Kā notiek adaptācija Māmiņu Kluba Bērnudārzā?

27. Dec 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iejušanās bērnudārzā bērnam ir ļoti sarežģīts laiks, tāpēc svarīgi, lai pārmaiņas normāli uztvertu arī paši vecāki, jo tad ar arī pats bērniņš jutīsies mierīgāks.

Māmiņu Kluba Bērnudārzā bērna adaptācija notiek pakāpeniski, ļaujot bērnam pierast pie lielajām pārmaiņām. PPII “Māmiņu Kluba bērnudārzs” vadītāja, fizioterapeite Klaudija Hēla, ieskicējot, kā tas notiek, skaidro, ka sākotnēji vecāki, ieteicams, bez bērna, atnāk uz dārziņu, lai ar to iepazītos, izrunātos un uzzinātu par bērnudārza darbības konceptu. Tālāk jau seko bērna iepazīšanās ar bērnudārzu un adaptācijas periods:

  • 1. dienā bērns uz Māmiņu Kluba Bērnudārzu atnāk uz 30-45 minūtēm laikā, kad pārējie grupiņas bērni atrodas laukā. Šajā laikā bērns iepazīstas ar savu skapīti, noģērbjas, izzina, kur atrodas viņa dvielītis un pārējās lietas, kā arī iepazīstas ar grupas telpām.
  • 2. dienā bērns uz dārziņu nāk jau plkst. 9.00, kad pārējiem bērniem sācies brīvais rotaļāšanās laiks. Bērns grupiņā atrodas kopā ar savu māmiņu vai tēti un iepazīstas ar pārējiem grupas bērniem, to, kas notiek grupiņā. Bērns arī dodas kopā ar pārējiem bērniem laukā, viņam palīdz saģērbties vecāks.
  • 3.dienā tiek iekļauta arī autiņbiksīšu nomaiņa.
  • 4. dienā tiek pievienotas pusdienas
  • 5. dienā, ja bērns nāk uz brokastu laiku, viņš bērnudārzā arī brokasto.

Klaudija Hēla uzsver: “Svarīgi, lai bērns iepazītos ar secīgumu. Adaptācijas periods katram ir ļoti individuāls un atkarīgs no tā, cik droši jūtas pats bērns. Ideālā gadījumā adaptācija ilgst divas nedēļas.” Viņa piebilst, ka veiksmīgai adaptācijai svarīga ir arī pašu vecāku adaptācija pārmaiņām, jo pretējā gadījumā var veidoties situācijas, kad bērns drosmīgi nāk uz grupiņas durvīm, taču vecāki pasauc atpakaļ, lai vēl vienu reizi samīļotos, kas norāda uz to, ka gatavi nav paši vecāki. “Ja vecāki nav gatavi, tad arī bērnam kļūst grūti,” piebilst Māmiņu Kluba Bērnudārza vadītāja.

Tam piekrīt arī zinātņu doktore klīniskajā psiholoģijā, kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Diāna Zande, sakot, ka bērns uz pasauli visvairāk reaģē caur vecāku acīm: “Ja vecāki pārmaiņas uztver kā normalitāti, ar ko var tikt galā, arī bērns jutīsies mierīgāk nekā tad, ja vecāki būs uztraukušies.”

Iejušanās bērnudārzā ir sarežģīts laiks, kurā vecākiem jāspēj sniegt savam bērnam liels atbalsts, pašiem esot pēc iespējas stabilākiem un mierīgākiem, lai bērns pārmaiņas pieņemtu pēc iespējas veiksmīgāk.

Diāna Zande: “Iepazīšanās ar bērnudārzu soli pa solim ir nozīmīga, lai iejušanās būtu plūdenāka un maigāka. Pirmās dienas bērnudārzā parasti ir visgrūtākās, jo viss ir ārkārtīgi jauns, un šī jaunā ir ļoti daudz.” Tāpēc viņa iesaka pārrunāt ar bērnu, ka viņš turpmāk apmeklēs bērnudārzu. Ja bērns ir jau lielāks, viņam var pastāstīt, kas notiek bērnudārzā un ko tur dara. “Svarīgi ar bērnu runāt konkrēti,” uzsver Diāna Zande.

 

Māmiņu Kluba Bērnudārzs uzņem savās grupiņās jaunus bērnus!

Šobrīd uzņemam bērnus grupiņā:

  • No 1,5 līdz 2 gadiņiem

Katrā grupiņā ir 12-15 bērni. Uz 6 bērniem ir viena audzinātāja.

Par brīvajām vietām un pieteikšanos interesēties, zvanot pa tālruni 67350750!

Vairāk par Māmiņu Kluba Bērnudārzu uzzini ŠEIT