Nemāku kontrolēt apetīti: komentē ārste-psihoterapeite

Nemāku kontrolēt apetīti: komentē ārste-psihoterapeite

31. Oct 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Līdz pavasarim viss bija kārtībā. Ēdu sabalansēti,daudz kustējos,pat sāku vingrot. Mēnesi atpakaļ noklikšķēja kāds nejauks klikšķis un viss. Apetīte kā zilonim,"raksta www.maminuklubs.lv lasītāja.

Situāciju komentē RSU Psihosomatikas Medicīnas un Psihoterapijas klīnikas ārste-psihoterapeite, Dr. Inga Pētersone.


Lasu, ka ēdāt sabalnsēti līdz šim un pēkšņi vairs nemākat kontrolēt savu apetīti. Gribas ēst, rakstāt, ka izvēlaties čipsus un bulciņas un kafiju ar cukuru.

Ja lieto pārāk daudz miltu, cukurotu pārtikas produktu, insulīna produkcija ķermenī pieaug. Insulīns nodrošina normālu cukura līmeni asinīs. Pēc cukura uzņemšanas radušos hiperglikēmiju mazina insulīns, radot hipoglikēmisku stāvokli. Tas izpaužas ar bada sajūtu, rodas milzīga apetīte. Tāds apburtais loks veidojas, jo vairāk cukuru uzņemat, jo vairāk gribas cukuru( arī milti sadalās vielu maiņas procesos par cukuriem). Šie procesi ir nekontrolējami. Apburto loku pārrauj tikai cukuru un miltu izteikta samazināšana uzturā ilgāku laiku.Tātad nav nozīmes kontrolēt, cik jūs ēdat, bet gan , ko jūs ēdat.

Ieminējāties par savu stresaino dzīvesveidu, kas būtu pietiekams iemesls, lai atnāktu uz konsultāciju pie ārsta psihoterapeita. Iespējams, varētu izprast stresa, gan sajūtas, ka zaudējat kontroli dzīvē patiesos iemeslus.