VIDEO: Kas ir neonatologs?

26. May 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulim ienākot pasaulē, viņu apskata neonatologs. Kas īsti ir neonatologs, stāsta Elita Svareniece, Veselības zinātņu bakalaurs, sertificēta bērnu māsa.

Neonatologs ir pirmais speciālists, kas rūpējas par tikko piedzimušu bērniņu un kurš pārzina visas nianses, kas ir svarīgas tieši jaundzimušam mazulim.

Jebkurā dzemdību nodaļā šādi neonatologi strādā, daudziem neonatologiem ir privātprakses, tāpat neonatologiem mēdz būt divi sertifikāti- neonatologa un pediatra, tāpēc bērnam paaugoties, bērniņu var turpināt aprūpēt šis speciālists līdz pat 18 gadu vecumam.

Kāpēc ir vajadzīgs šāds īpašs ārsts- neonatologs?

Laiks no dzimšanas brīža līdz mēneša vecumam ir ļoti svarīgs, jo tad turpinās orgānu sistēmu intensīva nobriešana, notiek bērna piemērošanās jaunajiem apstākļiem un apkārtējai videi, veidojas attiecības ar apkārtni - galvenokārt tās ir mātes un bērna attiecības. Šajā laikā bērna normālu attīstību var ietekmēt ļoti daudzi un dažādi apstākļi - sākot no vecāku un vecvecāku savstarpējām attiecībām un beidzot - pareiza kopšana un barošana.

Ļoti svarīgi arī savlaicīgi atklāt un diagnosticēt iespējamos bērna attīstības traucējumus, kuri var būt radušies gan grūtniecības un dzemdību laikā, gan arī pēc bērna piedzimšanas. Neonatologs konsultē un sniedz padomus par visiem jautājumiem, kas saistīti ar jaundzimušā barošanu un kopšanu, un, ja bērniņš saslimis, nozīmē arī atbilstošu ārstēšanu.

Uzzini, kā Huggies Newborn ar mitruma indikatoru un speciālu izgriezumu nabiņai palīdzēs rūpēs par jaundzimušo bēbīti?