Uztura speciāliste: plāno dienas ēdienkarti

Uztura speciāliste: plāno dienas ēdienkarti

24. Jan 2012, 15:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikdienas straujais ritms bieži vien mūs „izsit“  no līdzsvara un te gadās nepaēst visas dienas garumā, bet pieēsties vakarā; te gadās visu dienu našķēties un uzņemt daudz lielāku kaloriju daudzumu nekā tas ir nepieciešams. Ko darīt, lai no tā izvairītos? Iesaka Māmiņu Kluba eksperte uztura speciāliste Inese Siksna.

 

„Atkarībā no tā, kas ir paredzēts šajā dienā, vajadzētu plānot arī rīta un visas pārējās dienas ēdienreizes,“  iesaka uztura speciāliste, „Ja no rīta māmiņa dodas uz treniņu, tad brokastīm jābūt vieglākām, tā varētu būt putra, muslis, kas salīdzinoši ātri pārstrādājas  un jau pēc 1,5-2 stundām var doties uz sporta zāli, jūtoties pietiekami spēcīgi, bet nejūt smaguma sajūtu vēderā.“

 

Ja treniņš ir pēcpusdienā, tad no rīta brokastis var būt daudz sātīgākas- var pievienot olbaltumproduktus, kuru gremošanai ir vajadzīgs ilgāks laiks. Uztura speciālisti iesaka lietot kombinācijā biezpienu ar maizīti vai olu, omleti, putras.

 

Protams, nevar izslēgt gadījumus, kad gribas kādu uzkodu vai našķi starplaikā. „Labāk nedaudz uzkost starplaikā līdz vakariņām, nevis vakariņās „būt izsalkušam kā vilkam“ un vakariņās apēst dubultporciju,“ atzīst Inese Siksna.

 

Pusdienām vajadzētu būt dienas galvenajai ēdienreizei, atstājot vakariņas kā vieglu uzkodu laiku, lai neradītu gremošanas sistēmai papildus slodzi uz nakti.

 

 

Kāpēc mēs tik bieži pārēdamies? Kā stāsta uztura speciāliste, tas notiek tāpēc, ka mēs sevi novedam līdz vājuma sajūtai un tad nu mutē tiek likts viss, kas ir atrodams ledusskapī, nerodot sāta sajūtu. Lai no tā izvairītos Inese Siksna iesaka labāk iegādāties paniņas un tās izdzert, lai mazinātu izsalkuma sajūtu un izturētu līdz nākamajai lielajai ēdienreizei.

 

 

Vai Tu bieži pārēdies? Kā Tu plāno savas ikdienas ēdienreizes?

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

 

 

 Māmiņu pavasara skaistuma kūri atbalsta Sieviesuklubs.lv un Vivido Gym

taschinka taschinka 21. Mar 2011, 07:35

Ar pārēšanos man nav problēmu,ēdu vienmēr ar mēru,nekad negribas tik daudz,ka pārēdos.Bet nav tas dienas režīms.