Uzturlīdzekļi minimālais apmērs un prasības sastādīšana

Uzturlīdzekļi minimālais apmērs un prasības sastādīšana

28. Feb 2013, 00:01 liigad liigad

Uzturlīdzekļi un to piedziņa ir ļoti aktuāls jautājums daudzām māmiņām un tētiem, jo bērnu rada divi cilvēki, tas nozīmē, ka arī abiem vecākiem jānodrošina bērns ar visu nepieciešamo. To spriežu arī pēc daudzajiem saņemtajiem māmiņu  e-pastiem par šo jautājumu, uz kuriem visiem esmu centusies atbildēt un palīdzēt noformēt prasības.

No 2013.gada 18.janvāra stājās spēkā ministru kabineta noteikumi, kas nosaka minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru katram vecākam neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir pienākums nodrošināt katram savam bērnam.

Vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā: 1.katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25 % apmērā no noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas šobrīd ir 50Ls;

2.katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30 % apmērā no noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas šobrīd ir 60Ls.

Bērna uzturlīdzekļos ietilpst izdevumi, lai nodrošinātu bērna aprūpi, ēdienu, apģērbu, mājokli, veselības aprūpi, izglītību, piedalīšanos interešu pulciņos, izklaides (piemēram, muzeju apmeklējumi, teātra apmeklējumi), vecumam atbilstošas grāmatas un rotaļlietas.

Pirmkārt, abiem vecākiem jāmēģina panākt vienošanās savā starpā par uzturlīdzekļu maksāšanu, vislabāk šādu vienošanos noslēgt rakstiski. Ja šo noslēgto vienošanos, kāds no vecākiem nepilda, tad var vēsrsties tiesā ar prasību par saistību izpildi un uzturlīdzekļu parāda, ja tāds ir, piedziņu.

Bet ja tomēr neizdodas šādu vienošanos panākt, tad tiesā jāsniedz pieteikums uzturlīdzekļu piedziņai.

Pieteikuma paraugu var atrast šiet http://www.tiesas.lv/index.php?id=27

Jāatceras, ka maza apmēra prasība par uzturlīdzekļu piedziņu ir tad, ja piedzenamā uzturlīdzekļu summa gadā nepārsniedz 1500Ls- šo summu aprēķina, sareizinot mēnesī paredzamo uztrlīdzekļu apmēru ar 12 mēnešiem, piemēram, ja gribat piedzīt 70Ls, tad sareizinot ar 12, summa ir 840Ls gadā.

Ja piedzenamo uzturlīdzekļu summa pārsniedz 1500Ls, tad ir prasība rakstāma saskaņā ar Civilprocesa likuma 18.nodaļas. Šādas prasības pieteikuma paraugu var atrast šeit http://www.veidlapas.lv/?a=20.

Abos gadījumos tiesas izdevumi par uzturlīdzekļu piedziņu nav jāmaksā, jo saskaņā ar Civilprocesa likumu prasītāji šādās lietās ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas.

Ja piedzenamo uzturlīdzekļu apmērs pārsniedz valsts noteiko minimālo uzturlīdzekļu apmēru tas ir līdz bērna 7 gadiem 50Ls un no 7gadiem 60Ls, tad nepieciešami arī pierādījumi, kas apliecina, ka bērna uzturēšanai nepieciešama ir lielāka summa.

Pierādījumi būs gan bankas izdrukas par bērnudārza apmaksu, pulciņu apmaksu, čeki par apģērbu, medikamentiem, dzīvokļa rēķini un citi dokumenti, kas apliecina summas bērna uzturēšanai.

Prasības pieteikumu uzturlīdzekļu piedziņai iesniedz pēc prasītāja dzīvesvietas.

Prasības pieteikumu uzturlīdzekļu piedziņai var iesniegt arī tad, ja bērna vecāki ir precējušies!

Pēc pieteikuma uzturlīdzekļu piedziņai saņemšanas tiesa ierosinās lietu un 30 dienu laikā atbildētājam būs jāsniedz paskaidrojumi.

Pēc pieteikuma uzturlīdzekļu piedziņai saņemšanas tiesa ierosinās lietu un 30 dienu laikā atbildētājam būs jāsniedz paskaidrojumi.

Tad tiks noteikts tiesas sēdēs datums, uz kuru jāierodas. Un pēc šīs sēdes, ja abi vecāki būs ieradušies tiks pieņemts spriedums.

Par situāciju, kad uzturlīdzekļi arī pēc sprieduma netiek maksāti tas vēl viens rakstiņš.

Ja ir kādi jautājumi droši rakstiet šeit zem raksta vai formumā. Protams, ja negribat visiem atklāt savu situāciju rakstiet uz manu e-pastu, kas ir norādīts forumā, centīšos uz visiem jautājumiem rast atbildes.