešams ne tikai, lai atjaunotu spēkus, bet arī lai augtu. Lasi turpinājumā, kas raksturīgs jaundzimušā miedziņam līdz 3 mēnešu vecumam un kā izveidot gulētiešanas paradumus. Konsultē miega speciālists Juris Svaža.

Ja jaundzimušie guļ lielāko dienas daļu, tad trešā mēneša beigās zīdaiņi parasti guļ 16 līdz 17 stundas dienā un lielākā daļa mazuļu nepaliek nomodā ilgāk kā 2 līdz 4 stundas gan dienā, gan naktī.

Rezultāts? Bēbītis pavada lielu dienas daļu guļot,tomēr tas ir visai nogurdinoši Tev. Tavs pienākums ir reaģēt uz bērna vajadzībām, tāpēc, iespējams, ka naktī Tev nāksies celties vairākas reizes, lai pabarotu,  nomainītu autiņbiksītes vai vienkārši nomierinātu mazo.

Kāds ir bēbīša miegs

„Jaundzimušo miega cikli ir daudz īsāki kā pieaugušajiem, tāpēc mazuļi pavada vairāk laika ātrajā jeb paradomsālajā miegā (rapid eye movement REM),” stāsta miega speciālusts. „Šīs miega fāzes laikā vari novērot ātrās acu kustības, iespējams arī muskuļu krampjus, tāpat pētījumi liecina, ka šajā laikā ir augsta smadzeņu aktivitāte. Tomēr jāpiebilst, ka šis miegs ir visvieglāk iztraucējams.”

Lai gan Tev var šķist, ka šī neparedzamība ilgst mūžību, tas tā nav- pavisam drīz mazajam izveidosies pašam savs režīms

Kas notiek tālāk ar bēbīša miegu?

Ap 6 līdz 8 nedēļu vecumu mazuļi sāk gulēt īsāku laiku dienā un garākas stundas naktī, tomēr lielākā daļa tik un tā ceļas arī naktīs, lai paēstu. Ja turpina papētīt miega ciklu, tad jāsecina, ka ātrā miega periodi kļūst īsāki, bet dziļā miega- garāki.

Aptuveni 4 līdz 6 mēnešu vecumā lielākā daļa mazuļu ir spējīgi nogulēt nakts miegu 8 līdz 12 stundu garumā bez pamošanās. „Tomēr jāatceras, ka katrs bērns ir individuāls un cits visu nakti var nogulēt jau 6 nedēļu vecumā, kamēr daži bērni turpina mosties vairākas reizes naktīs arī tad, kad sasniegts gada vecums,” atgādina Juris Svaža.

Iemācot bērnam miega rituālus, ir lielāka iespējamība, ka bērns naktīs gulēs labāk.

Kā izveidot mazulim labus miega paradumus?

Māmiņu Klubs ir sagatavojis padomus, kā izveidot labos miega paradumus, kas, iespējams, ļaus Tavam mazulim nogulēt visu nakti.

Pamani zīmes, kas parāda bēbīša nogurumu

Pimajās 6 līdz 8 nedēļās lielākā daļa mazuļu nespēj palikt nomodā ilgāk kā 2 stundas. Ja šis laiks, kamēr mazulis ir nomodā, būs ilgāks, iespējams, bēbītis būs pārguris, kas var radīt problēmas iemigt.

„Vēro zīmes, kas nozīmē, ka mazulis ir noguris!” rekomendē miega speciālists. „Tā var būt acu berzēšana, austiņu raustīšana, biežāka raudāšana kā parasti. Ja pamani kādu no šīm noguruma pazīmēm, mēģini iemidzināt mazuli. Pamanot šādas ikdienas nianses, pavisam drīz ievērosi, kādu dienas režīmu bēbītis sev ir izveidojis un tad būs vieglāk paredzēt mazuļa gulēšanas laikus.”

Iemāci atšķirību starp dienu un nakti

Daži mazuļi ir pūces, bet daži- cīruļi. Ja atcerēsies grūtniecības laiku un to,cikos pati devies pie miera, varēsi vilkt paralēles ar mazuli, kurš jau māmiņas puncī bija pieradis doties pie miera kopā ar māmiņu. Ja Tavs mazais ir sajaucis dienu ar nakti, iespējams, Tev noderēs pediatres Annas Birkas ieteikumi,kā rīkoties šādās situācijās.

Kad mazulis ir nomodā dienas laikā, komunicē ar viņu pēc iespējas vairāk; ienes mājās gaismu, turi aizkarus atvērtus; kad mazulis dienas laikā guļ, nesamazini apkārtējo trokšņu skaļumu. Savukārt naktīs arī ar savu rīcību parādi, ka ir nakts- iegādājies pavisam blāvu naktslampiņu, ko nepieciešamības gadījumā vari lietot; nesarunājies nakts laikā ar mazo un nespēlējies. Pēc kāda laika mazais sapratīs, kā atšķiras diena un nakts.

Izveido gulētiešanas rituālus

Nekad nav par vēlu uzsākt gulētiešanas rituālus, kas bēbīšos radīs drošības sajūtu un situācijas paredzamību- tagad mēs darīsim tā, pēc tam šādi. Gulētiešanas rituāliem nav jābūt nekam īpašam, vienīgi jāatceras ievērot kārtību, piemēram, vispirms ikvakara masāža, pēc tam vanniņa, tad garda maltīte, ieģērbšanās pidžamiņā, pasakas vai dziesmiņas klausīšanās un „Saldu sapņu” novēlēšana.

Ļauj mazajam iemigt pašam

Protams, kur var būt siltāk un mīļāk kā māmiņas rokās, tomēr viena lieta ir mazs zīdainītis, kuru Tu iemidzini uz rokām un pavisam kas cits- viengadnieks, kuru noturēt uz rokām līdz iemigšanai var būt visai problemātiski.

„Ap 6 līdz 8 nedēļu vecumu vecāki var radināt mazuli iemigt pašam,” atklāj Juris Svaža. „Kā? Ieliekot gultiņā vēl nomodā. Ja mazulis iemigs pats savā gultiņā un naktī pamodīsies, viņš redzēs, ka ir turpat, kur aizmiga; bet, ja mazais aizmigs māmiņai uz rokām un tiks ielikts gultiņā, miegs naktī būs iztraucēts, jo viņš meklēs to pašu vidi,t.i., māmiņas rokas, kur tika iemidzināts.”

Vecāki domā, ka miega un iemigšanas rituāli jaundzimušajam nav vajadzīgi un tas ir par ātru, tomēr tā tas gluži nav. Mazuļi mācās šos rituālus un secīgumu, tāpēc, ja mazulis ir pieradis, ka iemidzini viņu uz rokām 3 mēnešu vecumā, kāpēc lai viņš gada vecumā gaidītu ko citu?!

Protams, ne visi piekrīt šai stratēģijai. Daži vecāki izvēlas šūpot mazo, kamēr viņš iemieg, un uzskata to par normālu un dabisku veidu, jo viņi izbauda bērna tuvību vai vienkārši viņiem šķiet,ka nekas cits nedarbojas. Tomēr kā liecina aptaujātie vecāki, šie vecāki nakts laikā ceļas biežāk pie mazuļiem.

Un kā aizmieg/aizmiga Tavs mazulis pirmajos mēnešos?

Eksperts

Juris Svaža

ārsts - anesteziologs, miega slimību konsultants
Juris Svaža Vecāku skolā