5 lietas, kas jāzina par jaundzimušā miegu

5 lietas, kas jāzina par jaundzimušā miegu

06. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa miedziņš ir viens no sarežģītākajiem pārbaudījumiem jaunajiem vecākiem.  Bezmiega naktis un darbīgās dienas pārvērš vecākus zombijos, un iemāca mums, ka bērni tiešām guļ citādāk kā pieaugušie. 

Mierīgs miegs dienā, nemiers - naktī

Ir mazuļi, kas sajauc dienu ar nakti. Dienā viņi ilgi guļ, krājot spēkus nakts priekiem. Bērna vecāki, mostoties katru stundu, lai bērniņu pabarotu, protams, nogurst, kamēr mazulis rotaļājas ar kājiņām un prasa savu uzmanību. Tas ir grūts pārbaudījums, jo mūsu fizioloģija nav paredzēta tam, lai mēs visu nakti būtu augšā. Pieradināt bērniņu pie normāla režīma arī nebūs viegli. Centieties sākumā gulēt tad, kad guļ bērns - pa dienu. Neaizmirstiet, ka šis ar laiku pāries. Veidojoties mazuļa smadzenēm un nervu sistēmai, mainīsies arī viņa miegs un nakts miega periodi kļūs garāki. Vairums bērnu normālā miega grafikā iekļaujas jau pirmajā dzīves mēnesī. Pa dienu vairāk rotaļājaties, sarunājaties ar bērnu, bet naktī - ēdiniet viņu klusumā un pēc paēdināšanas, slēdziet gaismu ārā. 

Jaundzimušā miegs ir mainīgs un neparedzams

Pirmajās dzīves nedēļās mazulis var gulēt daudz, bet vēlāk mazulis vienā reizē var gulēt vien 2-4 stundas. Parasti jaundzimušie guļ 14-18 stundas diennaktī pirmajā savas dzīves nedēļā, un 12-16 stundas diennaktī - pirmajā dzīves mēnesī. Bērni ir atšķirīgi, kāds var gulēt ilgāk, cits ne tik ilgi. Diemžēl, pat, ja jūsu mazulis pirmajā dzīves mēnesī mīl pagulēt, tas nenozīmē, ka tas tā būs vienmēr, un jūs izgulēsieites, jo aptuveni 71% māmiņu tomēr saskaras ar miega traucējumiem pirmajos mazuļa dzīves mēnešos. Mazulis pēkšņi var gulēt vairākas stundas no vietas, un tikpat labi viņš var nomoda laiku ilgāku pavadīt naktī. Bērniņam augot mainās arī viņa miega režīms. 

Jaundzimušajam nevajag klusumu, lai gulētu

Ja jūsu jaundzimušais guļ, nav noteikti jāsarunājas čukstus un nav jāstaigā pa māju uz pirkstgaliem. Vairums mazu bērnu mierīgi guļ arī trokšņainās un spilgti izgaismotās vietās. Un tas nemaz nav tik pārsteidzoši, jo 9 mēnešu garumā mazulis ir bijis vietā, kura nav pasaulē klusākā vietiņa. Mammas sirdspuksti, skaņas no ārpuses, mammas balss, mammas gremošanas sistēma un citi orgāni, patiesībā, rada diezgan lielu troksni. Ir mazuļi, kas ļoti labi guļ, kad dzird kādu vienmērīgu skaņu, kas atkārtojas, piemēram, - ventilators, trauku mazgājamā mašīna. Sākumā droši variet viesiem nelūgt uzvesties klusāk, kad mazulis guļ. Ja mazulis gribēs gulēt, viņš iemigs jebkurā brīdī. Kad mazulis kļūs vecāks, viņam būs jau konkrētāks miega režīms, viņu vairāk interesēs apkārtējā pasaule, viņš pārstās iemigt jebkuros apstākļos. Tad arī trokšņu līmenim būs lielāka nozīme. Viss tāpēc, ka mazulis, tāpat kā mēs, pieaugušie, nespēs vairs mierīgi gulēt jebkurā troksnī.

Katram mazulim miegs ir citādāks

Bērni piedzimst ar noteiktu temperamentu un attieksmi pret miegu. Tāpat kā pieaugušie, arī viņi  - kāds guļ ilgāk, kāds  - tramīgāk. Vecāki, kam ir vēl kāds bērns, uzreiz pamana atšķirību. Vecākais bērns var iemigt ātri un viegli un nemodināt pārējos līdz pat rītam, bet jaunākais var ilgi grozīties, knosīties un mosties naktī vairākas reizes. Kāds aizmieg uzreiz, bet kāds cīnās ar miegu līdz pēdējam. Neatkarīgi no tā, kāds ir jūsu bērns pēc temperamenta, jau savlaicīgi ir iespējams ierādīt viņam pareizus gulētiešanas ieradumus, izpildot ikvakara rituālus. 

Drošība miegā - pirmajā vietā

Droša vieta bērnam ir vieta, kur nav daudz un dažādu priekšmetu, spilventiņu, mīksto rotaļlietu. Vislabāk mazulim sākumā būtu gulēt uz muguriņas, uz taisna, stingra matracīša, kas apklāts ar paladziņu. Un viss. Spilvenu nevajag. Papildus priekšmeti mazulim var traucēt miegā elpot, pārmērīgi biezas segas vai smaga segu kārta mazulim var izraisīt pārkaršanas simptomus. Domājiet par drošību, jo tikai tā var izvairīties no zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma.