Runājošie suņi - grāmata, kas bērnu aizrauj

Runājošie suņi - grāmata, kas bērnu aizrauj

26. Feb 2020, 08:05 Banija Banija

Kad pirmklasniekam sākusies mājlasīšana un jāizvēlās pirmā grāmata, tas ir gana atbildīgs un nopietns pasākums. Ko izvēlēties? Pēc kādiem parametriem izvēlēties grāmatiņu? Roberts kā pirmo sāka lasīt “Kaķīša dzirnaviņas”, taču ātri vien secinājām, ka grāmata noteikti nav piemērota pirmklasniekam – sarežģīti vārdi, kas jāizskaidro un kurus grūtāk saburtot, arī sižets tik drūms, tik drūms. Ko lasīt tad? Izvēlējāmies nedaudz savādāku grāmatu – “Runājošie suņi”. Tā sarakstīta komiksu formātā un aizrauj jau no pirmajām lapām.

Viegli uztverams, salasāms teksts, kas ir saprotams bez vecāku skaidrojumiem. Un tas ir ļoti svarīgi, lai bērns jebkurā brīdī varētu paņemt rokās grāmatu un lasīt arī to vienatnē.

Grāmatiņa “Runājošie suņi” ataino tos pašus notikumus, kas izdzīvojami multenītē “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi” – par Jēkaba ciemošanos pie Mimmi, satikšanos ar Maskačkas unikālajiem suņiem, kuri prot runāt, un viņu kopīgajiem piedzīvojumiem, glābot sunīti Sniedzi un, galu galā, arī pašu Maskačku no debesskrāpju apbūves. Jāpiebilst, ka multenīti redzējuši neesam, tāpēc grāmatas lasīšana bija divtik interesanta.

Grāmatu piedāvājums ir ļoti plašs – krāsainas, melnbaltas, ar lieliem burtiem un maziem, tulkotas un pašu autoru radītas. Ieejot grāmatnīcā patiešām var apjukt, tāpēc izvēlēties ir pat ļoti grūti, jo arī mums gana bieži ir bijis tā, ka, izpētot anotāciju, grāmata šķiet daudzsološa, bet, pārnesta mājās un uzsākta lasīt, saproti, ka nebūs gan. Ne bērnam interesanti, ne arī mammai. Runājošo suņu gadījumā bija tā, ka Roberts grāmatu dažbrīd pat negribēja likt nost – izlasīt vēl vienu lapiņu, vēl vienu, vēl, un tā līdz momentam, kad grāmata jau beigusies. Kad vaicāju, ko lasīs nākamo, viņš atbildēja, ka grib vēl par Runājošajiem suņiem.

Ja meklējiet grāmatu, kas bērnu piesaistīs un ieinteresēs, tad “Runājošie suņi” būs tieši laikā. Aktīvais un dinamiskais sižets bērnu pārņems savā varā. Jā, arī es sākotnēji baidījos, ka komiksa žanrs nebūs labākais bērna pirmajai lasāmajai grāmatai, taču jau pirmajā lappusē Roberts uzķēra, kā pareizi komikss lasāms, un tālāk ne brīdi tas neradīja sarežģījumus.