Vai vīriešiem veic HPV vīrusa analīzes?

Vai vīriešiem veic HPV vīrusa analīzes?

14. Jan 2013, 00:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Dzemdes kakla vēzis. Par šo saslimšanu atgādinām jums atkal un atkal, ar mērķi - likt jums aizdomāties par to, cik bīstama ir šī saslimšana, un kā no tās sevi pasargāt. Un galvenokārt - aicinām pasargāt no tās arī jūsu meitas.

Cilvēka papilomas vīruss (HPV - Human Papillomavirus) - tā sauc vīrusu, kurš izraisa dzemdes kakla vēzi. Vīrieši, kā jau saprotat, ar to nesirgst. Tas attiecas tikai uz sievietēm. Tāpēc arī vakcinācija attiecas tikai uz viņām. Bet no 2010.gada Latvijā arī meitenēm iespējams izmantot salīdzinoši dārgo vakcīnu bezmaksas - 12 gadu vecumā.

Lai gan ar dzemdes kakla vēzi sirgst sievietes, pamatā HPV nēsātāji tomēr ir vīrieši. Šis vīruss tiek nodots seksuāli transmisīvā ceļā.

Starp citu, starp infekcijām, kas tiek nodotas dzimumceļā, HPV ir viena no izplatītākajām: dažādās vērtējumu skalās vīrusa nēsātāju skaits svārstās no 70 līdz pat 90% reproduktīvā vecuma cilvēku.

Lai pārbaudītu, vai cilvēks ir šī vīrusa nēsātājs, sievietēm tiek ņemta uztriepe, to izvieto speciālā vidē un šī analīze diezgan precīzi parāda ir, vai tomēr nav vīruss šai konkrētajai sievietei.

Bet kā ir ar vīriešiem? Kā atzina Māmiņu Kluba ārsts - ginekologs Dace Matule, to tiešām var izdarīt:" Es izmantoju metodi, kurā sieviete, kas ir mana paciente, izgājusi ārstēšanās kursu kādai no priekšvēža sasimšanām, tiek lūgta aicināt vīru griezties pie dermovenerologa, ar ko es sadarbojos. Šis speciālists pēc mana lūguma paņem analīzes no sievietes vīra. Mums jāzina, vai viņš ir vīrusa nēsātājs, vai nav."

Procedūra ir absolūti nesāpīga. Analīzei nepieciešami trīs vates kociņi, ar tiem pieskaras vīrieša dzimumloceklim un pēc tam kociņus ievieto speciālā vidē.

Ja vīrietim ir šis vīruss, bet sieva tikko izgājusi ārstēšanās kursu, tad vismaz pusgadu, vai dažkārt pat gadu, pārim jālieto prezervatīvi. Pēc tam no jauna ir jāveic analīzes. Lieta tāda, ka vīrietim šis vīruss var izzust pats no sevis, bet par to ir vēlams pārliecināties.

Māmiņu Klubs