Vai būs vieta skolā?

Vai būs vieta skolā?

13. Feb 2023, 15:00 SkolēnaMamma SkolēnaMamma

Jau rudenī kļūšu par divu skolēnu mammu. Varēšu sākt mācīties 1. klasē no jauna.

Ja ar pirmo bērnu sagatavošanās skolai vedās ļoti grūti, līdz ar to mācības sākotnēji nevedās tik raiti, kā gribētos, tad šoreiz man nav nekāda satraukuma par to, vai mans mazais pirmklasnieks mācēs rakstīt, lasīt un rēķināt. Padodas labi jau tagad, tāpēc par to nekāda stresa. Stress ir par kaut ko citu. Vai būs vieta skolā?

Tiklīdz bērnam apritēja 5 gadi, tajā pašā dienā steidzu uz skolu rakstīt iesniegumu par iestāšanos rindā uz 1. klasi. Izdarīju un aizmirsu, taču tagad, dzirdot apkārtējo runas, saprotu, ka nav nekāda pamata atslābumam. Izrādās, ka pieteikumu uz esošajām vietām 1. klasē ir tik daudz, ka kaudzīte paliks aiz borta. Iespējams, te nelīdzēs vairs ne brāļa/ māsas prioritāte, ne arī fakts, ka konkrētajā rajonā, kurā šī skola ir vienīgā, esam dzīvojuši jau teju mūžību. 

Atzīšos, ka man nebija ne ienācis prātā, ka arī uz skolu, gluži tāpat kā ar bērnudārzu, jādomā par alternatīvām un jāiestājas vairākās rindās, jo ja nu. Atzīšos, ka man nav ne mazāko ideju, ko darīt tad, ja saņemšu vēsti, ka manam bērnam, diemžēl, 1. klasē vietu nav. Es labi saprotu, ka skola nav no gumijas. Tajā pašā laikā mūsu Rīgas mikrorajonā gandrīz katru gadu tiek uzcelts pa kādam jaunam daudzdzīvokļu mājas projektam. Esošā infrastruktūra gluži vienkārši netiek attīstībai līdzi. 

Šī iemesla dēļ es pat neapsveru domu par 3. bērnu, jo ar katru gadu rindas mūsu rajona bērnudāzā tieši šī iemesla dēļ, ka iedzīvotāku kļūst aizvien vairāk, top garākas. Un ar skolu līdzīgi.

Ja bērns netiks mūsu rajona skolā, būs jālūko pēc vietas kādā citā tuvējā skolā. Problēma gan tāda, ka arī pārējo rajonu skolas ir gana prestižas, uz tām vecāki lūko prioritāri, līdz ar to sliktākajā gadījumā paliks pieteikties vien kādā tālākā skolā, kas nav tik pieprasīta. 

Priecāšos dzirdēt jūsu pieredzi - vai ir nācies saskarties ar to, ka bērns netiek uzņemts rajona skolā, jo gluži vienkārši nav vietu, lai gan bērns dzīvo dažu soļu attālumā no skolas?