Pinnes – ne tikai pusaudžu problēma

Pinnes – ne tikai pusaudžu problēma

13. Nov 2015, 12:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katrs cilvēks vēlas izskatīties un justies labi, tāpēc uz sejas, muguras vai krūšu daļas parādījušās pinnes var radīt ne tikai nepatīkamas sajūtas, bet arī pamatīgi sabojāt noskaņojumu. Turklāt bieži vien tās mēdz atstāt neglītas rētas. Uz jautājumiem par pinnēm atbild Veselības centra Dermatoloģijas klīnikas metodiskā vadītāja, dermatoloģe Linda Kapteine.

Kas ir pinne (pumpa)?

Normāli, funkcionējot tauku dziedzerim, tas saražo taukvielu, kas pa folikula atveri izdalās uz ādas virsmas. Taukviela kopā ar sviedriem uz ādas veido plēvīti, kas pasargā no nelabvēlīgās ārējās iedarbības un pārmērīga šķidruma zuduma. Taču, ja veidojas strutains matu maisiņš jeb folikuls un tauku dziedzeru iekaisums, tas liecina, ka folikuls neļauj taukvielām izkļūst ārā. Folikula iekšējo sieniņu šūnas ātri atmirst un salīp kopā, izveidojot tauku izvadkanālā “korķi “, kas neļauj sebumam izdalīties, un tā ir pateicīga augsne, kur veidoties baktērijām – šādā gadījumā var runāt jau par saslimšanu ar akni. Šīs baktērijas izdala vielas un enzīmus, kas izraisa iekaisumu. Kad matu maisiņš vairs nespēj saturēt nosprostojumu, tas pārplīst un tās saturs (sebums, atmirušās šūnas, baktērijas) nokļūst ādā, radot apsārtumu, pietūkumu, strutas un iekaisumu.

Kāpēc uzmetas pinnes?

Pinnes signalizē par tauku dziedzeru spēcīgu darbību. Pusaudžu vecumā, kad pamostas dzimumdziedzeri, kas aktivizē tauku dziedzeru darbību, pinnes kļūst par īpaši nopietnu estētisku problēmu. Līdz 25 gadiem šo problēmu var uzskatīt par itin normālu. Tomēr, ja pinnes noklāj visu seju un veido iekaisumu, noteikti jāvēršas pie speciālista. Atkarībā no sievietes hormonālās darbības, pinnes īpaši “uzliesmo” neilgi pirms mēnešreizēm. Pinnes pastiprināti veidojas, ja nepareizi funkcionē tauku dziedzeri un ādas aizsargslānis ir bojāts. “Nevajadzīgās” baktērijas caur matu folikuliem iekļūst ādā, tauku dziedzerī un pārveidojas par strutu pumpām.

Tomēr pūtīšu rašanās iemesls nav ādas nekopšana! Dažkārt tās rodas arī koptām un pat pārāk koptām sievietēm, kurām traucēts ādas skābju- sārmu līdzsvars. Pārmērīgas ādas attīrīšanas rezultātā tās stāvoklis var pat pasliktināties (it sevišķi, ja lieto ziepes un skrubjus). Protams, lai āda izskatītos veselīga par to ir jārūpējas, taču svarīgāk ir izvēlēties atbilstošus ādas kopšanas līdzekļus, ko vislabāk ieteiks speciālists. Tas palīdzēs pat ietaupīt līdzekļus, neizšķiežot naudu nevajadzīgās lietās.

Pumpu parādīšanos var stimulēt arī ciešs, raupjš apģērbs, tā aizdare, rotaslietas, kas saskarē ar ādu veicina svīšanu un kairinājumu. Sevišķi jāuzmanās vasarā, karstos un mitros apstākļos, kad pārāk ciešs vai sintētisks apģērbs var apgrūtināt gaisa cirkulāciju un veicināt pinņu izplatīšanos.

Piņņu veidošanos var veicināt arī vienveidīgs ēdiens, tieksme pārēsties un našķoties.

Protams, arī jebkura stresa situācija var veicināt hormonālas pārmaiņas organismā, kas savukārt provocēt– tauku dziedzera sekrēta pārprodukciju un pūtīšu veidošanos. Taču bieži vien vislielāko ļaunumu nodara pārāk enerģiska un nepārdomāta rīcība, sastopoties ar kārtējo pumpu…

Kad jāvēršas pie speciālista un nepietiek tikai ar pašārstēšanos vai pumpu ignorēšanu?

