9 frāzes, kuras ir svarīgi teikt savam bērnam

9 frāzes, kuras ir svarīgi teikt savam bērnam

28. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pētījumi liecina, ka pašnovērtējums bērniem veidojas jau no mazotnes. Tieši tāpēc ir svarīgi savu bērnu audzināt tā, lai viņš izaugtu pārliecināts par sevi, laipns un empātisks. Tas, savukārt, nozīmē parūpēties par to, lai bērns justos drošībā, mīlēts un pieņemts. 

Svarīgi atcerēties, ka labie vārdi, uzslavas un uzmundrinājumi ir svarīgi gan meitenēm, gan puikām, tāpēc lai šīs deviņas frāzes jūsu ikdienā ienāk uz palikšanu!

Tu esi lielisks brālis/ māsa! Veids, kā bērns izturas un mijiedarbojas ar saviem brāļiem un māsām daudz atklāj arī par viņa attiecībām ar citiem. Bērniem, kuriem ir pozitīvas un sirsnīgas attiecības ar saviem ģimenes locekļiem, visbiežāk tādas ir arī ar draugiem, skolotājiem un klasesbiedriem.

Man patīk pavadīt laiku kopā ar tevi! Nav labāka komplimenta, kā ļaut bērnam uzzināt, cik tev ir liels prieks pavadīt ar viņu kopā kvalitatīvi laiku.

Tu esi laikpns, gudrs un foršs. Ar šādiem vārdiem vecināsi bērna laipnību, inteliģenci, humoru un arī  izturību, vienlaikus darot zināmu, ka šīs vērtības ir svarīgas visai jūsu ģimenei.

Es uz tevi paļaujos. Protams, ikviens bērns mēdz pārbaudīt robežas, cik daudz viņam ir atļauts. Pasakot bērnam, ka viņam uzticies, liksi viņam pašam vairāk domāt par savu rīcību, apzināties tās sekas.

Es novērtēju tavu gaumi. Katram no mums ir sava gaume gan attiecībā uz apģērbu, gan mūziku, ēdienu, tāpēc ir lieliski, ja vecāki apstirpina bērna gaumi nevis pret to iebilst, uzskatot, ka bērnam obligāti jāpatīk tikai tam, kas patīk arī vecākiem. Tā bērns izaugs pašpietiekams, ar savu viedokli un individualitāti.

Man patīk tavs radošums. Šādi vārdi palīdzēs bērnam noticēt savām spējām un arī turpmāk nebaidīties sevi izpaust radoši.

Es ļoti novērtēju tavu izpalīdzēšanu. Bērnam dzirdot šādus vārdus, tas viņu pamudinās arī turpmāk būt atsaucīgam un izpalīdzīgam.

Es tev uzticos. Bērnam zinot to, ka vecāki viņam uzticas, veidosies atvērtākas attiecības ar vecākiem. Jo agrāk bērns to sadzirdēs un apzināsies, jo pozitīvākas izveidosies arī attiecības ar vecākiem pusaudžu gados.

Es lepojos ar tevi. Bērniem ir svarīgi dzirdēt šos vārdus no saviem vecākiem katru dienu. Katru dienu!