Pēc Jūsu vēlēšanās mājas tortes ar vārīto krēmu recepte.
Es parasti cepu četrkantainā pannā, kuras izmērs ir apmēram 34x28. Apaļo torti cepu tikai vienu reizi. Man liekas, ka četrkantaino ir vieglāk sagiezt un sadalīt.
Kopumā tortes biskvītam nepieciešams:
- 24 olas;
- 24 EK cukura;
- 24 EK miltu.
Vienas tortes biskvīta kārtas pagatavošanai es izmantoju:
- 8 olas;
- 8 ēdamkarotes cukura;
- 8 ēdamkarotes miltu.
Biskvītam parasti ir tā - cik olu, tik attiecīgi EK cukura un miltu.
Ja panna ir mazāka, tad vajag mazāk olu un līdz ar to visu pārējo.
Olu baltumus atdalām no dzeltenumiem.
Dzeltenumus sakuļam ar cukuru, līdz masa ir gaiši dzeltena un cukurs izkusis.
Masā iemaisām miltus.
Saputojam stingrās putās olu baltumus un iecilājam dzeltenajā masā (maisīt stipri nevar, mīklai jāsanāk gaisīgai).
Masu lejam pannā uz cepampapīra un cepam sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos. Laiku godīgi nepateikšu, jo vienmēr gatavību pārbaudu ar kociņu, un ar intuīciju nosaku cepšanās ilgumu (varētu būt minūtes 20).
Tādas es sacepu trīs biskvīta kārtas. Vienu no trim kārtām es cepu brūnu. Tad es lieku 4 ēdamkarotes miltu un 4 ēdamkarotes kakao pulvera.
Kad visas kārtas gatavas, gatavoju vārīto krēmu.
Krēmam vajadzēs:
- 3 glāzes treknāka piena;
- 6 olu dzeltenumi;
- 200 g cukura;
- 6 EK miltu;
- 1 EK kartupeļu cietes;
- 600g sviesta;
- 1 tējkarote vaniļas cukura;
- kakao pulveris.
Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, vaniļas cukuru. Kad sakults, masā iemaisa miltus, kartupeļu cieti un 1/3 piena. Visu kārtīgi samaisa.
Katliņā uzvāra atlikušo pienu. Uzvārīto pienu pakāpeniski lej olu-miltu masā. Tad šo maisījumu liek karsēties, vislabāk to ir darīt karstā ūdens peldē - lielākā katliņā uzvāra ūdeni, tajā liek katliņu ar masu.
Masa visu laiku ir kārtīgi jāmaisa, kad masa sāk biezēt jāmaisa arvien intensīvāk, lai neveidotos kunkuļi. Karsē līdz krēms sabiezējis. Tad krēmu liek strauji atdzesēties (līdz istabas temperatūrai), es lieku aukstā ūdeni, izlietni aiztaisu ieleju ūdeni un ielieku trauku ar krēmu.
Kamēr krēms dziest ņemu sviestu (sviestam jābūt mīkstam, bet ne izkusušam) un saputoju.
Atdzisušajā masā pa daļām lieku saputoto sviestu un turpinu putošanu.
Putojot masu pagaršoju vai pietiek cukura, ja pietrūkst var pieputot klāt pūdercukuru.
Krēms gatavs. Ja vēlas brūno krēmu, tad var pievienot kakao, kādas 2 tējkarotes. Es parasti gatavoju gan dzelteno, gan brūno krēmu. Gatavo krēmu ielieku ledusskapī nedaudz atdzesēt, lai paliek stingrāks.
Kad krēms atdzisis, ņemu gaišo biskvīta kārtu uz kuras smērēju dzelteno krēmu.
Uzlieku virsū brūno biskvīta kārtu un uzsmērēju brūkleņu ievārījumu uz kura vēl uzsmērēju brūno krēmu.
Lieku virsū trešo biskvītu un uzsmērēju gaišo krēmu.
Tortes malas apsmērēju ar gaišo krēmu un apkaisu ar sadrupinātiem cepumiem, vai sagrauzdētām auzu pārslām (pannā izkausē sviestu, ieber cukuru un auzu pārslas, grauzdē līdz brūnas).
Dekorējam pēc saviem ieskatiem un vēlēšanās. Var ar krēmu, var ar augļiem.
Starp biskvīta kārtām krēma un ievārījuma secība var būt dažāda, var tikai krēmu, vai tikai ievārījumu, var arī gan plānu kārtiņu ievārījuma gan krēma.
Ceru, ka uzrakstīju saprotami. Ja kādi jautājumi droši rakstiet un jautājiet gan komentāros, gan varat rakstīt man uz draugiem.
Lai izdodas!
Vēsma
Iesūti savu iecienītāko recepti, kurā izmantoti milti un laimē balvu no Dobeles dzirnavnieka
Noteikti pastāsti, kā izdevās.
Nu tā ir riktīga māju kūka!Siekalas saskrien mute no bildēm vien!😀
Jā vēl kas, ja cepat mazāku torti, tad krēmu arī attiecīgi gatavojiet mazāk.
Jā Rimi olām ir akcija, pamēģināju šīs olas un man liekas ļoti labas. Sviestam akcija ir Maxima, Mana saimes sviests trīs paciņas kopā maksā 1,74 santīmi, ja pareizi atceros.
nu pēc tik smalka apraksta jau nevar neizdoties.
manā mājā arī bieži top tieši četrkantīgā torte, jo parasti tajās reizēs esam padaudz, un katram taču gribas apēst vismaz divus gabaliņus.