Kādēļ nepieciešama ādas kopšana?

Kādēļ nepieciešama ādas kopšana?

13. Apr 2012, 08:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Āda, veicot savas aizsargfunkcijas ir pakļauta ārējās vides ietekmei – saulei, vējam, aukstumam, ūdens iedarbībai. Ādas stāvokli ietekmē ne vien vides apstākļi, bet arī apģērbs, sadzīves ķīmija un ikdienas kosmētika.

 

Dienas laikā uz ādas bez taukiem un sviedriem vēl nosēžas mikroorganismu un putekļu kārta. Līdz ar to tiek traucētas ādas normālās funkcijas. Vienlaikus ādas stāvokli būtiski ietekmē arī dažādi iekšēji faktori – slimības, medikamentu lietošana u.c.


Ja āda ir sausa, tai trūkst mitrums un taukvielas. Tā kļūst plāna, pēc taustes raupjāka, pēc mazgāšanās var būt velkoša sajūta, tā var
niezēt, lobīties, plaisāt.


Ādas virskārtas uzbūvi varētu salīdzināt ar ķieģeļu sienu, kurā katru ķieģeli satur javas kārtiņa. Ādā ķieģeļu vietā ir šūnas, bet javas vietā ir lipīdi jeb taukvielas. Ja tauku šūnas neizdala pietiekami daudz tauku, āda savelkas, kļūst sausa un daudz jutīgāka pret ievainojumiem. Gadījumā, ja āda ir sausa, šī virskārtas sieniņa plaisā.

 

 

Caur plaisiņām ādā iekļūst kairinātāji, kas sekmē mitruma zudumu un ādas izžūšanu.


Taču savlaicīgi mitrinot ādu, iespējams izvairīties no ādas niezes, kas izraisa ādas sakasījumus un var veidot ādas iekaisumu.

Lai āda būtu vesela, tā regulāri jākopj – jāmazgā, jāmitrina, jābaro!

 

Uzzini vairāk www.essex.lv