24. aprīlī krūts veselības pārbaude pie t/p Alfa

24. aprīlī krūts veselības pārbaude pie t/p Alfa

23. Apr 2013, 13:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīt, 2012. gada 24. aprīlī, no plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00 pie t/p Alfa būs mobilais mamogrāfs, tādējādi piedāvājot iespēju sievietēm veikt krūts vēža skrīningu. Sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem valsts apmaksā krūts pārbaudi ar mamogrāfijas metodi reizi divos gados.

Lai mamogrāfija jeb krūts pārbaude būtu bez maksas, līdzi jāņem Nacionālā veselības dienesta (NVD) uzaicinājuma vēstule, kurā norādīts tās īpašais numurs. Ja vēstule pazaudēta, jāzvana uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234, lai noskaidrotu savas vēstules numuru.

Pārbaude ar ārsta nosūtījumu maksā 2 latus (pacienta līdzmaksājums). Bez vēstules un nosūtījuma vai arī ar norīkojumu, ko izsniedzis ārsts, kam nav līgumattiecību ar NVD, krūts pārbaude ir maksas pakalpojums (27,50 lati).

Mobilais mamogrāfs Rīgā būs arī pie t/c Origo – 27. aprīlī, 11. maijā un 15. maijā no plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00.

Veselības ministre Ingrīda Circene: „Krūts vēzis ir visbiežākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm. Ik gadu no valsts budžeta miljons latu tiek veltīts, lai sievietes varētu pārbaudīt savu veselību bez maksas. Tikai katra trešā sieviete aiziet pārbaudīties, diemžēl atklājot vēzi jau vēlās stadijās. Tehnoloģijas iet uz priekšu, mūsdienās vēzis nav fatāla diagnoze, ja tiek laicīgi noteikta diagnoze.

Lai saglabātu savas mammas, māsas, sievas un vecmāmiņas ģimenē, sevišķs aicinājums ir mūsu vīriešiem. Vīri, brāļi, tēvi, pajautājiet savām tuvākajām sievietēm, kad viņas pēdējo reizi pārbaudījušas krūtis!” Ingrīda Circene norāda uz vīriešu lomu šīs problēmas aktualizēšanā.

Krūts vēzis ir biežākā vēža forma sievietēm. Taču tas ir arī viens no labāk izpētītajiem vēža veidiem. Savlaicīgi atklājot, iespējama krūts vēža sekmīga ārstēšana.

Kampaņa „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” ir īpaši vērsta, lai uzrunātu sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem. Ik gadu gandrīz 200 000 sieviešu šajā vecumā saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas. Realitātē tikai ~30% sieviešu veic mamogrāfiju. Tas ir kritiski maz, ņemot vērā, ka paaugstināts krūts vēža saslimšanas risks ir tieši sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem.

Kampaņu rīko krūts vēža pacientu atbalsta biedrība „Vita” un Latvijas Basketbola savienība.

Plašāka informācija par mobilo mamogrāfiju: www.mamografija.lv

Informācija par krūts vēzi un tā ārstēšanu: www.pārbaudikrūtis.lv