Sejas ādā ieperinājusies ērcīte?

Sejas ādā ieperinājusies ērcīte?

18. Feb 2016, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jautājam dermatoloģei, pēc kādām pazīmēm noteikt, vai sejas ādā ir ieperinājusies ērcīte, vai nav? Kā no tās ātrāk atbrīvoties un kādēļ daži speciālisti, pirms uzsāk ārstēšanas kūri, neveic speciālās analīzes?

Stāsta Sieviešu Kluba eksperte Džuljeta Ulmane, Ulmaņu privātklīnikas ārste – dermatoloģe.

Ādas apsārtums, izsitumi ap muti, jo tur ir visvairāk tauku dziedzeru, pūslīši ar ūdeņainu vai baltu saturu. Izteikta ādas lobīšanās un nieze – tipiskākās pazīmes, kas liecina, ka ādā ir ieperinājusies ērcīte.

„Neuzskatu ādas ērcīti par lielu problēmu. Galvenais atrast cēloni, kādēļ šī ērcīte ir aktivizējusies, un strādāt tieši ar to. Ādas ērcītes pazīmes ir tik izteiktas un tipiskas, ka daudzi pieredzējuši dermatologi jau bez speciāli veiktām analīzēm spēj noteikt diagnozi. Tādēļ nereti šīs analīzes nemaz neveic, šādi ekonomējot vismaz 10 latus, kurus pacientam būtu jāmaksā par analīzēm,“ stāsta Džuljeta Ulmane.

Bet ādas analīzes ir pavisam viegli veikt: speciālists paņem ādas nokasījumus un sūta uz laboratoriju, lai noteiktu, vai ērcīte ir aktivizējusies. Ērcīte dzīvo tauku dziedzeros un vairojas, ja ir labvēlīgi apstākļi. Ļoti bieži ērcīte progresē hormonālu izmaiņu dēļ.

Lai maksimāli ātri atbrīvotos no ērcītes, var lietot pretērču preparātus vai antibakteriālos līdzekļus, kas arī palīdz. Ir arī speciālās ādu lobošās ziedes, kuras noloba ādas virskārtu trīs dienu laikā un arī tad ērcīte pazūd. Vienīgi, ja ir ādas apsārtums, tad gan pretērču preparātus nevar izmantot, jo var veicināt ādas apdegšanu. Alternatīva šādā brīdī ir antibakteriālie līdzekļi.

Tāpat Džuljeta Ulmane mudina katru sev interesējošo jautājumu izjautāt speciālistam jau konsultācijas laikā. Ārsts šīs slimības tik ļoti labi saprot, ka varbūt reizēm aizmirst sīkās detaļās ieslīgt. Bet nevajag kautrēties un kaut ko nepajautāt. Svarīgi, lai pēc konsultācijas viss ir skaidrs un tevī nepaliek sajūta, ka līdz galam kaut ko neesi sapratusi.

Esi kādreiz piedzīvojusi situāciju, kad ādā iemetusies ērcīte? Kā tu ar to cīnījies? 

Eksperts

Džuljeta Ulmane

sertificēts ārsts-dermatologs
Džuljeta Ulmane Vecāku skolā