Pastāsti,ko un kā konservē vai saldē ziemai un laimē RITO balvu grozu 50EUR vērtībā!

Pastāsti,ko un kā konservē vai saldē ziemai un laimē RITO balvu grozu 50EUR vērtībā!

14. Aug 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas gan nezina, cik daudz vērtīgu vielu un vitamīnu ogās un pašmāju dārzeņos atrodams! Ogu saldais mirklis būs tik īss, bet visus skaistos mirkļus gribas piedzīvot pēc iespējas ilgāk. TIK forši ziemas vakarā baudīt,piemēram, svaigas ogas, kas atgādina par saulainajām vasaras dienām, vai ne? Lai šādu ekstru izbaudītu, vasarā šis tas ir jāievāc un jānoglabā saldētavā.

Māmiņu klubs sadarbībā ar RITO un Tescoma pasludina konkursu un aicina pastāstīt un parādīt tepat komentāros, KO un KĀ gatavo ziemai! Iespējams, varēsim smelties kādas idejas no Tevis!

- Kā Tu gatavo ziemas krājumus ziemai?

- Kas vislabāk garšo jūsu ģimenei?

- Kā gatavojat ēdienus, ko esat konservējuši vai saldējuši?

BALVAS komplekts

Della Casa konservēšanas komplekts ar termometru, Tescoma

20170801134111-34458.jpg

Della casa stangas konservēšanas burkai, zaļas, Tescoma

20170801134254-40381.jpg 

Della casa kauss konservēšanas burkai, zaļš, Tescoma

20170801134312-86694.jpg

Della casa konservēšanas burkas 200ml 6gb, krāsaini vāki, Tescoma

20170801134239-94090.jpg

Konkurss ilgst līdz 20.augustam ieskaitot

nosiguldas nosiguldas 14. Aug 2017, 10:06

padalīšos ar kādu labu novērojumu un iespēju sagatavot veselības kokteili ziemai, gan maziem gan lieliem. Ir ogas , kas visiem ļoti garšo, bet ir tādas, kas nav garšīgas, bet ir ļoti veselīgas. IRBENES, PĪLĀDŽI.DZĒRVENES. BRŪKLENES. no visām šīm ogām sanāk labs kokteilis ziemai. Mūsu mājā dzērvenes arī ir vienas no tām ogām , ko labprāt neviens neēd. Tad nu tā, es salasu visas šīs ogas un salieku pa atsevišķiem trauciņiem un sasaldēju ( ogas nemazgā, jo savādāk viņas salīp) Kad pēdējās IRBENES nolasītas un sasaldētas es visu trauciņu saturus sajaucu kopā un lieku atpakaļ saldētavā. Ziemā vāru morsus vai blenderēju ar banānu un gatavoju vitamīnu dzērienu. Lai noņemtu piegaršu, ko jūt no Irbenēm un pīlādžiem, pievienoju dzērienam vanilija cukuru un šķēlīti citrona.

lauvinja lauvinja 14. Aug 2017, 08:53

Mūsmājās konservējam diezgan daudz, dažādu apstāķļu dēļ.

Saldējam - zaļos zirņus, cūku pupas, sviesta pupiņas, zaļumus, zemenes, mazliet smilkšērkšķus, upenes, mellenes. Tiešām no sirds rekomendēju iemēģināt cūku pupu saldēšanu - ātri pagatavojamas, starp citu ne tikai klasiskā veidā un gardas.

Konservēšana - kapāti tomāti tomātu sulā ir viens no vislielākajiem konservu apjomiem - izmantoju mērcēm/zupām, vecāki lieto arī salātos, marinēti un skābēti gurķi, kabaču ikri, pāris dārzeņu mikšļi savārīti lietojami kā salāti, skābenes. Aveņu, zemeņu, ābolu -persiku ievārījumi, tomātu, ābolu, vīnogu sula. Dažreiz arī jāņogu sula.

Runner Runner 12. Aug 2017, 00:10

Mūsu saldētavas krājumos jau noglabāti ogu kokteiļi kurus ziemā izmantot smūtijiem: jāņogas, upenes, ērkšķogas.
Omēm pasūtīti kaltēti ābolīši. 😉

nosiguldas nosiguldas 10. Aug 2017, 11:10

Es pēdējos gadus konservēju ļoti maz. Ir dažās lietas, ko mūsu mājā labprāt ēd, tad ir zemeņu, aveņu un upeņu ievārījums. Pārējās ogas es saldēju un tad izmantoju. Ir gan dažās lietas, kas manos krājumos ir obligātas- jāņogu želeja ( kūkām), mazs noslēpums, parasti gatavojot pievienoju NEDAUDZ VANILĪNA CUKURU). Bietes ar kabaci (sarīvēju bietes un kabaci 1:1, pievienoju sīpolu, ķiploku sāli piparus. E''lu nedaudz un etiķi pēc garšas, savāru un biešu zupa burkās gatava.😉

