Attiecību skola – atkārtots lekciju cikls par pirmsskolas vecuma bērnu

Attiecību skola – atkārtots lekciju cikls par pirmsskolas vecuma bērnu

02. Nov 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izjūtot vecāku lielo interesi, Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas klīnika novembrī atkārtoti uzsāks Attiecību skolas lekciju ciklu par pirmsskolas vecuma bērnu. Pirmā lekcija notiks 8. novembrī.

Pirmsskolas vecumā ar bērnu notiek daudz ļoti būtisku lietu – bērns iepazīst pasauli un attiecības ar dažādiem cilvēkiem, mācās sadzīvot ar citiem, pienāk „kāpēcīša” posms. Šajā laikā notiek arī pirmās šķiršanās – jādodas uz bērnudārzu, skolu, iespējams, aiziet viņsaulē kāds tuvs cilvēks, dzīvnieks, nereti bērnam jāsaskaras ar izmaiņām ģimenē – piedzimst brālītis vai māsiņa, reizēm mainās attiecības vecāku starpā.

Lekciju ciklu par pirmsskolas vecuma bērnu veido 5 nodarbības, katra ilgst 90 minūtes, pēc kurām ir iespēja uzdot individuālus jautājumus. Lekciju cikla ietvaros notiks vairākas lekcijas, kuras vadīs RSU Psihosomatikas klīnikas ārsti psihoterapeiti:

  • 8. novembris – Labākie vecāki pasaulē, asoc. prof. dr. Gunta Ancāne
  • 15. novembris – Veselīgas attiecības ar bērnu, dr. Ingrīda Rateniece
  • 22. novembris – Vecākais bērns, vidējais vai pastarītis, dr. Ingrīda Rateniece
  • 29. novembris – Bērns bieži slimo. Bērna uzvedības problēmas, dr. Ingrīda Rateniece
  • 6. decembris – Kā veiksmīgi pārdzīvot zaudējumu?, dr. Ingrīda Rateniece

Labākie vecāki pasaulē – tā nav tukša frāze, ko varam attiecināt uz sevi, tas ir sasniedzams mērķis, kas panākams, izprotot, kā vecāku vēlme pēc sava mazuļu ietekmē jaunās personības veidošanos. Būt par vecākiem nozīmē apzināties vecāku būtības filozofiskos, bioloģiskos un emocionālos aspektus. Būt par vecākiem nozīmē arī saprast, cik daudz var un drīkst pieķerties savam bērnam un kā viņam palīdzēt dzīvē. Arī bērnu secība ģimenē nosaka, kāda būs katra bērna personība. Vecāku gudrība ir atslēga, lai bērnu dzīve un savstarpējās attiecības veidotos pēc iespējas harmoniskākas.

Nereti signāls par emocionālām problēmām ir bērna uzvedība un slimošana, piemēram, vēdersāpes, bieži bronhīti, galvassāpes, slikta dūša, astma, alerģijas. Dažādu simptomu pamatā var būt pārdzīvojumi, piemēram, vecāku nav mājās un tāpēc mazulis slimo, slimošana ir veids, kā piesaistīt uzmanību.

Sāpes izraisa šķiršanās. Vecāku šķiršanās bērnam ir ļoti smags pārbaudījums. Sirsniņa sāp arī tad, ja aizsaulē aiziet mīļš mājdzīvnieks, ja vecāki dodas komandējumā, ja jāatstāj savas mājas, lai dotos uz bērnudārzu. Vecāku uzdevums ir šīs jūtas pamanīt, paskaidrot un būt savam bērnam līdzās. Kā nekā tas ir tas, kas vecākiem dots, – kādu laiku paieties līdzi savam bērnam, kamēr viņš aug un attīstās.

Dalības maksa par vienu lekciju – 10Ls, abonements uz visu ciklu, proti, 5 nodarbībām –

40Ls. Vietu skaits ierobežots, tādēļ lūgums iepriekš pieteikties:

Psihosomatiskas klīnika atrodas Kapseļu ielā 23, Rīga (Pārdaugava).

Tālrunis: 67625655

E-pasts: info@psihosomatika.lv

www.psihosomatika.lv