Dzimumzīmes, pigmentplankumi, hemangiomas – jautājumi un atbildes

Dzimumzīmes, pigmentplankumi, hemangiomas – jautājumi un atbildes

17. Dec 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu kluba māmiņām radušies dažādi jautājumi, kas saistīti ar dermatoloģiskām veselības slimībām. Uz jautājumiem atbild Veselības centra 4 dermatoloģe Linda Kapteine.

Kad jāsāk pievērst uzmanība dzimumzīmēm, ja tās iepriekš nav bijušas, bet tagad ik pa laikam ieraugu jaunas?

Jaunas dzimumzīmes mums veidojas visas dzīves laikā. Uzmanība jāpievērš asimetriskām, neregulāru robežlīniju, vairākām krāsām sastāvā, diametrā lielākām par 6mm un tādām, kas ir izmainījušās.

Zīdainītim no apmēram viena mēneša vecuma uz sāna ir paliels (2*2cm) pigmentācijas plankums (t.s. kafija ar pienu). Ko un kad ir iespējams ar to darīt?

Tas ir Jūsu bērniņa pigmentplankums. Īpaši darīt ar to neko nevajadzētu.

No kā bērniņiem veidojas balti pleķīši uz ādas? Šis pleķītis bērniņam ir zem jostas vietas, parādījās ap trīs mēnešiem. Šobrīd ir viens gadiņš. Ko tur varētu darīt?

Balti ādas plankumi var būt dažādas izcelsmes. Iesaku pārbaudīt pie speciālista.

Ja neliela hemangioma ir vienu reizi apstrādāta ar lāzeru, vai tā varētu pazust vai tomēr ir nepieciešamas vairākas apstrādes?

Parasti ir nepieciešamas vairākas apstrādes.

Vai medikamentus, smēres, lai hemangioma uzsūktos, var izrakstīt arī ģimenes ārsts?

Ja ģimenes ārsts zinošs šajā jautājumā, var izrakstīt.

Bērnam kopš dzimšanas ir hemangioma uz pleciņa. Ārsts teica, ka līdz gadiņam vajadzētu uzsūkties. Bet nu jau ir  trīs gadi bērnam un kāda bija, tāda ir. Ko ieteiktu darīt šādā gadījumā?

Atkarībā no hemangiomas un vizuālā defekta. Dermatoloģijas klīnikas, VC4, rīcībā esošais Vbeam krāsvielu lāzers var risināt šo problēmu.