Bērns pie vecmāmiņas laukos: 7 svarīgākie padomi

Bērns pie vecmāmiņas laukos: 7 svarīgākie padomi

22. Aug 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecmāmiņa piedāvā paņemt bērnu uz laukiem pie sevis? Te svētki, te vienkārši tāpat - uz visu vasaru, lai bērns būtu svaigā gaisā, un vecāki varētu pabūt divatā un atpūsties no rūpēm, ko ikdienā sniedz bērnu audzināšana. Kas būtu jāzina pirms bērna došanas vecmāmiņai?

Ja mūsu paaudze tika audzināta ar vecmāmiņu palīdzību, tad patlaban vecāki retāk uztic savus bērnus vecākajai paaudzei.

Interneta forumi, kuros sarakstās jaunās māmiņas ir pārpildīti ar jauno māmiņu sūdzībām:

"Nevaru uzticēt bērnu vīramātei. Viņa visu laiku viņam dod kaut ko apēst, no kā viņam pēc tam ir alerģija!"

"Negribu atstāt bērnu pie savas mammas. Uzvelk viņam siltās drēbes, neskatoties uz to, ka mājās ir karsti, un viņš grib skriet plikiņš!"

Tāda sajūta, ka mūsu mammu un vecmāmiņu pieredze pilnībā zaudējusi savu aktualitāti. Viņas visu darīja ne tā, kā vajag: neprata jēdzīgi barot ar krūti, bērnus rūdīja, pastāvīgi izpildīja visas pediatra rekomendācijas un bija pārliecinātas, ka pediatrs visu zina labāk par viņām, agri sāka piebarot, neradināja pie rokām, veda bērnus uz silītēm jau agrīnā vecumā un atstāja pieskatīšanai svešiem cilvēkiem, audzināja bērnus ar pastāvīgu vainas sajūtu un biedēja viņus: "Nokritīsi! Nekāp, sasitīsies!". Nekas nav tā kā mūsu apzinīgo māmiņu paaudzē..

Un te pienāk vasara, vecmāmiņa dzīvojas pa laukiem un piedāvā turp aizvest uz brīvdienām vai svētkiem arī bērnu, vai paņem viņu pat uz visu vasaru: bērnam vajag svaigu gaisu, un vecāki var pabūt vieni paši.

Vai ir vērts vecmāmiņai atstāt pieskatīšanai bērnu?

Protams, nevar sniegt viennozīmīgus ieteikumus, kas derēs pilnīgi visiem. Bet vairumā gadījumu tāda atpūta pie vecmāmiņas bērnam vecumā no 1 līdz 3 gadiem ir patiešām noderīga arī, ja runājam par attiecībām: tu atpakaļ mājās sagaidi pabarotu, iedegušu, fiziski nobriedušu mazuli, kurš tik daudz ko ir uzzinājis un izmēģinājis. Kādi tad ir apstākļi labai atpūtai pie vecmāmiņas laukos? Daudz ko varat radīt arī paši!

Padomā par līdzi ņemamo lietu sarakstu. Būtu vēlams visu sarakstīt uz papīra un salikt visu somās saskaņā ar sarakstu, lai nekas netiktu aizmirsts.

Īpaši svarīgi atcerēties autiņbiksītes, ja bērniņš tādas vēl lieto, tāpat jāatceras arī podiņš paņemt līdzi, jo dažkārt bērni atsakās nokārtoties svešā tualetē, jāpaņem arī drēbes un apavi dažādiem laikapstākļiem.

Tāpat jāļauj arī bērnam salikt nelielu somiņu ar lietām, ko viņš pats var izvēlēties - rotaļlietas, kāda krāsojamā grāmatiņa utml. Var paņemt arī kaut ko no ēdamā, kas ātri nebojājas, piemēram, bērnu cepumiņi. Obligāti jāiedod līdzi arī ūdens un kabatlakatiņi.

Protams, noderēt var arī zāles pret paaugstinātu temperatūru karstā laikā, jo vasarā ir liels pārkaršanas risks. Noteikti jāpaņem līdzi arī cepurītes, kas nekarsē galvu, ir ērtas, plānas. Tāpat jāieliek somā arī krēms, kas pasargātu mazuļa ādu no saules staru kaitīgās iedarbības.

Ja bērnam ir kāda pārtikas alerģija, jāpastāsta par to arī vecmāmiņai un jāuzraksta uz lapas viņai, kas bērnam varētu izraisīt alerģiskas reakcijas. Ja vecmāmiņa neuztver nopietni - "mazliet iesārtus vaigus" vai izsitumus, tad var palīdzēt oficiāla izziņa no pediatra. Saliec līdzi bērnam zāles, kas var noderēt, ja gadījumā tomēr gadās tikt pie alerģiskas reakcijas. Uzraksti uz katra zāļu iepakojuma, kam tas paredzēts un cik lielā devā bērnam tas jādod. Atvieglo vecmāmiņas ikdienu arī ar kredītu telefonā, ja nu gadījumā viņai tev jāpiezvana.

Noteikti pie vecmāmiņas ciemojoties noderēs arī mitrās salvetes, kas palīdzēs tikt ātri galā ar netīrām rociņām. Pastāsti viņai par sava bērna vannošanās rituāliem, kas var noderēt arī ciemojoties tur.

Smilšu rotaļlietas, bērnu dārza inventārs, nelielas lāpstiņas, ķerra, tas viss var noderēt un "palīdzēt" vecmāmiņai brīžos, kad viņai kas jādara dārzā, bet bērniņam paliek garlaicīgi. Noderēt var arī piepūšams baseiniņš, kurā bērns var peldēties karstumā.

Arī, ja bērns nav pie tevis pa vasaru, tu un bērniņa tētis pilnībā esat atbildīgi par bērnu. Ja bērns nokrīt un izsit zobu, pazaudē kādu dārgu lietu, apēd neēdamas sēnes, neapvaino vecmāmiņu par to, ka viņa bērnu nav pieskatījusi, viņa jau tāpat tādā brīdī jutīsies vainīga. Ja reiz esi pieņēmusi lēmumu sūtīt bērnu pie vecmāmiņas, tātad - esi gatava viņu viņai uzticēt un esi gatava tikt galā arī ar riskantām situācijām.

Māmiņu Klubs

Kā jūsu mājās sokas ar bērnu atstāšanu pie vecmāmiņām un vectētiņiem?