Piņņu veidošanās procesa smaguma pakāpes var būt ļoti dažādas, un nevajag gaidīt, kad sāksies iekaisuma rakstura problēmas, un tikai tad meklēt ārstu. Svarīgi cīņu uzsākt laikus, lai uzlabotu ādas stāvokli. Ja ir komedonu pinnes - melni vai balti punkti, tad parasti var iztikt ar ārīgi lietojamiem kosmētikas līdzekļiem - speciālām ziepēm, losjoniem, krēmiem un želejām, kas satur attīrošus un pretiekaisuma komponentus. Piemēram, ādas attīrīšanai ikdienā ir ieteicams Bioderma Sébium attīrošais putojošais gēls, kas bioloģiski līdzsvaro ādas tauku sastāvu, jo respektē ādas dabiskās funkcijas. Tādējādi tiek kavēta tauku sabiezēšana un poru aizsprostošanās, un līdz ar to neveidojas komedoni un iekaisīgi ādas bojājumi. Gēls iedarbojas antibakteriāli un regulē tauku izdalīšanos. Ja uz ādas pārsvarā ir komedoni, tad ļoti piemērots Sébium AKN krēms. Tas satur Bioderma inovāciju - FLUIDACTIV® patentu, kas regulē tauku kvalitāti un samazina ādas raga slāņa sabiezēšanu. Krēms samazina ādas taukaino spīdumu, kavē piņņu procesā iesaistīto baktēriju vairošanos un nomierina ādu.

Par tā sauktajām papulopustulozām pinnēm parasti tiek runāts, ja uz sejas ādas ir strutu pūslīši un iekaisums. Tādos gadījumos parasti jālieto ārsta izrakstīti antibakteriāli līdzekļi, ko lieto gan ārīgi uz sejas, gan iekšķīgi.

Daudz nopietnāku ārstēšanu prasa gadījumi, kad ir piņņu trešā pakāpe (tā sauktā nodulocistiskas), proti, kad reāli zem ādas var sataustīt mezgliņus. Šeit ir nepieciešama specifiska terapija ar ārsta izrakstītiem iekšķīgi lietojamiem medikamentiem.

Kāpēc pumpas visbiežāk uzmetas vienās un tajās pašās vietās? 

Visbiežāk pumpas veidojas uz sejas (pieres, deguna, zoda), pleciem, muguras augšdaļā, dekoltē zonā un kakla– vietās, kur tauku dziedzerīši ir vislielākie un visvairāk lokalizējas.

Aknes gadījumā āda nespēj saražot linolskābi, aizsargājušos antioksidantus vai cinku, kas ir galvenais elements jaunu ādas šūnu, kolagēna, elastīna, asinsvadu un citu ādas daļu veidošanā. Arī tajās vietās, kur ilgstoši norisinās infekcija, ādai trūkst kalcijs, kas izraisa pastiprinātu šūnu atmiršanu, līdz ar to- folikulu aizsprostošanos.

Vai iespējams pilnībā atbrīvoties no pumpām?

Mūsdienās pumpas vairs nav fatāla problēma, jo ir radīti efektīvi un daudzveidīgi ārstniecības līdzekļi (medikamenti, attiecīgi kosmētiskie līdzekļi) un metodes (attīrīšanas, lāzerprocedūras), ar kuru palīdzību var atrast piemērotāko ārstēšanas veidu. Vienmēr der atcerēties, ka katrai ārstēšanas metodei un katram medikamentam ir savs pielietojums un mērķis, tāpēc ikviens pacients ārstam jāizvērtē individuāli. Katram cilvēkam ārstēšanas programma atšķiras– vienam pietiks tikai ar dezinficējošiem, antibakteriāliem līdzekļiem un atbilstošu kosmētiku, citam– būs nepieciešamas ārstnieciskas ziedes un antibiotikas, ko ieteicis dermatologs. Palīdzēt ādu attīrīt var kosmetologs, taču nopietnāku piņņu problēmu gadījumā un noturīgāka vizuālā efekta panākšanai jāpielieto dažādas ārstnieciskas procedūras. Nereti piņņu likvidēšana prasa ilgstošu, mērķtiecīgu darbu un pacietību, taču rezultāts ir tā vērts. Vēlamo rezultātu var iegūt, ja regulāri, konsultējoties ar dermatologu, tiek lietoti attiecīgi medikamenti, kosmētiskie līdzekļi. Visbeidzot sevi palutiniet ar jaunām pozitīvām emocijām, kas pinnēm ir vislielākais bieds.

Kā ārstē lāzers?

