Eksperta viedoklis: Kā sagaidīt atraudziņu bēbītim?

Eksperta viedoklis: Kā sagaidīt atraudziņu bēbītim?

12. Apr 2012, 22:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa barošana ir lielisks pieredzes gūšanas veids jaunajiem vecākiem, tomēr šis process var būt arī nedaudz biedējošs, sevišķi, ja nezini, ko gaidīt. Esam sagatavojuši nelielu ceļvedi par atraudziņu sagaidīšanu bēbītim. Konsultē pediatre Gerda Lielause.

Atraudziņa palīdz bēbītim atbrīvoties no gaisa, ko viņš ir sarijies ēšanas laikā. Ja atraudziņa netiek sagaidīta vairākas reizes pēc kārtas, ierītais gaiss var novest pie atgrūšanas, gāzītēm puncītī.

Kā sagaidīt atraudziņu

Gaidot atraudziņu, vari maigi paglaudīt mazuļa muguriņu. Lai izvairītos, ka mazais atgrūž pieniņu uz Tavām drēbēm, izmanto dvielīti vai autiņu zem mazuļa zodiņa.

Pamēģini dažādas atraudziņas sagaidīšanas pozas, kas ir ērtas Tev un Tavam bēbītim! Parasti vecāki dod priekšroku kādai no šīm metodēm:

Apsēdies un turi bēbīti pret savām krūtīm vai pār plecu. Kad bēbītis ir šādā pozīcijā, mēģini maigi pamasēt viņa muguru, lai gaisa burbulis iznāktu laukā.

Noguldi bēbīti uz sāniem. Šādā pozā bēbītis neaizrīsies ar pieniņu,ja arī kaut kas atnāks atpakaļ.

Noguldi mazuli uz vēderiņa virs Taviem ceļiem. Atbalsti bēbīša galvu un parūpējies, ka tā ir augstāk par mazuļa krūtīm. Maigi pamasē viņa muguriņu.

Ja mazulis ēšanas laikā šķiet nemierīgs, apturi ēdināšanas procesu, paturi mazuli, gaidot atraudziņu un tad atsāc ēdināšanu. Ja mazulis tiek barots ar pudelīti, ieteicams pagaidīt atraudziņu ik pēc 60-90ml izēšanas, vai arī, ja mazuli baro ar krūti, paturi mazuli, gaidot atraudziņas, kad viena krūts ir izēsta pirms likšanas pie otras.

Lai izvairītos no tā, ka bēbītis atgrūž pieniņu, pirmos 6 mēnešus atraudziņu vari gaidīt 10-15 minūtes pēc ēšanas. Vēlākos mēnešos vari neuztraukties, ja bēbītim nav atraudziņas pēc katras ēšanas- parasti tas nozīmē, ka bēbītis iemācījies ēst bez gaisa ierīšanas, kā arī vairāk kustoties, liekais gaiss iznāks tāpat agrāk vai vēlāk.

Kā Tu savam mazulim gaidīji atraudziņu?

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv