Uzturlīdzekļi turpinājums- piedziņa un uzturlīdzekļi no Uzturlīdzekļu garantijas fonda

Uzturlīdzekļi turpinājums- piedziņa un uzturlīdzekļi no Uzturlīdzekļu garantijas fonda

03. Mar 2013, 17:38 liigad liigad

Kā iepriekšējā rakstā teicu, ka būs turpinājums par uzturlīdzekļiem. Tā tad sākumu varat lasīt šiet http://www.maminuklubs.lv/sieviesu-klubs/uzturlidzekli-minimalais-apmers-un-prasibas-sastadisana-147611/.

Pēc visu dokumetu iesniegšanas, paskaidrojumu saņemšanas, ja būs nepieciešama- tiesas sēdes, tiesa pieņem spriedumu. Tad tiesas noteiktajā datumā kancelejā jāsaņem tiesas spriedums.

Kas tad notiek pēc tiesas sprieduma?

  1. Ja uzturlīdzekļi tiek maksāti tiesas noteiktajā apmērā, tad nekāda rīcība nav nepieciešama.

  2. Ja pēc spriedumā pasludināšanas uzturlīdzekļi tiek nemaksāti noteiktajā apjomā, tad jādodas uz kanceleju saņemt izpildrakstu. Tad ar tiesas spriedumu un izpildrakstu jāiesniedz zvērinātam tiesu izpildītājam atbildētāja dzīvesvietā, ieiejot http://www.lzti.lv/lv/zti/meklet/ var atrast, kurš tiesu izpildītājs darbojas attiecīgajā adresē. Tiesu izpildītājs veic uzturlīdzekļu piedziņu no atbildētāja. Sākotnēji viņš uzaicina atbildētāju labprātīgi pildīt spriedumu. Ja tas netiek darīts, tiesu izpildītājs pārbauda atbildētāja finansiālo stāvokli. Ja atbildētājam attiecīgajā brīdī nav ne ienākumu, ne īpašumu, no kuriem maksāt uzturlīdzekļus, izpildraksts tiek atdots atpakaļ prasītājam ar atzīmi, ka tiesas sprieduma izpilde nav iespējama. Prasītājs var vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, lai saņemtu uzturlīdzekļus valsts noteiktajā minimālajā apmērā, tomēr ne vairāk, kā noteikts ar tiesas spriedumu.

 

Ja, pārbaudot parādnieka mantisko stāvokli, tiesu izpildītājs konstatē, ka tas algotu darbu nestrādā, nekustamu īpašumu un kustamu mantu tam nepieder, tiesu izpildītājs jums izsnieg bezmaksas izziņu, kas ir par pamatu uzturlīdzekļu izmaksai no Uzturlīdzekļu garantiju fonda līdzekļiem.



Ikmēneša uzturlīdzekļus, kurus jums izmaksā Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, atbildētājam (jo tieši viņš ir parādnieks) vēlāk būs jāatmaksā valstij. Bet jāatceras, tiklīdz atbildētājs sāk maksāt uzturlīdzekļus jums ir jādodas uz Uzturlīdzekļu garantiju fondu un jāatsakās no viņu maksātajiem uzturlīdzekļiem.

 

Lai saņemtu uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, tur ir jāiesniedz:

1.iesniegums, kuru var atrast šeit: http://www.ugf.gov.lv/lat/Pakalpojumi/forma/

2.tiesas spriedums,

3.tiesu izpildītāja izsniegtā izziņa.



Laikā no 2013.gada 1.janvāra līdz 2016.gada 31.decembrim uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda līdzekļiem uzsāktajās uzturlīdzekļu izmaksas lietās un lietās, kas uzsāktas pēc 2013.gada 1.janvāra, izmaksā šādā apmērā:

1) no 2013.gada 1.janvāra līdz 31.decembrim par katru bērnu no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai — 35 latus un par katru bērnu no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai — 40 latu, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā noteikto, kā arī nepārsniedzot apmēru, ko noteicis Ministru kabinets atbilstoši Civillikuma 179.panta piektajai daļai;

2) no 2014.gada 1.janvāra līdz 31.decembrim par katru bērnu no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai — 40 latu un par katru bērnu no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai — 45 latus, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā noteikto, kā arī nepārsniedzot apmēru, ko noteicis Ministru kabinets atbilstoši Civillikuma 179.panta piektajai daļai;

3) no 2015.gada 1.janvāra līdz 31.decembrim par katru bērnu no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai — 45 latus un par katru bērnu no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai — 50 latu, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā noteikto, kā arī nepārsniedzot apmēru, ko noteicis Ministru kabinets atbilstoši Civillikuma 179.panta piektajai daļai;

4) no 2016.gada 1.janvāra līdz 31.decembrim par katru bērnu no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai — 50 latu un par katru bērnu no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai — 55 latus, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā noteikto, kā arī nepārsniedzot apmēru, ko noteicis Ministru kabinets atbilstoši Civillikuma 179.panta piektajai daļai.

 

Jāatceras, ka ja tiesa piespriedusi uzturlīdzekļus 90 latu apmērā, Uzturlīdzekļu garantijas fonds izmaksā 35 latus, tātad katru mēnesi parādnieks paliek parādā jums vēl 55 latus. Šis parāds nekur nepazūd un uzkrājas, bet reāli piedzenams tas būs tikai tad, kad parādniekam parādīsies manta vai līdzekļi.

 

 

Uzturlīdzekļu parādam nav noilguma. Tas nozīmē, ka līdz pat parādnieka mūža beigām tiesu izpildītājam būs iespējams vērst piedziņu uz jebkuru viņa mantu (tai skaitā darba samaksu, stipendijām, pabalstiem, mantojumu un pat pensiju).

 

Inofrmācija no http://www.ugf.gov.lv.