Satriecošs itaļu ēdiens,kas tiek gatavots no spagetī,siera-olu mērces un sālīta nekūpināta cūkgaļas šķiņķa vai bekona gabaliņiem.
Klasiski tiek izmantots siers parmezāns un pekurino romano,mums būs džiugas siers,kas ir aromātisks un gards.
Nereti šajā receptē tiek izmantots saldais krējums mērcē,bet es izmēģināju kāda šefpavāra ieteikumu,saldo krējumu nelietot.Tā vietā izmantosim ūdeni,kur tiek vārīti spagetī.
Sastāvdaļas:
ap 100g spagetī
40g džiugas siers
1 olas dzeltenums
1 ķiplokdaiviņa
ap 30g sālīts ne kūpināts bekons vai šķiņķis,(cūkgaļas pavēdere) Es izmantoju šķiņķi Prosciutto Crudo.
eļļa
sāls
pipari
Pagatavošana:
Sieru sarīvējam uz smalkās rīves.Šķiņķi sagriežam planās strēmelēs.Man paveicās,ka veikalā bija tieši šāds šķiņķis no Itālijas.
Uz pannas uzkarsējam eļļu.Apcepam saspiestu ķiplokdaiviņu līdz eļļa iesūc aromātu.
Pievienojam šķiņķi un apcepam līdz tas kļūst brūns un tauki vairs nav redzami.
Katliņā uzvāram ūdeni ar sāli un eļļu.Liekam vārīties spagetī.
Vāram tos līdz pusgatavi,šo gatavības pakāpi sauc "aldenti".Ja makaronu vārīšanas laiks ir 6 minūtes,tad es tos vārīju vien 4.
Pannā ar šķiņķi pielajm 2 ēdamkarotes ūdeni no spagetī katla.
Tad iemaisam spagetī.
Paralēli jāsagatavo mērce:
Olas dzeltenumam pievienojam rīvēto sieru un piparus,izmaisam,pielejam 2 ēdamkarotes ūdeni,kur vārījam spagetī.
Uz pannas,kur 1 minūti kopā jau apcepta gaļa ar spagetī iemaisam mērci.Pielejam vēl ūdeni no katliņa.Lai massa ir vieglā mērcītē,kādas 4 ēdamkarotes.Visu šo maisot karsējam uz lielas uguns minūti,līdz makaroni un mērce labi samaisījās.Mērcei nav jābūt daudz,tai nav jātek prom no makaroniem,bet arī nav jāsalipina tos.
Spagetī alla carbonara tiek pasniegti uz silta šķīvja,tādēļ pirms liekam porciju,šķīvi uzliekam uz katliņa ar ūdeni,lai tas sakarst.
Tālā uz šķīvja beram rīvētu sieru,un liekam gatavos spagetī.Izskata svaigumam uzbēru nedaudz sasmalcinātas dilles.
Recepte škiet tik vienkārša,bet pats ēdiens tik satriecoši aromātisks un gards.
No šo produkta daudzuma,kas minētas receptē sanāk divas nelielas (manā gaumē) porcijas.
Man jau šķiet,ka tagad cita veida spagetī nemaz nevēlēšos ēst.
Arī pats gatavošanas process ir patīkams,līdz ar to vēl jo vairāk ēdiens iekārdina.
Jā,tas gan,ka pasteidzos ievietojot,bet kometāros tika minēts,ka ceturtais ir pamatēdieni,tad ievietoju tikkio kā pagatavoju.