Grāmatiņas, kas palīdzēs bērnam pārvarēt niķus, stiķus un bailes

Grāmatiņas, kas palīdzēs bērnam pārvarēt niķus, stiķus un bailes

14. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bailes no tumsas, nevēlēšanās tīrīt zobiņus, negribēšana iet uz bērnudārzu vai arī ēst zupu. Dažkārt mūs, pieaugušos, šie bērna niķi un stiķi ieved izmisumā. Tik lielā, ka nezini, ko darīt, lai mazo spītnieku "pārmācītu".

Šajās reizēs vajadzīga liela vecāku pacietība un arī gudri palīgi, kas bērnam palīdzēs pārvarēt bailes un uzskatāmi demonstrēs, kas gan var notikt tad, ja netīra zobiņus un kāpēc iet uz dārziņu iet ir forši, jo tas nebūt nenozīmē, ka mamma vairs nemīl un vēlas tikt vaļā.

Mēs, Māmiņu Klubs, esam apkopjuši vairākas grāmatiņas, kuras vari ņemt talkā šajās reizēs, jo tās palīdzēs mazajam spītniekam labāk izprast situāciju un arī pārvarēt savas bailes.

Grāmatiņas par Kiku Miku

Kika Mika ir ļoti daudzu bērnu iecienīta grāmatu varone. Izlasot grāmatiņu par Kiku Miku un Nekārtības rūķīti, redzēsi, ka turpmāk vakaros bērns pats čakli savāks savas rotaļlietas, savukārt grāmatiņa par Zobu fejas balli izskaidros, kāpēc ir jātīra zobiņi. Grāmatu sērijā par Kiku Miku atradīsiet arī grāmatiņu par sapņu dzimšanas dienu, Supertēta dienu, nozagto laiku un lielo tumsu, kas nāks talkā, ja tavs mazais baidās no tumsas.

Grāmatiņas par pelēnu Peksi

Šis sirsnīgais pelēns neatstās vienaldzīgu nevienu bērnu, liekot mazajam aizdomāties gan par to, kāpēc nedrīkst smādēt māmiņas pagtavoto zupu, kāpēc jātīra zobiņi un naktī jāguļ. Ja mazajam dažkārt uznāk niķis un nevēlēšanās iet uz bērnudārzu, jo šķiet, ka mamma viņu vairs nemīl, talkā nāks grāmatiņa "Pelēns Peksis negrib iet uz dārziņu".

Bubuļbailes

Kas ir bailīgāk: ja kaut kas naktī nolaupa bumbu vai ja tumsiņā jādodas to meklēt mežā? Un ja nu satiec BUBULI? Vāverēns un vārnēns apņemas atrast pazudušo bumbu, pat ja nāksies uzveikt pašas lielākās – BUBUĻBAILES. Lietuviešu rakstnieka Bena Beranta un mākslinieces Vilijas Kvieskaites jaukā ilustrētā grāmatiņa par labāko draugu vāverēna un vārnēna piedzīvojumiem ne vien izklaidēs, bet arī dos iespēju ģimenei parunāt par bailēm, jo pat drosmīgākie no kaut kā baidās.

Pat briesmoņi tīra zobus

Kāpēc vispār tīrīt zobus? Nekas taču nenotiks! Vienu reizīti neiztīrīt, vēl vienu, jo kāda gan starpība? Bet, kā izrādās, zobiņus tīra pat briesmoņi! Vai netici? Ver vaļā grāmatu un uzzini, kā gadījās mazajai meitenītei, kura atteicās tīrīt zobus. Tikai uzmanies... tu vari sastapt šaušalīgus briesmoņus!

Ja bail no ārstiem

Mazie cilvēkbērni bieži baidās no ārstiem, jo nekad nevar paredzēt, kā daktera apmeklējums beigsies - vai ar kādiem izmeklējumiem, bet varbūt šprici? Brrrr.... Jūsu grāmatplauktā noteikti vajadzīga grāmata "Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti!

Grāmatiņa "Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti" piedāvā pozitīvu „mākslas terapiju” – iespēju maziem bērniem, pētot bilžu grāmatu un klausoties vai pašiem lasot dzejoļus, mazināt bailes no slimošanas un ārstēšanās, iedrošināt bērnus, stiprināt bērnu, vecāku un ārstu emocionālo kontaktu.  

Grāmatā ir 15 dzejoļi, kas tematiski sākas ar bērna saslimšanu, izvada lasītāju cauri dažādām satraucošām analīzēm, procedūrām, ārstēšanai, ģipsēšanai un pat operācijai, raugoties uz šīm situācijām iejūtīgi un pozitīvi, no gaišākās un jautrākās puses, bērnišķīgas spēles veidā, līdz beidzot izārstētais bērns, mājās apvilcis mammas halātu, pats labprāt iejūtas gudrā ārsta lomā, rotaļājoties ar savu mazo māsiņu.  

 

Zaķēna Simona stāsti

Zaķēns Simons negrib iet uz dārziņu, arī pie zobārsta nē, jo viņš ir nobijies. Vai tavai atvasītei ir tāpat? Tad pārvariet bailes kopā ar grāmatiņām par Simonu. Zaķēns Simons piedzīvo ikvienu agrās bērnības krīzi un šis ir lielisks veids, kā kopā ar bērnu viegli un rotaļājoties pārvarēt katru no tām!

Konfekšu ēšana un zobu sāpes

Šķiet, vairākums bērnu varētu pārtikt tikai no saldumiem vien, taču tad viss var izvērsties gluži kā Bruņiniekam, kuram sāpēja zobi.

Grāmatiņa stāsta par Bruņinieku, kuram ļoti garšoja konfektes. No lielās konfekšu ēšanas bruņinieks iedzīvojās zobu sāpēs un ar zobenu devās cīņā pret saldumiem. Tomēr cīņa nesniedza gaidīto atvieglojumu un Bruņiniekam nācās doties pie zobārsta, lai sāpošos zobus salabotu. 

No mums zināmajiem bērniem, kuri izlasījuši šo grāmatu vai redzējuši izrādi Leļļu teātrī, visiem pēc tam ievērojami uzlabojusies zobu tīrīšanas disciplīna. Vakaros vairs pat nav jāatgādina, ka pienācis zobiņu tīrīšanas laiks.

 

Robeža starp bailēm un drosmi

Ērikai līdzās dzīvo Bailītes - mazas būtnes, kas slēpjas mājā un dārzā un labprāt spēlē ar Ēriku paslēpes un baidīšanās spēles. Bet līdz ar Negaisu ierodas patiesi lielas Bailes! Tomēr tieši Bailes palīdz Ērikai ļoti, ļoti saņemties un jozt pa taciņu, pāri peļķēm, garām krūmiem, uz priekšu vien! Jo nekas cits nenes tik ātri uz priekšu kā lielās Jožambailes!

Grāmatiņa, kas palīdzēs vieglāk pārvarēt bailes, kas piezogas ne lūgtas, ne aicinātas.

 

Laiks atvadīties no podiņa!

Kad šķiet, ka pienācis laiks atvadīties no autiņbiksītēm un sākt draudzēties ar podiņu, izlasiet grāmatiņu "Es gribu savu podiņu!" Mamma Karaliene piedāvā Mazajai Princesei podiņu. Šajā grāmatā ar lielajām, vienkāršajām un izteiksmīgajām ilustrācijām ir stāstīts par to, kā Mazā Princese, kas varētu būt jebkura maza meitene, pamazām “sadraudzējas” ar podiņu, un kādas raizes tādēļ tiek sagādātas visiem mājas iemītniekiem.