Spirālei beidzas derīguma termiņš. Vai var ievietot nākošo?

11. Jan 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai uzreiz pēc tam, kad vienai spirālei beidzas derīguma termiņš, var ievietot otru? Vai arī ir jābūt pārtraukumam? Uz šiem jautājumiem atbild ārsts - ginekologs Dace Matule.

Ja spirāles derīguma termiņš iet uz beigām un sieviete vēlas ievietot jaunu spirāli, tad uzticamas kontracepcijas vārdā viena spirāle tiek izņemta un ievietota tiek jaunā. Tikai dažos gadījumos uz īsu laiciņu ārsts iesaka profilaktiskos mērķos palietot antibiotikas. Bet tādas lietas, protams, tiek izvērtētas individuāli.

Vairumā gadījumu viena spirāle tiek aizvietota ar otru tajā brīdī, kad pirmā tiek izņemta. Tās vietā liek jauno. Neatkarīgi no spirāles veida - tātad, vienalga, vai tā ir hormonālā spirāle, vai parastā.

Māmiņu Klubs jau ir rakstījis par spirālēm, kurām ir atšķirīgi nosaukumi. Ir vara spirāles, ir tādas, ko sauc par sudraba, zelta spirālēm, tām var būt atšķirīgas formas, bet visām iedarbība ir vienāda. Tās ir lētākas kā hormonālās spirāles, un jā - arī grūtniecība var iestāties teju uzreiz pēc tam, kad spirāle ir izņemta. Pēc hormonālās spirāles izņemšanas grūtniecība uzreiz nevar iestāties, jāpaiet laiciņam, lai atjaunotos dzemdes gļotāda. Un tomēr, nehormonālajām spirālēm arī ir savi mīnusi, nereti tās var izraisīt palielinātu asins daudzuma izdalīšanos mēnešreižu laikā, tāpat iespējamas arī sāpes mēnešreižu laikā. Un, protams, vienmēr būs sievietes, uz kurām neattieksies neviena no pieminētajām lietām.

Sīkāk par spirālēm iespējams lasīt ŠEIT.

Sieviešu klubs

Skaties ONLINE TV videosarunu ar ginekoloģi Daci Matuli un uzzini vairāk par sievietes veselību!