Izpētīt rudeni

Izpētīt rudeni

19. Oct 2020, 16:51 Ieva A. Ieva A.

Lai arī šogad lapas krāsojas lēnām un tāda rudens sajūta (vismaz man) nav, jācenšās izbaudīt tos labumus, ko rudens atnesis. Bērniem visu patīk izznāt un izpētīt. Īpaši to, kas dabā. Viņi to dara ar patiesu aizrautību un interesi. Ja man kļavas lapa šķiet "nekas īpašs", tad divgadniekam tā ir ilgstošas izpētes vērta. Ja ejot uz mājām ir ieraugu kāpuriņu rāpojam pāri ietvei, es paeju garām. Bet, ja to ierauga trīsgadnieks, tad tās ir vēl vismaz 15 minūtes pētniecības un mammas iztaujāšanas. 

Rudenī dabā viss mainās. Pirmais, ko pamanām ir lapu krāsošanās. Šogad vismaz dzeltenas, bet tās krāsu maina. Šķietami pašsaprotamais ir skaists, ja tam velta kādu brīdi ikdienas steigā. No dārziņa mājās nākot, bērni bija salasījuši lapas un dažas puķītes. Tā vietā, lai izmestu (jo, godīgi sakot, dažādu lietu mājās jau pietiekami), nolēmu tās nospiest starp grāmatu lapām. Un tagad, forši, varēsim izrotāt kādus apsveikumus.

Mums ir ļoti noveicies, ka mājupceļā no dārziņa aug kastaņkoks. :) Veiksmīgi sagadījās, ka citi vēl nebija nolasījuši sakritušos kastaņus. Tā mēs tikām pie pusmaisiņa kastaņu. Nonākot mājās, izliku žāvēties, lai nesāk pelēt. Kamēr žuva, facebook nejauši izlasīju pārpublicētu ierakstu par mazgāšanas līdzekļa izgatavošanas no kastaņiem. Nolēmu - taisīsim eksperimentu. :)

Paņēmu krietnu sauju kastaņu, pārgriezu un samizoju, sarīvēju. Bērniem tas bija atklājums, ka brūnajā kastanī iekšā tāds vidiņš. Un ar sarīvētajām kastaņu skaidiņām spēlējās ar lielu aizrautību. 

Tad uz sarīvētajiem kastaņiem uzlēju verdošu ūdeni un atstāju nostāvēties (diendusas laikā). Pēc tam tikai šķidrumiņu ielēju aizkorķētā izlietnē un ielēju vēl silto ūdeni. Putoja ļoti maz. Nedomāju, ka kaut ko mazgātu (tā, kā esam pieraduši to saprast), bet viss ceļš līdz šim secinājumam bija gan bērniem, gan man ļoti interesants.

Protams, rudenī novācam visa veida dārzeņus un augļus. Arī to procesu var padarīt par interesanti pavadītu laiku vecākiem ar bērniem. Piemēram, no ķirbja velkot ārā sēkliņas, tās kaltējot un vēlāk ēdot. Tās pašas sēkliņas var arī savērt krellītēs un tās sadāvināt omītēm. ;) 

Kādas vēl idejas rudens izpētei?