Viens no anēmijas cēloņiem – pārāk liels saldumu patēriņš

Viens no anēmijas cēloņiem – pārāk liels saldumu patēriņš

24. Oct 2011, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa organismam, ap gada vecumu strauji augot un attīstoties, nepieciešams pietiekams dzelzs daudzums. Kā to nodrošināt dabīgā veidā, jautājām klīnikas "Premium Medical" uztura speciālistei Ingai Pūcei. 

 

Vienmēr ir svarīgi noskaidrot dzelzs deficīta cēloni. Daļai bērnu anēmija jeb mazasinība rodas pārāk lielā saldumu patēriņa dēļ. Protams, viņiem tie garšo, tomēr to lietošana pārlieku lielā daudzumā, bērna organismu skābina.  

 

Noteikti būtu jāizvēlas dabīgi produkti, kuru sastāvā ir dzelzs, jo viss, kas ir iegūts mākslīgi, tomēr nespēj aizstāt dabiskos dzelzs avotus, turklāt, bērna kuņģim varētu rasties grūtības mākslīgi sintezētos produktus atpazīt un sagremot.  

 

Dzelzs ir mikroelements, kas tiek izmantots, lai bērna organismu līdzsvarotu, no skābas vides uz sārmainu, un nodrošinātu imunitāti. Tomēr pastiprināta saldumu lietošana uzturā kuņģa vidi skābina.

 

Dodot bērnam hematogēnu, viņa organisma dzelzs rezerves, protams, tiek uzpildītas ar dabisko, aktīvo dzelzi feritīnu, bet tajā pat laikā – bērns saņem arī lielu daudzumu cukura, tāpēc jāatceras, ka citus saldumus nebūtu ieteicams dot.

 

Vecākiem jāatceras, ka svarīgākais, kas vecākiem būtu jādara – jāveido veselīgus, sava bērna vispārējos ēšanas paradumus, un jāpieradina viņu pie sabalansēta uztura.  

 

Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

 

Kā tu sava bērniņa organismā nodrošini nepieciešamo dzelzs daudzumu? 


Veselīgs gardums aktīvam dzīvesveidam!