Mūsdienu lāzerprocedūras paver iespējas risināt dažādas aknes izsitumu radītas problēmas. Piemēram, Vbeam™ Perfecta šķidrās krāsvielas impulsu lāzeram ir speciāla programma akne izsitumu ārstēšanai. Lāzers ārstē, izstarojot speciālu gaismu. To parasti rekomendēts gadījumos, kad baktēriju klātbūtne ir īpaši izteikta. Lāzeram iedarbojoties uz problemātiskajām zonām- strutainiem izsitumiem, tiek nomākta piņņu izraisošo baktēriju vairošanās, tiek mazināts iekaisums un attīrīta āda. Tādējādi tiek panākta arī ādas ātrāka sadzīšana un izsitumu izzušana. To izmanto gadījumos, kad nav vēlama antibiotiku lietošana iekšķīgi vai šī ārstēšana jau bijusi ilgstoši un izveidojusies baktēriju rezistence pret ārīgi vai iekšķīgi lietotām antibiotikām.

Otrkārt, ar lāzerprocedūrām veiksmīgi var veicināt virspusēju aknes rētu sadzīšanu, mazināt apsārtumu, pigmentāciju bijušo izsitumu vietās. Intensīvi pulsējošās gaisma (IPL) apvienojumā ar radiofrekvenci uzlabo arī ādas poru stāvokli.

Treškārt, ir lāzerprocedūras, ar kuru palīdzību iespējams mazināt dziļas un senas, tai skaitā box-veida aknes rētas. Šādos gadījumos izmanto frakcionētās iedarbības lāzerus, kuros apvienoti dažādas iedarbības lāzeri (CO2, Erbium), radiofrekvence, kas atšķiras ar iedarbības efektivitāti un dziļumu.

Šī procedūra ir prakstiski nesāpīga ar ātru rezultātu. Nav nepieciešams ilgs rehabilitācijas periods, jo ādas izskats uzlabojas diennakts laikā. Ja to apvieno ar pareizu ādas kopšanu, tad rezultāti ir ilgnoturīgi. Ar lāzerterapijas palīdzību visefektīvāk tiek ārstētas vieglas, vidēji smagas piņņu problēmas. 

Ielāgo:

Ja uzmetas viena vai vairākas pumpas tās nevajadzētu spaidīt, bet pūtīšu izspiešanu uzticēt speciālisti apmācītiem medicīnas darbiniekiem, lai neizraisītu iekaisuma procesa pastiprināšanos. Pat visnekaitīgākā pumpā, to pareizi neiztīrot un nedezinficējot, iekļūst baktērijas, kas var izraisīt nopietnu iekaisumu. Pinne nozīmē nosprostojušos tauku dziedzeri. Izspiežot tās redzamo virspusīti, pumpas saturs izplūst apkārtējos audos. (Šī taukainā masa ir labvēlīga barotne baktērijām, kuras vienmēr atrodas uz ādas virsmas.) Parasti neizdodas visu izspiest, līdz ar to var rasties iekaisums (pat pietūkt seja), tikt bojāta āda un veidoties rēta. Ja uz sejas parādās nelielas sarkanas pumpiņas, tās noteikti nevajadzētu spiest, lai pēc laika tām neveidotos baltas galviņas. Īpaši nav ieteicams aiztikt pinnes, kas rodas augstāk par virslūpas līniju – šo pinņu iekaisuma attīstība var novest līdz pat smadzeņu iekaisumam. Sejas tīrīšanu labāk uzticēt speciālistam, kurš zina kā efektīvāk un drošāk iztīrīt poras. Ja šīs pūtītes parādās regulāri, ir sāpīgas un nepatīkamas, ļoti ieteicams doties uz izmeklēšanu pie ginekologa, gastroenterologa un dermatologa, lai gūtu pilnīgu apstiprinājumu tam, ka pūtīšu cēlonis nav nekādas iekšējo orgānu problēmas.

20% atlaide dermatologa konsultācijai par ādas problēmu -AKNES- arstēšanu. 

Kosultācijas laikā saņemsiet kuponu ar 20% atlaidi konsultācijai pie kosmetologa un 20% atlaidi aknes ārstēšanai ar lāzeru - Vbeam™ Perfecta

Akcija spēkā līdz 19. novembrim. Vairāk 

Informāciju sagatavoja Ilze Apine

guycassode258 guycassode258 22. May 2019, 13:22

Tabletes pret pinnēm - http://derminax.lv Pēc 3 lietošanas mēnešiem, pirmo reizi savā pieaugušajā dzīvē es varu baudīt gludu ādu.