Krūts zīdīšanas ABC- izvairīšanās no stresa, pietiekoša dzeršana un veselīgs uzturs

Krūts zīdīšanas ABC- izvairīšanās no stresa, pietiekoša dzeršana un veselīgs uzturs

04. Mar 2011, 13:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas būtu svarīgi ievērot zīdīšanā, aicinājām komentēt Elitu Svarenieci,  P.Stradiņa Perinatālās aprūpes centra jaundzimušo virsmāsu.


4

Elitа Svareniece,  P.Stradiņa Perinatālās aprūpes centra jaundzimušo virsmāsa

ABC barošanā sastāv no trīs komponentiem: izvairīšanās no stresa, pietiekošas dzeršanas un veselīga uztura.

Laikā, kad māmiņu piemeklē tās saucamā piena krīze, viņa nokļūst zināma veida apburtajā lokā – mamma satraucas, jo viņai šķiet, ka pieniņa nepietiek un bērniņš ir nemierīgs, bet mazulītis, zīžot satrauktās māmiņas pieniņu, arī saņem šīs negatīvas emocijas un satraucās pats. Līdz ar to māmiņa satraucās vēl vairāk un tādā gadījumā ļoti nepieciešama ir trešā persona, kas pārrautu izveidojušos situāciju, paņemtu bērniņu, ļautu mammai nomierināties.


Ļoti nozīmīgi ir šādās stresa situācijās, ka māmiņa var piezvanīt vai nu savai vecmātei, vai bērna ārstam vai kādam pediatram, kurš var atbalstīt mammu, paskaidrot viņas iespējamās kļūdas un uzslavēt par pareizi izdarīto.

Māmiņai noteikti ir pietiekoši arī jāuzņem šķidrums. Ja viņa nepietiekoši dzer, tad pirmais, ko organisms nobloķē, tās ir šīs „piena kanniņas”, jo ķermenis taupa šķidrumu saviem resursiem – mammai ir jāsvīst, jāiet uz tualeti. Tieši tādēļ svarīgi ir dzert vismaz 2 litrus dienā, lai šķidrums pietiku ne tikai mammai, bet arī bērniņam.

Veselīgs un pietiekošs uzturs arī ir ļoti nozīmīgs. Māmiņai nepietiks tikai ar sviestmaizi un tēju. Jāēd ir dārzeņi, gaļa, bet ne asi, piparoti, ķiplokaini ēdieni, jo pieniņā var būt šo ēdienu smarža, kas bērniņam var nepatikt. 

Bez tam, barojot ar krūti, māmiņa bērnam var to piedāvāt ik pēc stundas, jo krūts gals kalpo kā zvaniņš, kurš sūta uz smadzenēm signālus – dzin, dzin, pieniņam ir jāveidojas! Jau nākamajā dienā māmiņa jutīs, ka pieniņš ir kļuvis vairāk!

 

Krūts zīdīšanas lekcijas topošajiem vecākiem. Uzzini vairāk!