Šis kliņģeris tapa dēla bērnudārza dzimšanas dienā-"Zvaniņš" 33 gadu jubileja.
Sastāvdaļas:
50g presētais raugs
1 glāze cukurs
1 glāze piens
100g sviests
50ml eļļa
ap 700g milti
1 ola mīklā viena apsmērēšanai
1/2 tēj.k sāls
rozīnes,žāvētas aprikozes,
1 apelsīna miziņa un izspiesta sula
1 tēj.k kurkuma
1/4 tēj.k kardamons
(glāzes tilpums 250ml)
Pildījumam:
100g sviests
2 olas
6 ēd.k cukurs
4 ēd.k milti
vaniļas cukurs
320ml piens
rieksti pēc velēšanās
ievārījums pēc vēlēšanās
Dekorēšanai:
100g melnā šokolāde
100g baltā šokolāde + kurkuma iekrāsošanai
želeja zvaniņiem
Drupačām:
2 ēd.k cukurs
2 ēd.k sviests
2 ēd.k milti
2 ēd.k rieksti
Pagatavošana:
Raugu iedrupinam bļodā,uzberam 2 ēd.k cukuru.
Ļaujam pastāvēt līdz raugs izšķīst.
Raugs izšķīdis,izveidojās viendabīga massa.
Stundu pirms gatavošanas rozīnes un aprikozes aplejam ar apelsīna sulu.
Apelsīna sulas vietā var ņemt rumu,konjaku,vīnu.
Tad žāvētos augļus notecinam sietiņā un trauciņā apmaisam ar miltiem,lai žāvējumi aplīp ar tiem.
Izšķīdušajam raugam pievienojam viegli uzsildītu pienu,izmaisam.
Pievienojam atlikusšo cukuru,,apelsīna miziņu.
Ar dakšiņu sakuļam olu ar sāli,pievienojam kopējā bļodā,izmaisam.
Ieberam 2 glāzes miltus,izmaisam.
Sviestu izkausējam,pielejam eļļu,šo lejam kopējā massā,izmaisam.
Pievienojam vēl miltus un maisam mīklu,kad mīkla ir bieza,tekoša iemaisam žāvētos augļus.
Tālak beram klāt miltus un mīcam mīklu.
Mīklai jabūt maigai,stingrai,bet tai nav jābūt miltainai.
Miltus beram pakāpeniski,līdz mīkla ir viegli mīcāma un nelīp pie rokām.
Mīklu liekam ieeļļotā traukā,apsedzam un raudzējam siltā vietā 40 minūtes,tad nospiežam un turpinam raudzēt vēl stundu vai līdz mīkla dubultojas apjomā.
Mīklu sadalam 2 daļās.No katras izveidojam ciparu 3,vai attiecīgi ko paši vēlamies.
Apsedzam un ļaujam nostāvēties 30 minūtes.
Apsmērējam ar sakultu olu un uzberam drupačas ko gatavo sekojoši:
Apceptus,sablenderētus riekstus sajaucam ar cukuru,miltiem,sviestu,saberžam drupačās un ieliekam saldētavā uz 5 minūtēm,tā būs vieglak drupināt uz kliņģera.
Cepam ap 200 grādiem ap 30 minūtēm,līdz kliņģeris viegli brūns.
Kamēr cepas kliņģeris gatavojam krēmu:
Olas samaisam ar cukuru un miltiem līdz viendabīgai konsistencei bez kunkuļiem.
Pielejam viegli siltu pienu.
Liekam vārīties uz ļoti mazas uguns nepārtraukti maisot līdz massa sabiezē.
Noņemam no uguns,iemaisam vaniļas cukuru.Atdzesējam aukstu.
Sviestu saputojam ar 2 ēd.k cukuru ieputojam vārīto krēmu,kas jau atdzsis pilnīgi auksts.Iemaisam apgrauzdētus,sasmalcinātus riekstus.
Kliņģeri pārgriežam horizontāli uz pusēm,apakšējo pusi apsmērējam ar ievārījumu un tad krēmu.
Uzliekam aukšējo pusi un aplejam sākumā ar melno sokolādi un tad ar balto,kam pievienota kurkuma.
No želejas izspiedu zvaniņus uzliku virsū.
2 kliņģeri,katrs pa 2kg.
Tā,lūk,sanāca.
Iesūti savu iecienītāko recepti, kurā izmantoti milti un laimē balvu no Dobeles dzirnavnieka