laurlapa laurlapa 08. Aug 2017, 16:18

Sveiki,
- Krājumus ziemai gatavoju vasarā. Mūsu ģimenes ziemas krājumos noteikti ir zaļumi, ievārījumi, skābi un marinēti gurķi, kā arī sēnes (marinētas, sālītas un ledusskapī sasaldētas). Ziemai tiek nopirkta arī burciņa ar medu, kuru noteikti ziemā notiesājam pie tējas vai pankūkām. Vēl mums ģimenē ir iecienīti tomāti - marinēti un tomāti želejā. Lielākoties visu, gatavojoties ziemai iepērkam - tad tiek pirkti gurķi tomāti, selerijas, dilles, zemenes, mellenes, gailenes. Nedaudz izaug arī pašiem dārzā, tie pārsvarā ir gurķi, tomāti, zaļumi, zemenes un rabarberi. Un vēl noteikti āboli - no āboliem izspiežam sulu, uzvāram un liekam burkās iekšā, lai ziemā varētu galdā likt paštaisīto ābolu sulu. Arī pavasarī priekš ziemas sagatavojam bērzu sulas, pievienojot tām rozīnes un kādu upeņu zariņu.
Zaļumus, rabarberus un gailenītes smalki sagriežam un liekam aukstuma uzglabājamā traukā un tad ledusskapī saldētavā. Arī zemenes un mellenes liekam trauciņos un saldētavā iekšā.
Ziemai gurķi tiek marinēti un skābēti, tomāti- marinēti un sagatavoti želejā.
- Mūsu ģimenei noteikti garšo zemeņu un melleņu ievārījums. Tomāti želejā un marinādē (ja ir gan sarkani, gan dzelteni- pavisam super un apetelīgi izskatās), zaļumi, sēnes, medus, ābolu un bērzu sula.
- Saldētos zaļumus ziemā pievienojam zupām, sautējumiem, mērcēm. Sēnes - zupām un mērcēm. Tomātus želejā ēdam pie pusdienām. Skābēti un marinēti gurķi ziemā noteikti noder gatavojot salātus (rosolu), pie zupām (saļanka, rosoļņiks) vai vienkārši tāpat pie pusdienām, vai kā uzkodu ar draugiem. Marinētos tomātus parasti ēdam svētkos, piemēram, Ziemassvētkos vai tie mēdz būt uz galda sagaidot Jauno gadu, dažreiz ēdam vienkārši pie pusdienām. Ābolu un bērzu sulas noteikti ziemā noder, kad gribas padzerties kaut ko veldzējošu vai pacienāt kādu ciemiņu, tā radot mājīguma sajūtu.

Ilvija82 Ilvija82 04. Aug 2017, 15:08

Labdien!
Nu jau kā gandrīz gadu esmu tikusi pie lielāka ledusskapja, tāpēc jau pagājušo sezonu sasaldēju - dilles, mellenes, sviesta pupiņas, gailenes un beciņa. Jāatzīst, ka vēl saldētavā ir mellenes un sēnes. Šogad plānoju sasaldēt arī avenes - blenderētas. Dilles jau arī ir sagrieztas.
Ievārījumi arī jau ir viena daļa savārīti. Pagrabā jau nonests rabarberu-banānu ievārījums, pirms pāris dienām tapa ērkšķogu - banānu ievārījums. Salasītas jau brūklenītes, kas gaida ābolus. Šogad vārīšu arī avenes jo vīram dikti garšo. Pagājušo gadu cītīgi vārīju ķiršu ievārījumu un melleņu, bet šogad švaki ar ķiršiem un mellenēm.
No marinējumiem - vislabākie gurķi šķēlītēs ar sinepju sēkliņām, papriku un burkānu. Tas viss vēl priekšā! Pēc skata siltumnīcā - būs arī tomāti jāmarinē.

Sheridana Sheridana 02. Aug 2017, 16:44

te būs arī bildes,kas ar 1. reizi nepievienojās 😀

Sheridana Sheridana 02. Aug 2017, 16:27

Es ziemas krājumus gatavoju, gan saldējot,gan vārot, gan marinējot. Saldēju es dilles un lokus. Sagriežu un salieku kastītēs saldētavā. Tāpat saldēju arī zemenes un kazenes. Zemenēm pārberu arī mazliet cukura pirms sasaldēju. No zemenēm vāru arī ievārījumu ar speciālo ievārījuma cukuru, tad ievārījums sanāk biezāks,nekā ar parasto cukuru. Marinēju gurķus un taisu marinētus kabaču salātus ,kā arī marinēju ķirbjus ar krustnagliņām un etiķi,pēc tradicionālās receptes. Un vēl es taisu sīrupu no cidonijām- sagriežu,apberu ar cukuru, kad izveidojies sīrups,sapildu to burciņās,un ir gatava C vitamīna deva ziemai. Man pašai vislabāk garšo saldētās zemenes,uzgrauzt pie kādas filmas un marinētie ķirbīši vieni paši, vai klāt pie kartupeļiem,mmm, dēls man protams ievārījuma cienītājs,jo putras viņam garšo,un kā tad putra bez ievārījuma,arī marinētie ķirbji iet pie sirds, tos plikus no bļodas ar pirkstiem vico iekšā . Vīrs savukārt zupu cienītājs, tas ber zupās lokus un dilles.Un protams mums visiem garšo rosols,īpaši ar pašu marinētajiem gurķīšiem .

