Vai augu dzērieni uzturā var aizstāt govs pienu?

17. Mar 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noteikti arī tu esi novērojusi, ka veikalu plauktos aizvien plašāks kļūst piedāvājums ar dažādiem augu dzērieniem. Vai tie var uzturā pilnvērtīgi aizstāt govs pienu? To vaicājām Rimi Bērniem veselīgas ēšanas ekspertei, sertificētai uztura speciālistei Olgai Ļubinai.

Govs piena alerģija var parādīties bērnam jau 1 – 2 mēnešu vecumā, par ko liecina slikta svara dinamika, kā arī gremošanas trakta traucējumi, piemēram, caureja, fēcēm var būt asins piejaukums. Uztura speciāliste uzsver, ka govs piena alerģija parasti izzūd pēc aptuveni viena gada vecuma sasniegšanas, tiesa, atsevišķos gadījumos tā var saglabāties arī uz ilgāku laiku.

Ja tiek konstatēta govs piena alerģija, uzturā nedrīkst lietot govs pienu saturošus produktus, tāpēc, lai organismu nodrošinātu ar nepieciešamajām olbaltumvielām un kalorijām, tos jāaizstāj ar citām alternatīvām. Viena no alternatīvām ir augu dzērieni, piemēram, rīsu mandeļu, kokosriekstu piens, savukārt govs pienam līdzīgāks produkts ir sojas piens, jo tajā ir līdzīgāka olbaltumvielu koncentrācija, kas, piemēram, auzu un mandeļu dzērienos ir daudz zemāka.

“Lai uzņemtu nepieciešamo daudzumu olbaltumvielu, var rekomendēt sojas piena lietošanu uzturā, taču var izvēlēties arī citus olbaltumvielu avotus, piemēram gaļu, zivis, pākšaugus, pupas, lēcas,” teic uztura speciāliste Olga Ļubina. Viņa arī norāda, ka bērniem obligāti nebūt nav jālieto augu dzērieni, lai aizvietotu govs pienu, jo tie nav pilnvērtīgi govs piena aizstājēji ne tikai tāpēc, ka tie nesatur tikpat daudz olbaltumvielu, bet arī tāpēc, ka ar to palīdzību nevar uzņemt tik daudz kalcija kā ar govs pienu, tiesa, ražotāji augu dzērienus cenšas pietuvināt govs piena sastāvam, tos papildus bagātinot ar D vitamīnu un kalciju.