Pirmais mēnesis bērnudārzā jeb 7 dienas

Pirmais mēnesis bērnudārzā jeb 7 dienas

30. Sep 2013, 12:03 liigad liigad

Mūsu pirmais mēnesis bērnudārzā jeb precīzāk 7 dienas bērnudārzā pārējās pavadītas slimojot. Tāds ir mūsu atskaite bērnudārza gaitas uzsākot. Ceru, ka nākamais mēnesis būs pozitīvāks un proporcija starp bērnudārzā pavadītajām dienām un slimošanas dienām mainīsies uz pretējo pusi.

Jāsaka, ka Lauris tagad slimojot saka, ka grib iet uz bērnudārzu un lai varētu iet ir gatavs dzert visas zāles arī tās, kas nav garšīgas, galvenais, lai daktere atļautu doties uz bērnudārzu. Jāsaka, ka mums šī slimošana izpaužas tikai kā iesnas vai neliels klepus, ko izraisa sarkans kakls. Audzinātajās jau teica, ja iesnas ir mazas tad var vest, jo visi tādi, bet man tas nešķiet pareizi, jo šķiet, ka tā nodaru pāri bērnam.

Protams, pa šīm 7 dienām Lauris vēl nav adaptējies bērnudārzam un situācijai, kurā viņš nonācis. Jo dienas, kad bijām bērnudārzā no rītiem nebija apmierināts ar dzīvi. Visvairāk viņš nav apmierināts, ka pēdējais tiek izņemts no bērnudārza, tad ir nedaudz saskumis, kamēr ierauga mani. Bet kad dodos pakaļ un ir vēl kāds bērniņš grupiņā viņš jautrā prātā sagaida mani un tad sāk runāt par visu, kas pa dienu noticis, ko ēdis un ko darījis.

Ja runājam par manām sajūtām, tad jāsaka, ka esmu mazliet neizpratnē tieši par slimošanu, jo jāsaka, ka līdz bērnudārzam Lauris slimoja divas reizes gadā.

Tāpēc šī brīža situācija mani ir mazliet sašūpojusi emocionālā ziņā, tāpēc, ka neko nevaru darīt šajā situācijā un vairs nesaprotu, ko darīt, lai šo situāciju uzlabotu, lai Lauris vairs neslimotu. Protams, otrs ir tas, ka man tas tīri fiziski ir smagi, jo naktis ir pus gulētas vai gulētas sēdus.

Tad nu tiešām ceru uz to, ka šis viss ir tikai uz emocijām balstīts un turpmāk vairs neslimosim. 

Tagad nesaprotu, kad beidzas šī lielā slimošana bērnudārza pirmajā gadā?

lauvinja lauvinja 30. Sep 2013, 16:35

Mana recepte ar diviem bērniem - ir rūdīšana un baseins 2 reizes nedēļā, bet tik un tā viens bērns slimoja ļoti, ļoti reti, nu jau skolnieks, otrs iet b/d, slimo biežāk kā vecākais.....

lauvinja lauvinja 30. Sep 2013, 16:33 lvmamma

Man šķiet, ka ir bezjēdzīgi cīnīties ar iespējami slimiem bērniem grupā, jo:
* ir iesnas, kas ir alerģiskas un to var pateikt tikai ārsts; ar alerģiskām iesnām bērns nav lipīgs; jā,skats uz puņķainu degunu ne vienmēr ir estētisks un puņķu var būt daudz, bet tā ir estēsitiska ne reāla problēma;
* klepus arī mēdz būt alerģisks/astmātisks, ne jau tāpēc bērnam ir jādzīvo mājās....
* pie nelielām iesnām, daudzi doki nemaz bērnu par slimu neuzskata un slimības lapas nedod.....

