8. decembris - "Vārdu spēles" Kā palīdzēt apgūt runātprasmi? #mansmaterialuskapis

8. decembris - "Vārdu spēles" Kā palīdzēt apgūt runātprasmi? #mansmaterialuskapis

08. Dec 2017, 13:26 [BEZsaistē] Rasa Vītola [BEZsaistē] Rasa Vītola

Sveiciens 8. decembrī, mana "projekta" 8. dienā. Adventes kalendāra maisiņi mājās tikpat raiti tukšojas, kā veras šī kalendāra logi un bērni ir sajūsmā. Rūķi nes uzdevumus un dāvanas, Ziemassvētki smaržo arvien tuvāk. Man arī prieks, jo kaut kā šis laiks liek sasparoties daudzās lietās. Šoreiz Jums atveru durvis uz to, kā ar Albertu mājās strādājam pie jaunu vārdu apguves. Jā, nav varbūt tik interesanta nodarbe ar vecākiem bērniem, tomēr var noderēt mazo tāpiņu ( gads, divi vai vairāk) vecākiem, kurus uztrauc tas, ka bērniņš vēl nerunā.

Kad pamanām, ka bērnam kavējas valodas prasmju apguve, tad parasti sākas riņķa dancis pie dažādiem speciālistiem, lai izprastu kādēļ tas tā notiek, kāpēc mans bērns vēl nerunā un ko es, kā vecāks, varu šīs lietas labā darīt. Pirms vēl uzzinājām par dēla autismu, pirmais, par ko uztraucāmies, bija valodas aizture. Jau tolaik Māmiņu Klubā rakstīju rakstu, kā cenšamies sekmēt dēla runātprasmi un esmu to pārpublcējusi arī šeit.  

Pēcāk gan no manis Māmiņu Klubā sekoja lielā pauze, jo tolaik sākām iepazīt autismu un bija smagi par kaut ko tādu vēl rakstīt.  Tomēr tagad varu dalīties pieredzē, kā mums veicās un cik daudz ir palīdzējusi rotaļāšanās mājās un nodarbībās. 

Pats sākums bija nedaudz haotisks, jo es, kā mamma, nudien nebiju gatava uzreiz mesties dēla izglītošanā. Trūka idejas, trūka pieredzes, biju jauna/zaļa un nesapratu, kā lai tādam mazam ķiparam rada interesi par runāšanu, jo pieradums pie tā, ka mamma saprot no žestiem un raudāšanas intonācijas, bērnam jau bija izveidojies tik liels, ka pat necentās atdarināt visparastāko darbību vai lietu skaņas.

Protams, šodien, kad zinām, kas pie vainas, nešaustu vairs sevi, tomēr tobrīd biju izmisumā. Vaisvairāk mulsināja apkārtējo teiktais - vieni mierināja, ka "puisīši jau sāk runāt vēlu", otri ieteica daudzas metodes un speciālistus pie kuriem iet, trešie nelikās ne zinis, jo domāja ka es kā "helikoptermamma" pārspīlējot. Kad viss sāka izkristalizēties un pirmajā neirologa vizītē saņēmām reālu iedrošinājumu darboties attīstošās montessori nodarbībās, lai veicinātu komunikāciju un valodas apguvi, sākām mājās darboties vairāk. 

Vairāk vari lasīt manā blogā [BEZsaistē].

---

Atgādinu par akciju, kuras noslēgumā izlozēšu vienu laimīgo, kuram/ai tiks manis darinātie meldru skaistumi Ziemsvētku eglītei.

Klikšķini ŠEIT un nonāksi pie Facebook ieraksta, tālāk dari visu kā aicināts un tad jau 23. decembrī noskaidrošu, kurš/a būs tas laimīgais.

Piedalies! 

20171207121734-24240.jpg