Vai vakcīna pret dzemdes kakla vēzi vajadzīga tikai seksuāli aktīvām meitenēm?

Vai vakcīna pret dzemdes kakla vēzi vajadzīga tikai seksuāli aktīvām meitenēm?

01. Feb 2013, 00:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

"Esmu dzirdējusi par HPV vakcīnu pusaudžu meitenēm. Bet es neesmu pārliecināta, ka manai 14 gadīgai meitai tā ir nepieciešama, jo viņa vēl nav seksuāli aktīva. Ko man darīt?"

Māmiņa Laura

HPV (cilvēku papilomas vīruss) vakcīna patiesībā ir labākā iespēja pasargāt pret infekciju, ja šīs vakcīnas devas tiek ievadītas pirms sieviete kļūst seksuāli aktīva.

Daži no HPV celmiem, kas ir sastopamas seksuālu kontaktu ceļā, kā zināms, izraisa dzemdes kakla vēzi, kā arī dzimumlocekļa, tūpļa, mutes un rīkles vēzi. Nesenie pētījumi liecina, ka HPV iespējams ir saistīts ar sirds un asinsvadu slimībām sievietēm.

HPV ir ļoti bieži sastopams, kas skar vairāk nekā pusi no seksuāli aktīviem cilvēkiem. Pat tad, ja meitene nav seksuāli aktīva pašreiz, visticamāk, ka kādā brīdī savā dzīvē viņa uzsāks sekusālās attiecības. Meitenes var inficēties ar HPV pusaudžu vecumā, bet vēzis attīstīties gadus vēlāk.

Pašreiz jaunākie ieteikumi rekomendē gan meitenēm, gan zēniem saņemt HPV poti, kas palīdzētu aizsargāt gan zēnus, gan meitenes no dzimumorgānu kārpas un HPV audzējiem.

Māmiņu Klubs