Gatavojamies skolai: Ko NEDARĪT topošo pirmklasnieku vecākiem?

Gatavojamies skolai: Ko NEDARĪT topošo pirmklasnieku vecākiem?

01. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz 1.septembrim atlicis pavisam nedaudz. Atlicis iegādāties vēl pēdējās skolas lietas, apģērbu un gaidīt Zinību dienu.

Daudziem Latvijas bērniem šī diena būs ļoti īpaša, jo ceļu uz skolu mēros pirmo reizi, tāpēc uztraukums būs divkāršs. Mums, topošo pirmklasnieku vecākiem, vajag ņemt vērā dažas nianses, lai pirmā pieredze skolā būtu pozitīva un jau līdz 1.septembrim nebūtu izveidojusies nepatika pret skolu.

Pēdējās dienās pirms skolas necenties bērnam iemācīt lasīt, rakstīt vai skaitīt

Ja tavs topošais skolēns vēl nav iemācījies tekoši lasīt vai arī rakstīt un skaitīt, necenties pēdējās nedēļās pirms skolas pēkšņi sasmelt "izlieto ūdeni" un bērnam uzspiest intensīvu mācīšanās režīmu. Ar šādu metodi tu bērnu vari tikai lieki iebiedēt un radīt pretreakciju un nepatiku pret skolu. Tā vietā labāk izmanto dažādas attīstošās spēles un rotaļas, kas palīdzēs nostiprināt jau esošās zināšanas, vienlaikus arī ļaujot forši pavadīt atlikušās dienas līdz skolai.

Veltiet pēdējās nedēļas, lai rotaļātos, jo iemācīties lasīt un rakstīt bērns noteikti pagūs, bet tādu vasaru kā šī vairāk nebūs.

Negaidīti neievies strauju dienas režīma maiņu

Vasarās mainās bērnu ikdienas režīms un tas kļūst daudz brīvāks. Un ne velti - ir taču brīvlaiks! Arī mēs, pieaugušie, atvaļinājumā vēlamies izgulēties, pamainīt savu režīmu.

Tā kā līdz 1.septembrim atlikušas vien dažas nedēļas, necenties strauji mainīt bērna režīmu, tā cenšoties viņu pieradināt skolai. Tā vietā, lai pēkšņi bērnu modinātu 6 no rīta, ja iepriekš ļāvi gulēt līdz 9 vai pat ilgāk, vari bērni pie skolas režīma pieradināt pakāpeniski. Te modinot no rīta 8.50, te pēc pāris dienām 8.40 un tā pakāpeniski nonākot līdz vēlamajam laikam, cikos bērnam no rīta būs jāceļas uz skolu.

Nešantažē bērnu

Noteikti esi dzirdējusi, ka ir vecāki, kuri bērniem piedraud, ka tikmēr, kamēr viņš neizlasīs vismaz divas lapas, nedabūs saldējumu, nevarēs iet spēlēties utt. Iespējams, arī tev bērnībā ir nācies piedzīvot šādu vecāku šantāžu un, lai gan tā tika panākts vēlamais, tas noteikti vēl aizvien palicis atmiņā kā traumatisks moments.

Ņem vērā, ka šādi vari panākt arī to, ka turpmāk bērnam, lai būtu stimuls paveikt savus pienākumus, pastāvīgi būs nepieciešama papildu motivācija, jo viņš būs pieradis, ka par katru paveikto darbu vecāki viņu apbalvo. 

Šī iemesla dēļ necenties motivēt savu bērnu mācībām, piesolot labumus, tā kaitējot bērna izziņas procesam un vēlmei mācīties.

Nebiedē bērnu ar skolu

Gatavojot bērnu skolai, nebiedē viņu ar daudziem mājas darbiem, garlaicīgām stundām vai grūtiem uzdevumiem.

Zini, mācīšanās metodes, pēc kurām mācīsies mūsu bērni, sen vairs nav tādas pašas kā savulaik mūsu skolas gados. Tagad, lai apgūtu zināšanas, tiek pielietotas rotaļas, ir dažādi interesanti darbiņi, lai izzinātu apkārtējos procesus. Jā, skola ir mainījusies, tiesa, vēl aizvien bērniem ir jāmācās lasīt, rakstīt, rēķināt un apgūt citas zināšanas, taču skola vairs nav tikai burtnīca, pildspalva un tāfele. Viss ir mainījies, tāpēc neizdari lāča pakalpojumu un neiebiedē bērnu ar stāstiem, ka skola ir kaut kas garlaicīgs un briesmīgs.