Vēlies, lai bērns lasa grāmatas? Rādi piemēru!

07. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grāmatu lasīšana ir ne tikai lielisks veids, kā vērtīgi kopīgi pavadīt laiku, bet arī sniedz daudz vērtīga bērna attīstībai.

Rimi Bērniem emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte Iveta Aunīte iesaka grāmatas sākt lasīt bērnam priekšā jau no brīža, kad mazajam par grāmatām sāk parādīties interese. Tas var būt sākot jau no 1 vai 1,5 gada vecuma, kad lasīšanu var sākt ar bilžu grāmatu izpēti. Jēgpilnāka grāmatu lasīšana sākas no bērna aptuveni 4 gadu vecuma. “Jāsāk ar dzejolīšiem, jo ritmiskās rindas bērnam ir vieglāk uztvert, un bērns tās var atkārtot,” iesaka speciāliste, norādot, ka droši var lasīt arī pasakas, ja bērns to vēlas.

Ja vēlies, lai bērnam patiktu lasīt grāmatas, svarīgi, lai vecāki rādītu piemēru, lasītu priekšā un mājās būtu pieejamas grāmatas. Ja bērnībā vecāki būs lasījuši priekšā grāmatas, ir arī lielāka iespēja, ka bērnam radīsies interese par lasīšanu un viņš lasīs pats gan bērnībā, gan arī pieaugušā vecumā.

Lasīšana attīsta bērna iztēli, radošumu un rada līdzpārdzīvojumu. Tā veido bērnu empātiskāku, iemācot pārdzīvot līdzi citiem. “Skumja stāsta gadījumā bērns var pat apraudāties, bet jautrāka dzejolīša vai stāsta iespaidā smieties līdzi,” teic Iveta Aunīte.

Tiesa, lasot kopā ar bērnu un cenšoties iemācīt viņam lasīt, jācenšas bērnu pasargāt no negatīvajām emocijām. Tas nozīmē, ka bērnu nedrīkst steidzināt vai biedēt, sakot, ka pirmajā klasē obligāti jāprot lasīt. 

Domāšanai, līdz ar to arī lasīšanai, bērnībā ir ļoti cieša saistība ar kustību, tāpēc Iveta Aunīte atgādina, ka bērnam būs vieglāk mācīties un arī lasīt, ja viņam būs iespēja vairāk kustēties. “Ārkārtīgi svarīgi ir uzturēties arī ārā, lai bērna acis fokusējas uz tuviem un tāliem priekšmetiem, kas palīdzēs vieglāk iemācīties lasīt,” stāsta speciāliste.