Bezglutēna produkti uzturā. Kad tie ir ieteicami?

16. Sep 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir situācijas, kad cilvēkam no sava uztura ir jāizslēdz glutēnu saturošus produktus. Kāpēc tā notiek, un ar kādiem produktiem aizvietot ierastos glutēnu saturošos, vaicājām sertificētai uztura speciālistei Olgai Ļubinai.

Mēdz būt cilvēki, kuriem ir tādas autoimūnās saslimšanas, kā celiakija vai glutēna enteropātija, kuru dēļ no uztura ir jāizslēdz glutēnu saturošus produktus. Tas nozīmē, ka ierasto kviešu un miežu, kuru sastāvā ir olbaltumviela glutēns, vietā jāizvēlas bezglutēna produkti, kas nesatur šo konkrēto olbaltumvielu. Uztura speciāliste norāda, ka glutēna nepanesības gadījumā jāizvēlas specializētie produkti: “Tie parasti tiek ražoti no kukurūzas, rīsiem, bet tikpat labi tie var būt produkti no kvinojas, amaranta un citiem graudaugiem, kurus arī plaši izmanto produktu ražošanā.”

Specializētos produktus bez glutēna var lietot arī tie, kuriem nav celiakijas, taču šādā gadījumā ilgstoši nav ieteicams izslēgt no sava uztura glutēnu, jo, pretējā gadījumā, gremošanas trakts to vairs nespēs atpazīt un sagremot.

Arī izvēloties specializētos bezglutēna produktus, uztura speciāliste iesaka pievērst uzmanību to sastāvam un izvērtēt tajos esošo cukura daudzumu, izmantotos taukus, kā arī iepazīties, uz kādu sastāvdaļu rēķina bezglutēna produkts ir izgatavots. “Rīsu un kukurūzas miltu gadījumā produktā būs zemāks šķiedrvielu daudzums, iespējams, mazāk arī B grupas vitamīnu. Ja produkti gatavoti no prosas, kvinojas, tajos būs gan daudz šķiedrvielu, gan B grupas vitamīnu un mikroelementu, tāpēc šādu produktu iekļaušana uzturā būtu ļoti ieteicama,” skaidro Olga Ļubina.

Liepkalnu sortimentu papildina produkti bez glutēna. Tagad arī maize!

Atbilstoši jaunākajām tirgus tendencēm un patērētāju pieprasījumam, papildinām savu sortimentu ar specializētu bezglutēna produktu grupu.  

Lai arī sastāva ziņā atšķirīgi, tomēr garšu ziņā šie produkti būs līdzvērtīgi un tikpat garšīgi kā klasiskie konditorejas gardumi.
Produktu gatavošana nenotiek saskarē ar kviešu, auzu, miežu vai rudzu miltiem!

Jaunā Liepkalnu maiznīcas bezglutēna produktu līnijas izveide uzsākta, rūpējoties par bezglutēna dzīvesveida piekritējiem un cilvēkiem ar palielinātu pārtikas jutību vai alerģiju.

“Uzņēmums šos specializētos produktus ceps pilnīgi atsevišķā ražotnē. Tādējādi tiks izslēgta jebkāda kviešu, auzu, miežu vai rudzu daļiņu šķērspiesārņojuma iespējamība bezglutēna grupas produktos. Šo nišas gardumu grupu izstrādājām ar augstu atbildības sajūtu pret glutēna sensitivitāti,” atklāj bezglutēna produktu grupas projekta virzītāja Agne Čākure.

Jauno bezglutēna produktu līniju veido  pāri par 10 produkti - sāļie un saldie cepumi, brauniji, riekstiņi, keksiņi, kā arī sēklu maize. Plašāk par sortimentu šeit