Zelta oga smiltsērkšķis skaistumam un imunitātei!

Zelta oga smiltsērkšķis skaistumam un imunitātei!

30. Dec 2015, 13:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lielisks veids, kā vīrusu laikā parūpēties par savu imunitāti, ir veselības spēcināšana ar vitamīniem un uzturvielām. Ikdienas uzturā iekļaujot smiltsērkšķi, organisms katru dienu saņems vairāk nekā 100 labvēlīgu uzturvielu. Vairāk par smiltsērkšķa pozitīvo ietekmi uz cilvēka veselību stāsta „BENU Aptieka” farmaceits Vitālijs Mitrohins.

Smiltsērkšķa ārstējošās īpašības zināmas jau gadsimtiem ilgi. Atklāts, ka dziedniecībā oga izmantota jau antīkās Grieķijas medicīnā. Smiltsērkšķa oga un eļļa jau izsenis izmantota sāpju un iekaisumu ārstēšanai. Ievākšanas brīdī smiltsērkšķa ogas svars svārstās no pusgrama līdz pat gramam, bet, neraugoties uz niecīgo izmēru, oga satur teju visus dabā sastopamos vitamīnus. Tieši tāpēc smiltsērkšķis izmantojams gan svaigs, gan kā pārtikas sastāvdaļa, turklāt tiek pievienots arī kosmētikas līdzekļiem un uztura bagātinātājiem.

Kā pastāsta BENU aptiekas farmaceits Vitālijs Mitrohins, smiltsērkšķis satur vairāk nekā desmit taukos un ūdenī šķīstošus vitamīnus, bet pārējais ogas sastāvs palīdz organismam tos uzņemt un uzglabāt. Ogas satur tādas vērtīgās minerālvielas kā magniju, dzelzi, kalciju u.c. Sulā atrodami vairāk nekā 15 dažādi cilvēka organismam vērtīgi mikroelementi, kā arī B grupas, K un PP vitamīni. No smiltsērkšķa iegūta eļļa ir bagātīgs E vitamīna avots. Šis vitamīns palīdz dažādu iekaisumu ārstēšanā. Enerģiju un reakcijas ātrumu uzlabo smiltsērkšķa sulā un eļļā atrodamais vitamīns F. Ogā atrodamais vitamīns K1 un karotinoīdi nepieciešami asinsrites uzlabošanai, kā arī asins recēšanas normalizēšanai (svarīgi pēc operācijām, iekšķīgām asiņošanām, hemoroīdiem, čūlām u.c.). Turklāt oga ir ļoti vērtīgs C vitamīna avots. Vērtīgas ir ne vien smiltsērkšķa ogas, bet arī lapas un miza, kas satur, piemēram, tā dēvēto laimes hormonu serotonīnu un pektīnus, kas no organisma izvada smagos metālus un citas kaitīgās vielas, piemēram, alkoholu.

Kā skaidro BENU farmaceits, smiltsērkšķu un to produktu lietošana ļoti labvēlīgu ietekmi atstās uz veselību tiem, kas sirgst ar aknu slimībām, paaugstinātu holesterīna līmeni, mazasinību, kardiovaskulārām slimībām un asinsvadu slimībām. Šī vērtīgā oga satur antioksidantus, kas ieteicami vēža ārstēšanas laikā (ķīmijterapijas un starojuma terapijas laikā, kā arī pēc tām).

Kā smiltsērkšķi lietot uzturā?

Zeltaini oranžās smiltsērkšķa ogas rudenī ievāc no dekoratīvā smiltsērkšķa koka. Atkarībā no šķirnes un ievākšanas laika vērtīgo vielu daudzums var svārstīties, bet visvairāk vērtīgo vielu ir vēlākā rudenī. Vislabāk vērtīgās vielas ogā saglabāt, tās sasaldējot, bet atkausēt ieteicams, atlaidinot istabas temperatūrā, izvairoties no karsēšanas.

Ogas var ēst svaigas vai pievienot ēdienam, taču visbiežāk tās tiek izmantotas sulas pagatavošanai, kuru izmanto divējādi. Augšpusē tai veidojas eļļaina bieza kārta, ko var izmantot krēmu gatavošanā vai ēst tāpat, izmantot kā aizdaru salātiem vai pat lietot kā kosmētisko masku. Apakšējā kārta ir vērtīgā, konservantiem bagātā biezsula, kuru vislabāk dzert svaigā veidā. Sulas koncentrētā sastāva dēļ cilvēkiem ar kuņģa darbības traucējumiem ieteicams to atšķaidīt ar ūdeni. Ogas var arī izžāvēt un veselas apliet ar medu vai arī pēc žāvēšanas saberzt pulverī, ko pievienot ēdienam, kokteiļiem u.c.

Smiltsērkšķu sulu iegādājoties veikalā, jāpievērš uzmanība tās krāsai, smaržai un garšai. Ja sula ir brūngana, nevis koša, bet smarža šķiet ierūgusi, nevis svaiga, tad sula ir pārlieku ilgi glabāta un nepareizi gatavota, pārāk daudz to karsējot. Tas savukārt nozīmē, ka sula zaudējusi lielu daļu vērtīgo vielu. Augšējam biezsulas slānim jāsatur vismaz ceturtā daļa no visa šķidruma. Ja tā nav, ogas visticamāk novāktas par agru vai sula ir atšķaidīta.

Smiltsērkšķis skaistumam

Ogu saturs labvēlīgi ietekmē arī matu, ādas un nagu stāvokli, ko atzinīgi novērtē arī kosmētikas ražotāji un kosmetologi. Visbiežāk kosmētikā tiek izmantota smiltsērkšķu eļļa, kas bagāta ar antioksidantiem. Tie veicina ādas šūnu dalīšanos, kas būtiska audu atjaunošanai. Eļļas sastāvs iedarbojas arī aizsargājoši, pasargājot ādu no brīvo radikāļu ietekmes. Smiltsērkšķim piemīt arī mitrinoša un mīkstinoša iedarbība, kas palīdz lokālu kairinājumu mazināšanā un rētu dziedēšanā. Smiltsērkšķu eļļa plaši tiek pielietota sejas un ķermeņa kopšanas līdzekļu sastāvā, kā arī matu kopšanas līdzekļos un cita veida higiēnas izstrādājumos.