Skaidrojam, kādēļ suns ir cilvēka labākais draugs

Skaidrojam, kādēļ suns ir cilvēka labākais draugs

30. Apr 2012, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vairums no mums zina teicienu: „suns ir cilvēka labākais draugs”. Tomēr kāpēc tieši suns, nevis kāds cits dzīvnieks? Ko sevišķu slēpj cilvēka – suņa attiecības? To portāls www.maminuklubs.lv jautā psihoterapeitei Jolantai Cihanovičai. 

Speciāliste novērojusi, ka ļoti daudziem cilvēkiem sunī patīk viņa ārkārtīgā lojalitāte. Suns ir atkarīgs no cilvēka, un to neslēpj, un tieši šī viņa īpašība daudziem asociējas ar ciešu draudzību.

„Suns ir tas, kurš nenodos, un kurš nedzīvo kopā ar mums tikai tāpēc, ka viņu barojam. Gluži pretēji – šim dzīvniekam ir interesanti sēdēt mums līdzās, kad mēs kaut ko darām un iet līdzi, kad paši kaut kur dodamies!  

Suņa spēja būt labam kompanjonam, nepamest un būt patiesi ieinteresētam draudzēties, manuprāt, ir tas, kas viņu izceļ pārējo dzīvnieku vidū,” stāsta Jolanta Cihanoviča.

Tāpat šis dzīvnieks ir gana inteliģents – suns spēj uzturēt komunikāciju, prot klausīties un arī paklausīt, un arī tas cilvēkiem bieži vien patīk.

Vai teicienu „cilvēka labākais draugs” var attiecināt arī uz citiem dzīvniekiem?

„Runājot par vispārējo priekšstatu - kas tad ir cilvēka labākais draugs, var domāt, ka tā kā nepastāv neviena līdzīga paruna, kas būtu attiecināta uz kādu citu dzīvnieku, tas nozīmē, ka cilvēks īpaši vēlējies izcelt suni.

Ļoti iespējams, tas ir saistīts ar mūsu pagātnes atmiņām, kad suns cilvēkam devās līdzi aitu ganībās, medībās un bija noderīgs vēl daudzos citos darbos.

Tomēr savā praksē esmu novērojusi, ka arī citi dzīvnieki var kļūt par tiešām ļoti labiem draugiem. Vienīgi ar citiem iedraudzēties varētu būt grūtāk un vēl noteikti jāatceras, ka ir arī tādi dzīvnieki, ar kuriem tas vispār nav iespējams!

Savukārt, ja runājam par kaķi, protams, arī tas ir intelektuāls dzīvnieks, tomēr viņš pēc savas būtības nav orientēts kļūt par cilvēka draugu. Tad, ja kaķis mūs pieņems un gribēs būt kopā, tad būs, bet, ja nevēlēsies, tad draudzība neveidosies,” tā psihoterapeite Jolanta Cihanoviča.

Līva Zaksa, www.sieviesuklubs.lv

www.royalcanin.lv

 

Kādēļ, tavuprāt, suns uzskatāms par cilvēka labāko draugu? Vai piekrīti psihoterapeites viedoklim? 

Kassen Badji Kassen Badji 28. Dec 2018, 22:25

Sveiki Mans vārds ir Esther. paldies par manu drauga pieprasījumu, sazinieties ar mani pa e-pastu (estherdomingo38@yahoo.com