Bez tam, lai kā mums gribētos vainot "slimos" bērnus grupiņā, ir jāapzinās, ka:
1) saslimšana ir tieši atkarīga no konkrētā bērna imūnsistēmas - un šī nu ir katra paša vecāka atbildība! vai neesat padomājuši kāpēc daudzi bērni neslimo, bet jūsējais slimo, bet visi tusē vienā grupā?
2) nav teikts, ka mazais sadabū vīruseļus b/d, tos varat "atnest" paši no darba, veikala, pasākuma vai sabiedrsikā transporta; jā jūs iespējams nesaslimsiet, ebt sīks gan (kā tas darbojas vislabāk var pastāstīt mazu bērnu vecāki, kad viens jau iet skolā/b/d otrs dzīvojas pa māju un lielais ness vīruseļus mazajam, lielais neslimo, bet mazais slimo);
3) visbeidzot ir jāsaprot, ka brīdī, kad slimība ir vislipīgākā un visaktīvāk izplatās, tā nekādi vēl (!) neizpaužas;
4) un lai galīgi jūs "sašautu", tad pastāstīšu, ka piemēram vēdervīrusveidīgie ir lipīgi pat līdz 7 dienām PIRMS jebkādām apzīmēm un pāris nedēļas PĒC tam, kad visas pazīmes ir pazudušas.....

lauvinja lauvinja 30. Sep 2013, 16:21

Izturību - slimošanas biežums būs atkarīgs kā no bērna imunitātes, tā emocionālā noskaņojuma un mammas (!) psihoemocionālo stāvokli attiecībā uz bērna gaitām b/d.

princesemince princesemince 30. Sep 2013, 11:31

Nu vispār jau no oktobra līdz maijam medmāsa katru rīta iziet cauri grupām (vismaz mūsu b/d) un novēro bērnu veselības stāvokli, neskatoties uz vecāku (ārstu) zīmēm. Un ir dzirdēti gadījumi, kad notiek sazvanīšanās ar ģimenes ārstiem. Vēl vairāk - dzirdēti vairāki gadījumi, kad zvana vecākiem. Tā kā šeit ir arī medmāsas kompetence, cik slimu bērnu ļauj turēt grupā.

princesemince princesemince 30. Sep 2013, 11:13

Vēl runājot par tiem it kā slimajiem bērniem ar ārsta zīmēm - nezinu, vai tas nāk ar laiku, bet ir tā, ka vienkārši bērns, lai arī deguns tek, sanāk vesels. Esmu turējusi mājās pirmajā gadā arī mēnesi, neskatoties, ka pēdējās divas nedēļas daktere man pati saka - ko es viņu turot, jo viņam taču viss ir kārtībā. Ja tā padomāju - arī man visu ziemu tek deguns, bet vai tādēļ es esmu slima?!

princesemince princesemince 30. Sep 2013, 11:06

Ja reiz runa par slimošanu, tad es esmu miljoniem reižu pārliecinājusies, ka cilvēki (tai skaitā bērni) slimo savu emocionālo iemeslu dēļ. Jā, dažkārt lomu nospēlē, cik bērns ir gatavs, tāpat lomu nospēlē grupiņas mikroklimats, bet vispār vislielākā nozīme ir bērna paša spējai izprast situācijas, uztvert situācijas, reaģēt situācijās. Jā, slimības izraisa vīrusi, bet saslimst tikai tad, ja ir vajadzīgais emocionālais fons.
Atceros, kā mans jauneklis pirmajā mācību gadā ik pa mēnesim, pusotram slimoja ar vēdervīrusiem, bet ne iesnām, bija arī klepi, bet tad pēc homeopātes apmeklējuma ne reizes vairs nav piemeklējuši vēdervīrusi, arī klepi samazinājušies, taču iesnas mēdz būt vairāk. Un tas nekas, ka blakus bērni vemj un sēž uz podiem vienā laidā - vienkārši bērnu tas vīruss vairs "neņem". Es nedomāju, ka tas tādēļ, ka organisms to vīrusu nogalē, bet vairāk tādēļ, ka bērns nepauž savas emocijas caur šiem simptomiem. Un jāatceras, ka kaut kā tam bērnam tās savas jūtas ir jāizpauž - kaut kā no organisma ārā jāizdabū.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 30. Sep 2013, 10:38

Dariuss dārziņa gaitas arī uzsāka septembrī, bet privātajā tiesa gan, un tad tfu,tfu,tfu, jāsaka, ka nekāda īpašā slimošana nebija, izņemot pāris reizes ar iesnām un klepu. Tas laikam vairāk atgarīgs, cik Tu kā mamma un cik mazais pats gatavs iet uz dārziņu! Bet audzinātājas ir super un arī tas ir no svara bd gaitas uzsākot! Lai izdodas! 👍