Klintasmamma Klintasmamma 02. Aug 2017, 11:14

Ievārījumus nevāru, jo meitiņai cukurs nav ieteicams, tāpēc labāk visu "tīrā veidā" vai saldētu. Ir veicies, ka omei ar opi ir 2 lielās saldētavas, kur arī mums ir iedalīts visai paliels stūrītis, tāpēc varu saldēt daudz un dikti.
Pagājušajā gadā saldēju visu, sākot no baltā dzidrā biezeņa, ķirbjiem, zirnīšiem, pupiņām, dillēm, līdz pat avenēm, kazenēm, zemenēm, brūklenēm, mellenēm, upenēm, taču šogad bija skaidrs, kas tiek/netiek ziemas laikā apēsts, tāpēc palikušas tikai dilles, zemenes un mellenes. Varbūt sasaldēšu arī kazenes, ja kur manīšu, bet tas arī viss, jo jāapēd iepriekšējie krājumi. Ogas saldēju pa vienai, izlieku nosusinātas kārtīgi šķīvī, tad ielieku saldētavā. Kad sasaldētas, pārberu maisiņā, jo tad odziņas nav salipušas kopā un ir ļoti ērti izņemamas/izberamas laukā, kad tas ir nepieciešams.
Jāatzīst, ka omes ir pārsteigtas, ka saldēju bērnam visu bez cukura, jo zemenes taču ir skābas, taču manam bērnam tiešām garšo. Viņa gan dzērvenes saujām rudenī ēd, gan manas saldētās zemenes pie putras notiesā gardu muti, nemaz nezinot, ka tur cukuru pēc citu domām vajag😀

mamma27 mamma27 02. Aug 2017, 10:33

Šogad pirmo reiz uznākusi vēlme vārīt ievārījumus,tad nu izaicinu sevi un mēģinu dažādas kombinācijas.
te raksts par pirmo eksperimentu http://www.maminuklubs.lv/sieviesu-klubs/ievarijumu-sezona-sakusies-apreikozu-ievarijums-280659/
Vēl šogad esmu vārījusi zemeņu ievārījumu- mājas zemenes+ meža zemenes, cukurs un nedaudz ūdens.
Upeņu ievārījums - 600g upeņu, 400ml ūdens-vāra 20 minūtes,tad pieliek 400g cukura un vāra uz lielākas uguns 15-20min. līdz sāk sabiezēt. Lej burciņās , katrai burciņai pa virsu pirms aizvākošanas uzlej karotīti brendija. Tad vismaz divus mēnešus ,lai nostāv,pirms ēšanas.
Trešais ievārījums mazā ledusskapī ir persiku-arī to līdzīgi kā aprikožu vārīju.
Man ļoti patīk visus ievārījumus likt mazās burciņās,izskatās skaistāk un var arī dāvināt,īpaši Ziemassvētkos.
Bet ievārījumiem, ogas mēdzam arī saldēt. Šogad nopirkām lielāku ledusskpi,lai saldēšanas krājumu būtu vairāk,jo esam pieci ēdāji jau ģimenē. Tad nu mūsu iecienītākie ir - sablenderētas zemenes ar cukuru mazos trauciņos. Bērniem garšo tādi nedaudz atlaidināti,bet var teikt gandrīz ledū-jo ir kā sasaldēta sulu saldējums. Tie mums aiziet ļoti ātri un šogad ,lai arī likām diezgan daudz,šķiet ziemu nesagaidīs.
Vēl saldēju zemenes veselā veidā, mellenes(izmantojam keksos,kā arī bērni ēd saldētas mellenes ar pienu un cukuru,kā tikko no meža ), arī upenes saldēju,jo slimošanas laikā aplejam ar siltu ūdeni un dzeram vai ēdam.
Šobrīd gaidu aveņu sezonu,jo tās ir bērnu mīļākās ogas.Tad nu avenes saldēju veselā veidā.Bērniem ļoti garšo. Ja šogad izdosies vārīšu arī ievārījumu. Avenes vienmēr ir nr.1 mūsu mājās visiem ,izņemot mani,man garšo ābolu un upeņu ievārījumi.
Šogad sasaldēju arī smalki sagrieztas dilles,lai ziemā var piešķirt vasaras garšu vārītiem kartupeļiem un zupām, salātiem. Arī zirnīšus pāris trauciņus sasaldēju un lieku klāt zupām vai sautējumiem.