Emocionālās veselības nedēļu apmeklējuši gandrīz 200 cilvēki

Emocionālās veselības nedēļu apmeklējuši gandrīz 200 cilvēki

17. Oct 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šogad oktobra otrajā nedēļā Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas klīnikā ikvienam bija iespēja uzzināt, kas ir psihiskā veselība, kāda ir tās nozīme, cik svarīgi ir to saglabāt un kā ikdienā gan darbā, gan sadzīvē tikt galā ar stresa situācijām.

Emocionālās veselības nedēļas ietvaros no 8. līdz 13. oktobrim RSU Psihosomatikas klīnikas durvis tika vērtas daudz biežāk, pasākumus un aktivitātes kopumā apmeklēja gandrīz 200 cilvēki. Īpašas tematiskās dienas bija sociālajiem, medicīnas un izglītības darbiniekiem. Tajās ārsti psihoterapeiti palīdzēja rast ikdienas profesionālā darba problēmsituāciju risinājumus. Nedēļa tika noslēgta ar Ģimenes dienu, kurā bija lekcijas vecākiem un radošas aktivitātes bērniem.

Cilvēks ir viens vesels. Diemžēl vēl joprojām izpratne par to nav pilnīga. Svarīga ir gan ķermeniskā, gan emocionālā puse. Ja fiziskās kaites izprotam, tad emocionālās gan sagādā grūtības, piemēram, ja ir temperatūra, jāārstējas mājās, bet ko darīt, ja jūtos nomākts, bezpalīdzīgs vai satraukts? Kā paskaidrot, ka arī šādas izjūtas liecina par nepieciešamu palīdzību un, iespējams, arī ārsta konsultāciju?

Sociālie, medicīnas un izglītības darbinieki ir vieni no tiem speciālistiem, kuri ikdienā ir pakļauti dažādām stresa situācijām. Viņi ir tie, kuriem tiek lūgta palīdzība, atbalsts un padoms. Gan pienākumi, gan atbildība un ikdienas situācijas emocionāli nogurdina. Nesaņemot pietiekamu atbalstu, ilgstoša emocionālā spriedze var novest pie „izdegšanas”, arī fiziskām vai psihiskām saslimšanām. Šo iemeslu dēļ Emocionālās veselības nedēļas laikā notika tieši šiem speciālistiem veltītas lekcijas, nodarbības un diskusijas. Paldies ikkatram par piedalīšanos! RSU Psihosomatikas klīnikas zāle katrā lekcijā bija pilna. Rūpes par savu psihisko veselību ir gan profilakse, gan virzība pretī labākai pašsajūtai un sasniegumiem profesionālajā darbā.

Stabila psihiskā veselība ir drošas un uz pilnveidošanos orientētas sabiedrības pamats. Tā liecina, ka esi pilnvērtīgs, ar labu pašcieņu un spēj tikt galā ar grūtībām. Tas nozīmē, ka cilvēks zina un izprot, kā no pārvarētām grūtībām mācīties, lai pilnveidotos, tādējādi palīdzot ne tikai sev, bet arī radot patīkamu un labvēlīgu vidi savai ģimenei, bērniem, draugiem un sabiedrībai kopumā.

Emocionālās veselības nedēļas mērķis bija runāt par psihisko veselību, tās saglabāšanu un uzlabošanu. Veselības ministrijas parlamentā sekretāre Liene Cipule Emocionālās veselības nedēļas atklāšanā norādīja, ka diemžēl mūsu sabiedrība ir „izdegusi”. Lai to vērstu uz labo pusi, jāapzinās savas jūtas, jāļauj tām izpausties adekvātā veidā, ir jāļauj sev „gribēt un negribēt”, ir jāreaģē, ja kāds pārkāpj robežas un dara pāri. Ikkatrs ir svarīgs, un ikviena domas un jūtas ir respektējamas. Tās nedrīkst vērtēt zemāk kā fizisko veselību vai kāda cita cilvēka domas un jūtas.

Plašāk par psihisko veselību – www.psihosomatika.lv.

Psihosomatiskas klīnika atrodas Kapseļu ielā 23, Rīga (Pārdaugava).

Tālrunis: 67625655

E-pasts: info@psihosomatika.lv

www.psihosomatika.lv