Šī mīklas recepte sākotnēji bija maizes cepšanai.Šāda maize,kas pat nebija salda,(jo pamata receptē cukura daudzums bija pavisam nedaudz),vienmēr no galda pazuda pirmā,neskatoties uz to,ka kārumi svētku galdā netrūka.
Tā kā maize bija tik garda,tad imporvizeju un cepu smalkmaizītes.
Izceptā mīkla ir ļoti maiga,līdzinās kliņģerim,līdz ar to smalkmaizītes,ko papildina vēl ar krēmu vai ievārījumu sanāk neatkārtojamas.
Recepte ir tiešām vienkārša,neprasa piepūles,tik nedaudz laika raudzēšanai aiziet.
Te nekas nevar aiziet greizi,galvenais sagaidīt līdz mīkla labi uzrūgst,tas ir pats svarīgākais.
Sastāvdaļas mīklai:
135ml piens
1 ola
12g svaigais raugs
1/2 tēj.k kurkuma
1/4 tēj.k kardamons
šķipsniņa muskatrieksts
1/2 tēj.k sals
2 ēd.k cukurs
1 paciņa vaniļas cukurs
ap 300g milti
100 sviests
1 ēd.k eļļa
50g ļoti mitrs,viendabīgs biezpiens vai arī 2 ēd.k skābais krējums vai jogurts
-------------------------------------------------------------------------------
Sastāvdaļas vārītam krēmam:
1 ola
2 ēd.k kukurūzas milti
2 ēd.k cukurs
160ml piens
1 ēd.k kakao
100g rieksti
vaniļas cukurs
Pagatavošana:
Raugu apberam ar 1 ēd.k cukuru,ļaujam tam izšķīst.
Pusi pienu uzsildam un pielejam raugam,izmaisam.
Otru pusi pienu arī uzsildam un izkausējam tajā 50g sviestu.
Olu viegli sakuļam ar sāli un atlikušo cukuru,vaniļas cukuru.Pievienojam biezpienu,izmaisam.
Savienojam abus piena maisījumus,iemaisam olu.
Pievienojam kurkumu,kardamonu,muskatriekstu.
Pievienojam miltus pakāpeniski līdz mīkla ir viegli mīcāma un nelip pie rokām.
Samīcam mīklu un liekam ieeļļotā traukā,ko apsedzam ar pārtikas plēvi.Raudzējam siltā vietā ap 1 stundu,līdz mīkla dubultojas apjomā.
Kamēr rūgst mīkla,gatavojam krēmu.
Katliņā iesitam olu,pievienojam cukuru izmaisam.
Pievienojam miltus,izmaisam līdz nav kunkuļi
Uzsildam labi siltu pienu,maisot lejam olu massā.Izmaisam līdz viendabīgai massai.
Liekam uz ļoti mazas uguns,nepārtraukti maisot karsējam līdz massa sabiezē.
Atdzesējam,iemaisam vaniļas cukuru un kakao.
Apgrauzdējam,sasmalcinam riekstus,iemaisam krēmā.
Mīklu sadalīju 16 gabalinos,aptuveni vienādos.
Katru saveļam bumbiņā,tad saplacinam garenu pankūku,apsmērējam ar izkausētu sviestu un uzliekam kārtīgu karoti ar krēmu.
Sarullējam no īsākās maliņas.Būtībā lokam un rullējam kā vēlamies.
Salokam uz pusēm un liekam iesmērēta ar sviestu formiņā.
Apberam ar cukura graudiņiem.
Šādi izveidojam visas smakmaizītes.
Apsedzam un ļaujam tām vēl 30 minūtes rūgt.
tad liekam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 grādiem un cepam ap 15-20 minūtēm,līdz smalkmaizītes skaisti brūnas.
Izņemam no formiņām.....
Variants ar formiņām man patīk,jo tad nav jāuztraucas,ka krēms var iztecēt,vai ka smalkmaizītes var atvērties un forma būs ne tāda kā gribas.
Šādi bez problēmām,skaisti.....
16 smalkmaizītes.......
Ļoti maiga mīkla,kas papildināta ar maigu krēmu....
Un arī šķērsgriezumā skaisti.....
Ļoti gardas......
Iesūti savu iecienītāko recepti, kurā izmantoti milti un laimē balvu no Dobeles dzirnavnieka