Krūts ēdināšana ir vienkārši brīnums

Krūts ēdināšana ir vienkārši brīnums

29. Mar 2012, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Īsts brīnums ir bērniņa dzimšana. Te nu mazulis ir klāt, kopā ar mums - tik ilgi gaidīts, un tik ļoti gribas viņam dot to labāko. Jūs pārņem bailes kaut ko palaist garām.

Un te nu dažreiz gadās tā: mūsdienu priekšmetu un pakalpojumu daudzveidīgajā piedāvājumā mēs apmaldāmies, jo mazuļiem tiek piedāvāts tik daudz kas, un gadās palaist vējā pašu vienkāršāko un acīmredzamāko - iespēju barot savu mazuli pašai ar krūti, ar neaizvietojamo dzīvības eliksīru - mammas pienu. Krūts ēdināšana ir neticami burvīgs process, kas tūkstošu gadu gaitā ir palīdzējis cilvēcei izdzīvot.

Kāda nozīme ir krūts ēdināšanai? Kādas ir tās priekšrocības, ja runājam par mazuli?

  • Viennozīmīgi, krūts pienam ir nenovērtējama barojošā vērtība, tas viegli uzsūcas un satur visas bērniņa organismam nepieciešamās vielas, fermentus, ūdeni - vajadzīgajā daudzumā. Krūts piens ir piemērots visu mazuļu vajadzībām, visos viņa augšanas un attīstības brīžos. Dažas mātes pienā esošās vielas nav nemaz iespējams ražot mākslīgi, tātad - mākslīgajos piena maisījumos šo vielu nav. Mammas piens ir pati piemērotākā, nepieciešamākā ēdināšana tieši viņas mazulim;
  • Mammas piens tas ir kas vairāk par vienkāršu barojošu vielu kombināciju, tas ir sarežģīts, "dzīvs" bioloģiskais maisījums, kas izpilda aktīvās aizsardzības un imunoloģiskās darbības. Tas ne tikai nodrošina unikālu aizsardzību pret infekcijām, bet palīdz arī attīstīties mazuļa imūnsistēmai. Bērni, kas ēdināti ar krūts pienu, retāk sastopas ar kuņģa darbības traucējumiem, kā arī retāk slimo ar otītu un citām respiratorajām saslimšanām un alerģijām. 
  • Specifiskās vielas, kas ir māmiņas pienā, augšanas faktori, hormoni,  - tie visi nodrošina mazuļa pilnvērtīgu fizisko un garīgo attīstību. Specifiskās regulējošās funkcijas palīdz līdzvērtīgi attīstīties visām mazuļa organisma sistēmām. 
  • Pati iespēja  - atrasties pie māmiņas krūts, mazulim nozīmē ļoti daudz. Mazuļi, kas ēdināti ar krūts pienu, vieglāk komunicē ar apkārtējiem, viņiem ir augstāks intelekta līmenis tieši harmoniskās attīstības dēļ. Krūts ēdināšana mazulim ir ne tikai iespēja pilnvērtīgi paēst, bet tā ir arī īpaša emocionāla pieredze. Atrodoties pie mātes krūts, mazulis vieglāk adaptējas jaunajā pasaulē, iegūst iespēju justies aizsargāts, mācās uzticēties un būt saskaņā ar apkārtējo pasauli. 
  • Attālināti krūts ēdināšana ietekmē arī bērna veselību: tā ir aptaukošanās profilakse, aterosklerozes, cukura diabēta, kuņģa - zarnu trakta hronisko saslimšanu, stomatoloģisko problēmu profilakse. 

Ko krūts ēdināšana nozīmē māmiņai un mazuļa ģimenei?

Ir vērts īpaši uzsvērt, cik liela nozīme krūts ēdināšanas procesam ir māmiņas acīs. Turklāt, ieguvēji ir visa ģimene kopumā:

  • Krūts ēdināšana pozitīvi ietekmē sievietes pēcdzemdību veselību: dod viņai dvēseliska miera sajūtu, pazemina anēmijas un asiņošanas risku, ļauj ātrāk atgriezties normālā formā, kā arī krūts ēdināšana ir mastopātijas attīstības, onkoloģisko saslimšanu, osteoporozes profilakse.
  • Krūts ēdināšana ir samērā droša izsargāšanās metode līdz mazuļa 6 mēnešu vecumam, ar nosacījumu, ka māmiņa mazuli ēdina tikai ar krūts pienu. 
  • Krūts ēdināšana ieekonomēs ģimenes budžetu: ne tikai uz piena maisījumu iegādi, bet arī uz ārstēšanu, jo risks saslimt mazulim ir augstāks, ja tas netiek barots ar māmiņas pienu. 
  • Krūts ēdināšana ir ļoti ērta: ēdiens vienmēr ir "gatavs", tas ir svaigs, drošs, silts. Krūts piens ir pieejams ikvienā situācijā - gan sarežģītos laikapstākļos, gan tad, kad sēžat sastrēgumā, gan tad, ja nav elektrības utt. 
  • Krūts ēdināšanas procesā starp māmiņu un mazuli izveidojas īpaša saikne, kas saglabājas vēl daudzus gadus. Barojošas māmiņas precīzāk izjūt savus mazuļus, un tas labvēlīgi ietekmē mazuļa emocionālo stāvokli kā arī māmiņas pārliecību par savām spējām. Krūts ēdināšana sniedz nesalīdzināmu prieku ikvienai māmiņai.

Kāda ir Tava krūts ēdināšanas pieredze?

Piedalies konkursā un laimē Philips AVENT manuālo krūts pumpi!

Philips AVENT manuālais krūts piena pumpītis darbojas ātri, maigi un klusi, bez baterijām un motora. Ne mazāk svarīgi ir tas, ka šis Anglijā ražotais piena pumpītis nesatur bisfenolu A. Tā kā šis krūts pumpis ir tik maigs un komfortabls, tas palīdzēs atrisināt radušās problēmas, kas ir saistītas ar krūts galiem, piemēram, iesprēgājuši un sūrstoši krūts gali.