Sastāvdaļas bagetēm:
150g milti
15ml eļļa
1/4 tēj.k šķīstošais raugs
1/4 tēj.k sāls
1/2 tēj.k cukurs
15g skabais krējums
20g Džiugas siers
60ml alus
Sastāvdaļas mērcei:
1 olas dzeltenums
1 ēd.k citrona sula
2 ēd.k rīvēts džiugas siers
šķipsniņa sāls,pipari
1/2 tēj.k sinepes
ap 60ml eļļa vai vadoties pēc konsistences
Sastāvdaļas salātiem:
salātu lapas
dažas tomāta šķēles (uz katru porciju 2-3)
sezama sēkliņas,apgrauzdētas
rīvēts džiugas siers
Sastāvdaļas vistas cepetim:
1 fileja (uz 4 porcijām )
2 apelsīnu sula
1 tēj.k sāls
paprikas pulveris ap 1 ēd.k
ābolu džems vai kāds cits skābs,biezs džems ap 2 ēd.k
2 kārtīgas ķiplokdaiviņas.
Sākam gatavot cepeti:
Vistas fileju liekam svaigi izspiestā apelsīnu sulā,kur iemaisam sāli.Uzliekam traukam vāku,vai pārtikas plēvi.Liekam ledusskapī uz 12 stundām.
Izmarinēto fileju satinam ar diegu,labi stingri.
Samaisam džemu ar garšvielām,izspiestiem caur spiedi ķiplokiem.Apsmērējam fileju ar maisījumu.
Ietinam folijā cepam 30 minūtes ap 180 grādiem.Tad iztinam un apbrūninam ap 200 grādiem 15 minūtes.Izslēdzam un atstājam atdzist fileju tur pat cepeškrāsnī.
Atdzisušu cepeti sagriežam plānās šķēlēs.Cepetis labi griežas,ja pastāvējis ledusskapī kadas pāris stundiņas.
Līdz cepeša cepšanas brīdim jau sagatavojam bageti un cepsim vienlaicīgi.
Pagatavošana:
Izsijājam miltus.Pāris ēdamkarotes noliekam malā,lai nav tā,ka milti par daudz,jo miltu šķirnes atšķiras.
Pievienojam sāli,cukuru,raugu,uz smalkās rīves sarīvētu sieru.Izmaisam
Uzsildam alu aptuveni līdz 40 grādiem,iemaisam krējumu.
Pielejam eļļu šķidrumam.
Šķidrumu lejam miltos.Mīcam mīklu līdz tā nelīp pie rokām.Pēc vajadzības pieberam atlikusos miltus.
Kārtīgi izmīcam mīklu un liekam to ar eļļu ismērēta traukā,tad iesienam maisiņā,raudzējam istabas tempertūrā 2 stundas.Vai līdz mīkla dubultojas apjomā.
Izrullējam mīklu taisnsūtī.Garā,šaurā.
Rullējam kopā,izveidojam tievu bageti.
Šuvi bagetēm skaisti salipinam ciet un liekam uz cepamās plāts ar šuvi uz leju.
Iegriežam bagetēm rievas un apkaisam ar milteim,apsedzam un ļaujam 30 minūtes rūgt.
Pēc pusstundas bagetes būs uzrūgušas.
Uzsildam cepeškrāsni ap 200 grādiem.Ja vēlamies bagetes ar kraukšķīgu garoziņu,tad cepeškrāsnī liekam trauku ar karstu ūdeni.Tvaiku rezultātā izveidojas kārtīga garoziņa,kas ir skaisti drupenta un kraukšķīga.
Ja nevēlamies kraukšķīgu,bet gan mīkstu,tad ūdeni neliekam.
Cepam ap 200 grādiem ap 20 minūtēm vai līdz bagetes skaisti apbrūnē.
Gatavas atdzesējam zem dvieļa.
Bageti sagriežam planās šķēlēs un apgrauzdējam uz pannas ar piciņu sviesta.
Šķīvī kārtojam sapluinītas salātu lapas.Pāri nedaudz mērcīti.
Tad kārtojam cepeša šķēles,grauzdiņus un tomātus.
Pārkaisam ar rīvētu sieru un sezama sēkliņām.Dekorējam ar planām siera šķēlītēm.
Visas sastāvdaļas diezgan maigas,bet akcents ir šī mērcīte,kas šos salātus padara īpašus.
Vēl šos salātus izceļ pašceptā bagete un vistas filejas cepetis.Burvīga garša.Un siers,tas ir neaprakstāmi aromātisks un gards.
Izdomā recepti ar gardo "Džiugas" sieru: OTRAIS uzdevums