Kas jāzina pirms došanās slēpot?

Kas jāzina pirms došanās slēpot?

21. Feb 2014, 10:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziemas pie mums Latvijā reizēm ir neparedzamas – liels aukstums mijas ar pavasarīgu sajūtu un bērni tā vien nevara sagaidīt, kad beidzot uzsnigs ilgi gaidītais sniegs. Taču tie, kuri jau gadiem nodarbojas ar slēpošanu saka – Rīgā sniega var nebūt, taču uz kalna tas ir vienmēr, jo par to parūpējas lielie sniega pūtēji. Tāpēc mēs kopā ar mazajiem, mammām un tētiem devāmies uz Bērnu slēpošanas skoliņu Žagarkalnā Cēsīs, lai mazie pirmo reizi kāptu uz slēpēm un izbaudītu ziemas priekus kopā.

Padomos par visu,kas jāzina slēpotājiem,dalās Matīss Žagars, Bērnu slēpošanas skolas vadītājs "Žagarkalnā".

Sarūpēt piemērotu apģērbu un ekipējumu

Ļoti svarīgi pirms došanās uz kalnu, parūpēties par atbilstošu apģērbu un ekipējumu. Tas, protams, nenozīmē to, ka mums uzreiz jāsteidzas pirkt bērniem slēpes, tās vienmēr iespējams izīrēt slēpošanas atpūtas vietā, taču par bērnu apģērbu gan jāpadomā – silts kombinezons, kurus ziemā valkā noteikti katrs bērns, cimdi, šalle, siltas zeķes un noteikti aizsargķivere.

"Lai izvairītos no dažādām traumām, ķivere ir ļoti būtiska," uzsver bērnu slēpošanas skolas vadītājs. "Lai gan pieaugušajiem arī tiek ieteikts lietot ķiveri, bērniem slēpošana nav bez tās nav pieļaujama"

Sākt ar iesildīšanos

Slēpošanas skolā nodarbība sākas ar iesildīšanos – tiek izkustinātas mazās kājas, rokas un gurni, tāda kārtīga rīta rosme.

Iepazīties ar slēpēm 

Un tad laiks iepazīties ar slēpēm – sākumā gan ar vienu, lai bērni apjaustu, ko vispār tas nozīmē. Kad tas noticis, bērni ir gatavi spert nākamo soli – slidināties lejā pa mazu nogāzīti.

Izvērtēt ieguvumus no fiziskām aktivitātēm 

Slēpošana, kā daudzas citas sportiskās aktivitātes, veicina mūsu bērnu attīstību, tuklāt tā sagādā arī lielu prieku. "Slēpošanā ļoti svarīga ir koordinācija, jo šajās aktivitātēs jādara daudzas lietas vienlaicīgi- ar pleciem, rokām, ceļgaliem, līdz ar to svarīgi sakoordinēt vairākas lietas kopā," uzskata Matīss Žagars. "Slēpošanas laikā attīstās muskulatūra, ķermenis saņem svaigu gaisu, skābekli, tādējādi bērns tiek attīstīts arī kopumā."

Pacietību, pacietību

Lai bērns apgūtu slēpošanas iemaņas, reizēm būs nepieciešama visa slēpošanas sezona, tomēr bērni 6-7 gadu vecumā jau pēc trīs stundām uz kalna kopā ar instruktoru sāk saprast, ko nozīmē slēpot un jau spēj kontrolēt to, kas ar viņu notiek uz kalna.

Ja mēs paši esam kaismīgi slēpotāji, tad visticamāk mēs pēc iespējas ātrāk vēlēsimies savu bērnu redzēt veikli slīdot lejā pa kalnu, prasmīgi pārvaldot slēpošanas iemaņas. Lai tas notiktu, vēlams sagaidīt sava bērna 3 gadu jubileju.

Drošība pirmajā vietā

Mēs māmiņas reizēm mēdzam būt pārāk sargājošas un tāpēc nereti slēpošanu no savu bērnu pieredzes cenšamies izslēgt, tomēr neviens bērns nav izaudzis bez zilumiem un labi nodrošinoties pirms slēpošanas prasmju apgūšanas, iespējams šis sporta veids vairs nešķiet tik bīstams.

Bērna drošība ir pats svarīgākais gan ikdienā, gan neikdienišķās situācijās, tāpēc visi mazie slēpotāji no 3 līdz 12 gadu vecumam, kuri bauda slēpošanas priekus Žagarkalnā, tiek apdrošināti pret nelaimes gadījumiem un traumām un tā būs līdz pat šī gada 31.martam.

Apgūt jaunas prasmes 

Lai bērni apgūtu slēpošanas prasmes droši un ar prieku, vislabāk, ja mazie mācās kopā ar slēpošanas instruktoriem, kuri ir pacietīgs un zina kā apieties ar bērniem, turklāt viss notiek rotaļu veidā. 

Ar laiku mūsu mazie trauksies lejā no kalna un jutīsies droši uz slēpēm, piedzīvojot nearakstāmu lidojuma sajūtu.

Ja apsveram domu par to, ka labprāt ļautu bērnam izbaudīt, ko nozīmē slēpot, to vēl var pagūt paveikt šajā slēpošanas sezonā. Bērnu slēpošanas skola Žagarkalnā būs atvērta līdz pat 31.martam. Māmiņu Kluba ģimenēm ir iespēja mūsu intereta portālā maminuklubs.lv izdrukāt kuponu, ar kuru slēpošanas skoliņas apmeklējums būs par īpaši draudzīgu cenu, tā ir iespēja pavadīt brīvdienu rītus svaigā gaisā, turklāt visi mazie slēpotāji tiks apdrošināti pret nelaimes gadījumiem un traumām. Baudīsim ziemas priekus kopā!

Māmiņu Klubs

TIKAI Māmiņu Kluba biedriem: 10% atlaide slēpošanas skoliņā!

IZDRUKĀ KUPONU ŠEIT->>

20140207135822-51536.jpg

Eksperts

Matīss Žagars

Bērnu slēpošanas skolas vadītājs "Žagarkalnā"
Matīss Žagars Vecāku skolā