Kāpēc bērniņš žagojas?

Kāpēc bērniņš žagojas?

11. Apr 2012, 10:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Žagošanās pieaugušajam izraisa visai nepatīkamas sajūtas, bet, par laimi, žagas piemeklē reti. Toties bērni, sevišķi pirmajā dzīves gadā, žagojas bieži. Par ko tas liecina un ko darīt, konsultē ģimenes ārste Jolanta Adītāja.

 

Žagošanās neliecina par kādām nebūt veselības problēmām vai sliktu pašsajūtu. Mazuļi žagojas bieži, jo sevišķi pirmo dzīves mēnešu laikā. Bērniņa organisms nobriest, attīstās iekšējie orgāni un adaptējas dzīvei, pārtikas uzņemšanai. Visbiežāk mazuļi žagojas pēc ēšanas. Tas tādēļ, ka paēdot iestiepjas kuņģis, tiek kairināta diafragma un notiek muskuļa saraušanās, kas arī izraisa žagas. Parasti žagošanās pēc laiciņa pāriet pati no sevis.

 

Vecākiem reizēm šķiet, ka mazais žagojas, ja ir ko nepiemērotu apēdis – pārāk sausu, treknu, grūti sagremojamu. Tā gluži nav – jaundzimušais taču parasti ēd tikai mammas pienu, bet tieši šajā vecumā bērniņš mēdz žagoties visbiežāk.

 

Lielāku bērniņu žagošanās skaņas un sajūtas pat mēdz uzjautrināt un vecākiem nevajag satraukties, mazais diskomfortu neizjūt un viņam nekāda īpaša palīdzība nav vajadzīga.

 

Starp citu, mazuļi mēdz žagoties jau mammas puncī, kad gadījies norīt pavairāk augļūdens.

 

Mīti par žagošanos


Mazais žagojas, jo ir nosalis. - Nē, kuņģa darbību šādā veidā temperatūras svārstības neietekmē.

 

Mazais žagojas, jo ir izslāpis. - Drīzāk otrādi, iespējams, mazais žagojas, jo ir pārāk strauji un daudz saēdies vai sadzēries.

 

Inga Melberga

 

Vai Tavs mazulis bieži žagojas?