Zviedrijā bērnudārzā atceļ meiteņu un zēnu dzimumus!

Zviedrijā bērnudārzā atceļ meiteņu un zēnu dzimumus!

21. Apr 2012, 10:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vienā no Zviedrijas bērnu dārziem nav vairs ne zēnu, ne meiteņu, tagad viņiem nav dzimuma, viņi ir vienkārši „draugi”. Bērnu dārza darbinieki cenšas izvairīties no vietniekvārdiem „viņš” un „viņa”. Zviedrijā tas skanētu – „viņš”- han, „viņa”- hon. Lai izvairītos no šiem vietniekvārdiem, audzinātājas izmanto bezdzimuma vārdu hen. Lai arī klasiskajā zviedru valodā šis vārds neeksistē, dažu homoseksuāļu un feministu žargonā tas tiek lietots.

 

Lai bērni „neieslīgtu stereotipos attiecībā uz dzimumu”, audzinātāji pievērsuši īpašu uzmanību jaunu grāmatu izvēlē, tāpat arī jaunu rotaļlietu krāsas un izskata izvēlē. Kaut gan -  lelles ir ar visām anatomiskajām īpatnībām, kas piemīt gan zēniem, gan meitenēm, ziņo – Newsru.com.

 

Bērnudārzs, kas funkcionē uz budžeta rēķina, tika atvērts 2010.gadā Sodermalmā, kas ir slavena ar savu liberālismu Stokholmas rajonā. Tas ir paredzēts bērniem vecumā no gada līdz sešiem gadiem, un kļuvis par vienu no radikālākajiem piemēriem, kas attiecas uz Zviedrijas sabiedrības centieniem par dzimumu līdztiesību, sākot no agras bērnības.

 

Bērnu dārzā Egalia bijušie zēni un bijušās meitenes kopā spēlējas ar leļļu virtuvi, „gatavo ēst”. Blakus šai rotaļu virtuvei ir Lego klucīši un citi rotaļu būvmateriāli – speciāli tam, lai bērniem nebūtu barjeras starp tādām nodarbēm, kā ēst pagatavošana un celtniecība.

 

Starp citu, lelles, ar kurām spēlējas bērni, ir melnādainas, sakarā ar to, bērnu dārzs jau ir saņēmis draudus no vietējiem rasistiem.

 

Bet kopskats ir optimistisks: uz šo iestādi stāv liela rinda un tikai vienu bērnu vecāki ir izņēmuši pavisam no bērnu dārza.

 

Tā vietā, lai klausītos „Sniegbaltīti”, bērni klausās pasakas par žirafēm – homoseksualistēm.


Vadītāja Raialin norāda, ka viņas uzdevums ir radīt ciešamus apstākļus kā homoseksuāļiem, tā lesbietēm, biseksuāliem un transseksuāļiem

 

Tāpēc bērniem viņa lasa tādas grāmatas, kā piemēram, stāstu par diviem žirafu tēviņiem, kas pārdzīvoja, jo viņiem nevarēja būt bērnu, līdz tie atrada pamestu krokodila olu. Jā, un gandrīz visas grāmatas šajā bērnu dārzā stāsta par viendzimuma pāriem, vientuļiem vecākiem un bērniem – bāreņiem. Tādu pasaku kā „Sniegbaltīte”, „Īkstīte”, tur nav.

 

Šādu stereotipu barjeru jaukšana, kas attiecas uz stereotipiem par dzimumu, ir pamata uzdevums  pirmsskolas vecuma bērnu apmācībā, kas izveidots progresīvajā Šveicē, kurā līdz šim bija pieņemts uzskatīt, ka zēniem ir nepamatotas priekšrocības. Lai nolīdzinātu šādus uzskatus, daudzos bērnu dārzos ir ieviesta šāda speciāla programma, ar speciāliem pedagogiem, kuru uzdevums ir palīdzēt audzinātājām atrast bērnu vidū tos, kas pieturas pie iepriekšējiem stereotipiem.

 

www.delfi.lv

30. Jun 2011, 16:41

savu bērnu noteitki tādā dārziņā nelaistu...

bāc, tie ir tikai bērni!! kāda velna pēc mācīt jau no maza vecuma, ka ir normāli, ja tev nav mamma un tētis, bet gan divas mammas vai divi tēti.... nu sorry.... tas ir galīgi garām!