Ja no uztura izslēdz konkrētus produktus, ir jāpārdomā, ar kādiem produktiem uzņemt organismam nepieciešamās uzturvielas

14. Oct 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veikalu plauktos aizvien plašāks kļūst dažādu produktu piedāvājums, kas ir brīvi no dažādām vielām vai produktu grupām. Piemēram, veģetāriešiem vai vegāniem piemēroti produkti. Kas jāņem vērā, izvēloties šādus produktus savam uzturam, vaicājām sertificētai uztura speciālistei, Rimi Bērniem veselīgas ēšanas ekspertei Olgai Ļubinai.

Šobrīd aizvien populārāki kļūst veģetāriešiem un vegāniem paredzētie produkti. Kā uzsver Olga Ļubina, tos savā uzturā var iekļaut ikviens, lai dažādotu savu ēdienkarti.

Vegāniskie produkti var kalpot kā lielisks olbaltumvielu avots, jo tajos pārsvarā ir soja vai citi pākšaugi,” skaidro Olga Ļubina. Šādi produkti ir lieliska izvēle tiem, kuri vēlas savā uzturā samazināt gaļas patēriņu vai arī uzturu dažādot, taču nezina, ko varētu pagatavot, piemēram, no pākšaugiem.

Atšķirībā no vegāniskajiem produktiem, veģetāriešiem paredzēto produktu sastāvā var būt arī olas un piens. “Veģetārie produkti nenozīmē, ka tajos nav pilnīgi nekā no dzīvnieku valsts produktiem,” atgādina uztura speciāliste.

Tiesa, ja izvēlies iegādāties kādu no vegāniem vai veģetāriešiem paredzētajiem specializētajiem produktiem, jāatceras, ka tie ne vienmēr kalpos kā pilnvērtīgs aizvietotājs. “Piemēram, ja runājam par govs pienu un augu pieniem. Ir jāsaprot, ka no vārda “piens” tajā ir tikai nosaukums, tāpēc augu pienu nevaram uzskatīt kā pilnvērtīgu olbaltumvielu saturošu produktu,” atgādina uztura speciāliste. Kā piemēru viņa min arī siera aizvietotājus, kas paredzēti vegāniem. Tā kā šāds siera aizvietotājs nesatur olbaltumvielas, ir svarīgi padomāt, ar kādiem produktiem tiks uzņemtas organismam nepieciešamās olbaltumvielas.

Vēl viena populāra preču grupa, kas veikalu plauktos kļūst aizvien pieejamāka, ir bezglutēna pārtika. Tas nozīmē, ka šajos produktos nav olbaltumvielas “glutēns”. “Glutēns var būt kaitīgs cilvēkiem, kuriem ir, piemēram, celiakija, bet ir arī tādi cilvēki, kuri dažādu apsvērumu dēļ cenšas glutēnu savā uzturā lietot pēc iespējas mazāk,” teic speciāliste, piebilstot, ka glutēns ir sastopams kviešos, rudzos un miežos, taču kā papildu piesārņojums var būt atrodams arī auzās.