Krāsnī cepta vista ar citronu vēderā

Krāsnī cepta vista ar citronu vēderā

01. Jan 2013, 14:01 maijbite maijbite

Labdien Jaunajā gadā!

Žurnāls „Pie GALDA!” izlīdzēja arī Vecgada vakarā (vistiņas cepšanā iedvesmojos no Vēsmas). Recepte un teksts no žurnāla 2010. g. novembra nr., bildes, cik nu atbildīgajā gatavošanas procesā izdevās nofotografēt – manas.

Sastāvdaļas:

1 vesela vista (~ 1,5 kg) – man bija ~2 kg.

svaigi vai saldēti zaļumi, piemēram, timiāns, pētersīļi – man bija pētersīļi

1 citrons – es liku 1,5 citronu

4-5 ķiploka daiviņas

5 ēd. k. olīveļļas

2 lauru lapas

sāls, drupināti melnie pipari

6 porcijas

Gatavošana:

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem.
  2. Vistu zem tekoša auksta ūdens nomazgā gan no iekšpuses, gan ārpuses. Nosusina papīra vai lina dvielī.
  3. Nelielā bļodiņā sajauc 2 tējk. rupjo sāli ar 1 tējk. pipariem un ar šo maisījumu rūpīgi ierīvē vistu no iekšpuses.
  4. Ķiploka daiviņas notīra un katru gareniski sagriež 3-4 daļās. Vistas ādu vairākās vietās ar nazi nedaudz iegriež, lai zem tās pabāztu sgatavotās ķiploka šķēles.
  5. Vistas vēderu pilda ar sasmalcinātiem zaļumiem, citrona pusītēm un lauru lapām. Piepildīto vistu sasprauž ar koka irbulīšiem, ar diegu sasprauž kopā kājas un piesprauž klāt spārnus, lai tie neapdegtu.

20130101135654-93428.jpg

6. No ārpuses vistu rūpīgi ieziež ar olīveļļu (tā, lai eļļa labi iesūcas gaļā) un apkaisa ar sāli un pipariem.

7. Sagatavo cepešpannu – ieziež to ar eļļu vai ieklāj cepamo papīru. Vistu liek pannā uz viena sāna un cep cepeškrāsnī 10 minūtes. Tad vistu apgriež uz otra sāna un cep vēl 10 minūtes. Visbeidzot vistu novieto pannā uz muguras ar kājām gaisā un cep ~ 1 stundu.

20130101135857-61986.jpg

Vista ir gatava, kad tā ir skaisti brūna, labi smaržo un, iegriežot ar asu nazi, gaļa ir mīksta un iekšā nav sarkana.

8. Pannā apkārt vistai varat salikt veselus burkānus, palielus ķirbja gabalus, kartupeļa pusītes, kas pārlietas ar olīveļļu un apkaisītas ar sāli (man bija kartupelīši, burkāni un ķiploki). Vista būs garda, ar izteiktu citrona aromātu, ādiņa - kraukšķīga un dārzenīši – sulīgi.

 20130101135922-59441.jpg

20130101135946-78028.jpg

Lai labi garšo! :)

Maija

RECEPŠU KONKURSS: Iesūti svētku ēdiena recepti, laimē Electrolux!

20121214115224-23314.jpg