Ieteikumi Ziemassvētku eglītes iegādei

Ieteikumi Ziemassvētku eglītes iegādei

19. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izrotāta Ziemassvētku eglīte ir neiztrūkstoša Ziemassvētku sastāvdaļa, kas mājās ienes to īpašo, vienreizējo skuju smaržu, taču tas, kā mājās nonāk šī eglīte, ir atkarīgs no mums pašiem - varam to iegādāties tuvajā tirgū vai kādā eglīšu pārdošanas placī vai braukt un izvēlēties savu eglīti mežā. 

Ikviens Latvijas iedzīvotājs AS "Latvijas valsts mežī" teritorijā vienu eglīti personiskām vajadzībām drīkst nocirst bez maksas, tomēr daži noteikumi stingri jāievēro:

- Eglītes celma caurmēram jābūt mazākam par 12 cm, kas parasti atbilst 2-3 m garai eglei.

- Eglītes kategoriski aizliegts zāģēt jaunaudzēs, bet to drīkst darīt uz stigām, grāvmalās, zem elektrolīnijām un cita veida komunikācijām.

- Izvēloties eglīti valsts mežos, varam būt droši, ka Ziemassvētkus sagaidām, nenodarot pāri mežam, kā arī atbalstot videi draudzīgu un sociāli atbildīgu mežsaimniecību, ko paredz zaļais FSC sertifikāts, kas piešķirts Latvijas valsts mežiem.

- Sertifikāts pieļauj arī skuju koku zaru savākšanu no jau nocirstiem kokiem vietās, kur notikusi meža izstrāde.

- Lai nerastos konflikti, pirms eglītes ciršanas vai zaru savākšanas vajag pārliecināties, kam pieder mežs, visdrošāk –  apjautājoties par to LVM mežsaimniecībās vai Valsts meža dienesta mežniecībās.

Nereti ģimenes izvēlas arī citu, videi draudzīgāku variantu. Tā vietā, lai egli nocirstu, var to iegādāties podiņā AS „Latvijas valsts meži” kokaudzētavās. Egle podiņā ne vien rotās jūsu māju svētku mēnesī, bet arī vēlāk greznos dārzu, ja to pārstādīsiet. Podā egle var augt arī visu laiku, taču pēc diviem gadiem tā jāpārstāda lielākā podā un jāmēslo tāpat kā visi krāšņumaugi?

Ieteikumi, iegādājoties eglīti 

70% eglīšu ir no audzētavām tepat Latvijā, kur tās nocērt jau (!) novembra sākumā. Protams, ir iespējams iegādāties arī eglītes no Dānijas, Polijas, pat Īrijas. Tas nozīmē, ka greznajām eglītēm aiz muguras ir tāls ceļš, gala rezultātā nopirktais koks ir apmēram četras līdz astoņas nedēļas vecs. Bez tam tās eglītes, kas nāk no audzētavām ir apstrādātas ar dažādām ķimikālijām  - mākslīgo mēslojumu, pesticīdiem un herbicīdiem, kuriem jānogalina kaitēkļi un jāpasargā no slimībām.  

Atceries! – neved eglīti mājās uz automašīnas jumta! Vēja dēļ, kas ceļas braucot, koks zaudē būtisku daudzumu mitruma, kas pēc tam atrodoties sausās istabās būtiski pietrūkst. Ja eglīti pirms transportēšanas ietin vēju necaurlaidīgā materiālā, kociņš priecēs jūs ilgāku laiku! 

  • Pēc pirkšanas nozāģē eglītes kāju apmēram 2cm garumā un  līdz novietošanai istabā uzglabā kociņu vēsā vietā ( terase, balkons, pagrabs, garāža).
  • Aprasini katru dienu 2-3 reizes visu eglīti ar ūdeni.
  • Ienesot istabā kociņu, uzmanies, lai tas neatrastos pārāk tuvu apsildes objektiem un caurvējā. Ļoti parocīgas ir eglītes kājas, ko var pildīt ar ūdeni, jo tādejādi kociņš ilgāk saglabājas svaigs.
  • Lai kociņš ilgāk priecētu ģimeni, pievieno uz 1 litru ūdens vienu ēdamkaroti cukura.
  • Palutini arī izpušķoto eglīti un aprasini tās zarus ar ūdeni!

Lai izdodas atrast krāšņāko un kuplāko eglīti